Recenzija: Indiana Jones in artefakt usode

»Indiana Jones = Harrison Ford«

Indiana Jones in artefakt usode je peti film v filmski seriji, ki za mnoge še vedno obstaja kot trilogija. Slednja se je leta 1989 zaključila s filmom Zadnji križarski pohod (The Last Crusade), a se nato leta 2008 nadaljevala s filmom Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje (Kingdom of the Crystal Skull) – za mnoge, kot rečeno, ta film ne obstaja. Seveda pa velike, legendarne, zgodovinske franšize v zadnjih letih ne morejo počivati. Ena od posledic sle, pred katero je svaril tudi Indiana Jones, je poslednji film Harrisona Forda v vlogi pustolovskega arheologa.

Harrison Ford se še zadnjič – tokrat zares – vrača v vlogi Indiane Jonesa, zdaj osemdesetletnega profesorja in arheologa, ki odšteva dni do upokojitve. Ko ga njegova krščenka Helena (Phoebe Waller Bridge) dobesedno obudi od mrtvih in za lastno korist vrne v lovljenje artefaktov, se Indy odpravi še na eno zadnjo pustolovščino.

Ko film sledi legendarnemu liku, ni pripomb, a je film sestavljen tudi iz drugih likov in dogodkov. Prav zavidanja vreden je trud velikih filmskih studijev, ki Fordove like med filmi, predvsem pa off-screen, spremeni do neprepoznavne mere. Edino, zaradi česar sta Han Solo in Indy še vedno fantastična, je igralec, ki stoji za njima. Četudi letom primerno utrujen in naveličan, je še en od ikoničnih likov v vrsti mnogih, ki so ga filmi penzionistično utrudili in spravili na mero povprečne človeškosti. Na njihovo srečo pa je Harrison Ford v zadnjih letih že skorajda bolj karizmatičen igralec, kot je bil prej. Seniorska ranljivost lahko mnoge spomni na njihovega očeta ali dedka – no, seveda tudi nase.

In v vsem tem je nekaj prisrčnega, kar bi prav lepo zaključilo s koncem, če jih ne bi takrat (dobesedno) »dobil po goflji«. Hkrati z njim to doleti tudi tiste pristne oboževalce franšize, ki so se oziroma se bodo ogleda lotili v manjšini. Če pa se ga po nekem čudežu lotijo, jih čaka razočaranje, saj film ne doseže ravni prvih treh filmov. Če preseže četrtega pa je že drugo vprašanje.

Artefakt usode je seveda Arhmedov mehanizem oziroma Antikitera, ki bi si že sama po sebi zaslužila Indiano Jonesa v polni formi. Ljubitelji zgodovine bodo sicer uživali, verjetno kar od začetka do konca, saj se predvsem v zadnji tretjini film dotika nečesa, kar filmski svet še ni videl. Vse to pač spada v tisti kontekst: »Ko je na ekranu Indiana, je film super.« Ko temu ni tako, imamo težavo.

Antikatera

Lik Helene, ki ga igra Phoebe Waller Bridge je precej aroganten, neranljiv in prevečkrat povzdignjen tako da poniža glavnega junaka. Tega ne želi nihče, njen lik pa se bo verjetno po priljubljenosti uvrstil pod Mutta, ki ga je v predhodniku zaigral Shia LaBeouf. Če je slednji prinesel svojo klasično intenzivnost, »naša Fleabag« prinese strah pred tem, da bo prebila četrti zid. Tudi njen otroški sotrpin je zelo, zelo slaba kopija Short Rounda, ki je nekoč delal družbo Indyju.

Prvih dvajset minut filma, kjer s pomočjo arhiviranih posnetkov Harrisona ustvarijo mlajšega Jonesa v boju z vlakom, polnim nacistov, je glavni adut filma. In ta adrenalin bo nekaj časa še držal, potem pa se bi kmalu vrnili z željo opazovanja tiste zgodbe z začetka filma. Skozi celoten film bo mnoge filmofile zabaval Mads Mikkelsen kot Jurgen Voller, nacistični znanstvenik oziroma ameriški znanstvenik, ki je Združenim državam Amerike pomagal na luno. Tudi to je eden od segmentov, ki bi bil bolj zanimiv od dogajanja.

Morda se ob vsem tem zdi, da smo nekoliko preveč kritični do zaključnega dela Indiane Jones, a ob vsem tem je še kako začutiti strast, ki jo ima Ford do tega lika. Zaradi tega – in tega, kar smo imeli v trilogiji – nam je žal, da zaključek ni bil boljši.

Seveda pa je na koncu koncev zadeva ločena na dva zaključka. Si bomo film zapomnili kot izjemen del filmske serije? Nikakor ne, četudi je povsem gledljiv film. Ali se bomo po štirih desetletjih poklonili velikemu igralcu, ki je v liku Indiane Jonesa pustil ves svoj trud, znoj in solze? Vsekakor! Indiana Jones in artefakt usode si je vredno ogledati zaradi slovesa Harrisona Forda od lika, ki ga ljubi.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Harrison Ford
  • Zgodovinski elementi
  • Prvih dvajset minut
  • Glasba Johna Williamsa

MINUSI

  • Liki, ki niso Indiana Jones
  • Celoten koncept filma
  •  Klišejsko neumne odločitve

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih