Recenzija: Pretekla življenja

»Eden najboljših filmov leta 2023«

Past Lives oz. Pretekla življenja je brez dvoma eden najboljših filmov leta 2023. Romantična drama vas bo s svojim dogajanjem povsem prevzela in ne bodite presenečeni, če boste ob koncu filma imeli krokodilčke v očeh. Režiserski debi Celine Song deluje, ker je zanjo to zelo osebna zgodba, posledično pa je vse dodelano in izpeljano do najmanjše podrobnosti natančno. Film s svojo intimno zgodbo deluje zelo meditativno in pomirjujoče, klasičnih filmskih tematik pa se loti realistično in dostavi razplet, ki bo zašibil kolena tudi najbolj trdosrčnim.

Ne zgodi se vsak dan, da se takoj po ogledu filma zavedamo njegove posebnosti in odličnosti. Pretekla življenja je tak film. Z vami bo ostal še dolgo po ogledu in za to obstaja kar precej razlogov. Zgodba je realistična. Liki so večplastni. Mirna roka režiserke in skrbno premišljene lokacije snemanja, vključno z odlično glasbo, pa poskrbijo za filmsko izkušnjo, ki ji ni para.

Pretekla življenja govori o dveh najboljših prijateljih iz otroštva, Nori in Hae Sungu, katerih tesna vez se začasno pretrga s selitvijo Nore iz Južne Koreje v Severno Ameriko. Dvajset let kasneje se fizično znova najdeta sredi New Yorka in priča smo eni najlepših in najbolj iskrenih ljubezenskih zgodb. Je možno, da sta si po vseh teh letih še vedno usojena? Je dvajsetletni mrk trajal predolgo in sta šla vsak svojo pot? Film se teh in ostalih tematik loti zelo zrelo in odgovorno ter ponudi razplet ob katerem boste potrebovali robčke.

Celine Song je bila do filma Pretekla življenja znana predvsem v gledaliških krogih. Njen režiserski debi je zato toliko bolj navdušil, saj se ob ogledu filma zdi, da ga je posnela prekaljena filmarka z leti izkušenj. Kdor zna, zna. Navdih je delno črpala iz lastnega življenja, saj se ji je pripetilo zelo podobno kot Nori v filmu. Zgodba je napisana zelo subtilno in se drži zlatega filmskega pravila »Show, Don’t Tell«. To ne pomeni, da film nima nekaj večnih citatov, ki so v trenutku postali viralni. Ravno obratno, mojstrsko hodi po robu in se občasno nagiba malo v eno in malo v drugo stran.

Pohvaliti velja vse igralce. Greta Lee je bila do tega projekta znana po vlogah v komedijah, tokrat pa dostavi »tour de force« igralsko predstavo, ki jo bo zagotovo katapultirala v notranjo orbito sveta slavnih. Ker je zgodba povedana večinoma iz njene perspektive, je še toliko bolj pomembno, da dostavi vrhunsko predstavo, za to da film deluje. To ji je vsekakor uspelo.

Greta Lee

Nič manj impresiven ni Teo Yoo, ki ima prav tako zelo težko nalogo, saj mora velikokrat brez besed s telesno govorico povedati vse od ljubezni, simpatije, žalosti, brezupa, nemira, nervoze in izgubljenosti. Prav vse mu imenitno uspe in ob koncu filma mu lahko le zaploskamo.

John Magaro je v stranski vlogi in omejenem času prav tako uspel pustiti pomemben pečat. Skozi lik Arthurja uspe izražati zrelost, inteligenco, nesigurnost in ljubezen. V številnih filmih bi bila njegova vloga zelo klišejska, kar v meta šali na neki točki poudari tudi sam, a Pretekla življenja se razpleta filma loti veliko bolj človeško.

Izvrstna režija Celine Song poskrbi, da sta tudi Seul in New York na nek način lika v filmu, saj je lokacija bistvenega pomena pri poteku zgodbe. Pri upravljanju s kamero se pokloni številnim legendam, še najbolj izstopa nihajoča kamera v stilu Hirokazuja Koreede in pridih Wong Kar-Waija v stilu pripovedovanja zgodbe. Za zelo dobro glasbeno podpora sta poskrbela Daniel Rossen in Christopher Bear iz glasbene skupine Grizzly Bear.

Pretekla življenja je po našem mnenju eden najboljših filmov leta 2023 in zagotovo eden najboljših filmov v žanru romantične drame. Priporočali bi ga prav vsem.

Ker si želimo, da obiščete najbližji kino in si film ogledate, vam razpleta ne bomo razkrili. Lahko rečemo le, da pripravite robčke, saj vas čaka čustvena eksplozija. Malo je filmov, ki tako spretno in potrpežljivo sestavljajo kamenčke v svojem mozaiku do vrhunca, ki nagradi prav slehernega gledalca, ne glede na to ali se z razpletom strinja ali ne.

Film Pretekla življenja se trenutno predvaja v številnih art kinih po Sloveniji. Prebrskajte njihove sporede, obiščite najbližjega in si ga oglejte!

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunska zgodba
  • Prekrasna režija
  • Odlične igralske predstave
  • Zelo dobra glasbena podpora
  • Čustvena eksplozija na koncu

MINUSI

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih