Recenzija: Izzivalci

»Zendaya in dve žogici«

Prepotena telesa, odbijanje žogic in erotični pogledi. Vrvica napetosti je tik pred tem, da se pretrga. Gledalci so na robu sedežev, nohti so že skoraj pogriženi v tišini, ki odmeva. Ne, to ni kateri od dvobojev velike trojke Federer, Đoković in Nadal. To je najnovejši film italijanskega režiserja Luce Guadagnina, ki nam ponudi nov ljubezenski trikotnik. Sestavljajo ga Zendaya, ki »dobro skrbi za svoja belčka«, kot v filmu pravi sama, in s tem misli na Mika Faista in Josha O’Connorja. Poleg tega pravi, da ni razdiralka domov, ko se v njo zagledata najboljša prijatelja.

V enem trenutku smo na koncu časovnice, v današnjem času, kjer se na prvi pogled nepomemben dvoboj med teniškim superzvezdnikom Artom Donaldsonom (Mike Faist) in neresnim Patrickom Zweigom (Josh O’Connor) hitro prevesi v boj za življenje in smrt. Že v naslednjem trenutku pa smo v preteklosti, kjer se najboljša prijatelja Art in Patrick zagledata v Tashi Duncan (Zendaya), največji up ameriškega tenisa. Gudagnino nas popelje v nekakšen hulahup preskakovanja med časovnimi obdobji razmerja. In razmerje je vseskozi med teniškim igralcem in športom, ki ga ljubi ter med teniškim igralcem in osebo, ki mu ne gre iz glave. Kakšna bo cena, ki jo je vreden plačati za uspeh na eni in drugi strani? To nam pokaže film Izzivalci.

Primerjava z legendarno teniško trojko ni zaman, saj so vsi trije glavni igralci čudoviti in na vrhuncu svoje igre. Zendaya premeteno uporablja obrazno mimiko, ki ji pogosto pripišejo disneyficirano premikanje, a tokrat mnogo bolj v stilu Evforije in karantenskega filma Malcolm in Marie. Mike Faist odlično preskakuje med filmskim in odrskim svetom ter ponovno dokaže, da vloga v Spielbergovi predelavi Zgodbe z zahodne strani ni bila samo izjema. In trio zaključi Josh O’Connor, odličen v britanski Kroni in lanskoletni Kimeri. Le malokdo še ni videl prizora trojice, sedeče na postelji, v kočljivem položaju. Marketing filma sloni na tem, pri čemur razumemo željo studia, obenem pa grajamo trike, ki so bili uporabljeni. Je film erotičen? Vsekakor. Ampak Luca Guadagnino zna tudi brez dejanskega dotika v film vnesti erotično napetost, ki bi jo lahko rezali z nožem. Lahko, da gre za enega bolj erotičnih filmov zadnjih let, četudi to ni njegov osrednji namen. Tu lahko vidimo, kako malo manjka, da fantastičen film postane katastrofa, če »kemija« ne štima, kot bi želeli.

Osrednji namen filma je prikaz teniškega odnosa. Že prvi izrečeni stavki so pravzaprav teniška partija izmenjave bekhendov in forhendov, ki sledijo bombastičnemu servisu. Kdo bo vztrajnejši, bolj natančen in bolj napadalen? Od tenisa do razmerja dveh »ljubimcev«, tenis še ni bil prikazan na tako prikrito-razkrito simbolični ravni.

Pri tem je vredno izpostaviti predvsem scenarij Justina Kuritzkesa, sicer moža Celine Song, ki je lani predstavila prvenec Pretekla življenja. Na prvi pogled sila enostaven prikaz življenja teniških igralcev v ljubezenskem trikotniku je pripeljan kar nekaj ravni višje zaradi časovnega preskakovanja in posledičnega dvigovanja napetosti v zaključnem prizoru. Ne smemo pozabiti tudi na pohvalo montaži in glasbeni podlagi, ki v tandemu evforično stopnjujeta tempo. Pri režiji pa lahko, poleg klasične pohvale postavitvi prizorov s strani Gudagnina, izpostavimo še šolske primere izvirnosti gibanja kamere za teniške prizore in uporabe »Čehove puške« (Chekhov’s gun, op. p.).

Izzivalci na melanholični in čustveni ravni ne dosega Gudagninove uspešnice Pokliči me po svojem imenu, a jo istočasno v marsičem preseže. Filma sta si kakopak različna, skorajda nasprotna v svojem prikazu razmerij, a si delita preveč potez, da jih ne bi smeli vsaj za trenutek primerjati. Kaj hitro bi lahko bil Izzivalci zaradi hitrejšega tempa bolj gledljiv za splošno občinstvo in posledično prejel naziv najboljšega filma v ustvarjalčevi karieri do tega trenutka.

Po oskarjevskem Kralju Richardu, ki je Willu Smithu prinesel oskarja, in prihajajoči predelavi knjige Taylor Jenkins Reid z naslovom Carrie Soto se vrne, je tenis v velikem slogu nazaj in to na zavidljivi ravni. Očitno smo morali le zdržati konec teniške ere velikih asov, da smo dobili nekaj najboljših filmov tega športa. Izzivalci je zagotovo pri vrhu športnih filmov in še v marsikaterem drugem žanru. Vsekakor vreden ogleda v letu 2024, saj se zdi, da bo na koncu leta najmanj v deseterici najboljših.

Izzivalci je trenutno na rednem sporedu vseh slovenskih kinematografov.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zanimiva in gledljiva zgodba
  • Glavni igralski trio
  • Izvirnost glasbene podlage
  • Režija Luce Gudagnina

MINUSI

  • Obsedeni liki
  • Subjektivna zapletenost zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih