Prvi odzivi iz festivalov Biennale in Telluride

V teh dneh se odvijata dva od največjih filmskih festivalov na svetu. Blizu naše meje je v teku 80. edicija festivala Biennale v prekrasnih Benetkah, kjer so (ali še bodo) premiero doživeli številni težko pričakovani filmi. Ne gre pa spregledati niti festivala Telluride, ki poteka v ameriškem Koloradu, saj so tudi tam prvič predvajani številni naslovi, ki bodo igrali pomembno vlogo v času podeljevanja nagrad.

Kateri so tisti filmi, o katerih v teh dneh govorijo prav vsi:

Poor Things je festivalski hit št. 1

Najnovejši film grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa je vsekakor največji poznopoletni festivalski hit. Poor Things je po prvih pričevanjih nora filmska izkušnja, ki bo resen igralec tudi na podelitvi oskarjev. Emma Stone je v enem od intervjujev dejala, da je bila to njena najljubša vloga do zdaj in večina filmskih kritikov jo je po ogledu filma postavila na čelo favoritinj za vse možne nagrade. Fenomenalna bi naj bila tudi scenografija, kostumografija in fotografija slike – kot smo od Lanthimosa že navajeni.

Maestro misli resno

Maestro

Maestro je glavni adut Netflixa v prihajajoči sezoni podaljevanja nagrad in prvi odzivi to potrjujejo. Film igralca/režiserja Bradleyja Cooperja bo povedal zgodbo legendarnega skladatelja Leonarda Bernsteina in zdi se, da bo eden boljših filmov leta 2023. Da Netflix misli resno kaže dejstvo, da sta med producenti tudi Steven Spielberg in Martin Scorsese, igralsko zasedbo pa dopolnjujeta Carey Mulligan in Maya Hawke. Kritiki ga zaenkrat hvalijo predvsem zaradi neverjetne maske in ličenja ter igre Mulliganove.

Saltburn deli gledalce

Saltburn

Ko je z oskarjem nagrajena filmarka Emerald Fennell predstavila najnovejši projekt, smo vsi zastrigli z ušesi. Promising Young Woman je bil namreč izvrsten celovečerni prvenec, za katerega je zasluženo prejela oskarja za izvirni scenarij. Njen novi film, Saltburn, navdih jemlje pri legendarni uspešnici Nadarjeni gospod Ripley, v glavnih vlogah pa sta Barry Keoghan in Jacob Elordi. Nekateri kritiki film obožujejo, drugi ravno nasprotno, ne gre pa mu oporekati izjemne scenografije in fotografije slike.

Ferrari je točno to, kar pričakujete

Ferrari movie

Za film Ferrari smo vsi imeli le eno željo: naj bo dober! Da ne bomo gledali še ene polomije v stilu Lamborghinija. Prvi odzivi iz Benetk so večinoma pozitivni. Ferrari ni filmska mojstrovina, vendar vas tudi ne bo razočaral. Dobili boste točno to, kar verjetno pričakujete in včasih je to več kot dovolj. Adam Driver v vlogi Enza Ferrarija in Michael Mann za kamero ter za piko na i Penelope Cruz v stranski vlogi. Kaj več bi si še lahko želeli? Komaj čakamo vsesplošno premiero.

Rustin je pomembna zgodba

Rustin

Resnična zgodba Bayarda Rustina, homoseksualnega temnopoltega aktivista, je eden večjih naslovov Netflixa, ki bo zagotovo mešal štrene tudi na podelitvah nagrad. V glavni vlogi je izvrstni Colman Domingo, ki mu mnogi napovedujejo oskarja za življenjsko predstavo v filmu. Za filmom stoji tudi produkcijska hiša zakoncev Obama. Jasno je, da bo film imel veliko finančne podpore v oskar kampanji, zato se pustimo presenetiti.

Fingernails je skriti dragulj

Fingernails

Fingernails pred začetkom festivalov ni bil med naslovi, ki bi mu mediji posvečali pretirano pozornost. Verjetno je prav zato eden skritih draguljev festivala (zaenkrat), saj se stroka strinja, da je film nekaj edinstvenega. Temačna in skrivnostna ZF romantična komedija bo po godu tistih, ki uživajo v atipičnih zgodbah. V glavnih vlogah sta vedno odlična Jeremy Allen White in Jessie Buckley, film pa je nastal pod okriljem produkcijske hiše Apple, zato bo kmalu na voljo na njihovi platformi.

All of Us Strangers je bromanca leta 2023

All of us strangers

All of Us Strangers je eden bolj opevanih filmov festivala Telluride zaenkrat. Kritiki ga v en glas hvalijo in zdi se, da za to obstajajo upravičeni razlogi. Andrew Scott je s svojo igro navdušil prav vse, Paul Mescal v stranski vlogi pa ne zaostaja prav veliko. Film govori o žalovanju, stiski, samoti, osamljenosti in premagovanju vsega naštetega ter premikanju naprej. Film po ogledu katerega boste še nekaj časa razmišljali o njegovih naukih.

The Royal Hotel je pustolovščina leta

The-Royal-Hotel

Dve punci, dva nahrbtnika in preprosta pustolovščina, ki kmalu postane vse prej kot to. Jessica Henwick in Julia Garner sta glavni imeni novega filma Kitty Green, ki je nazadnje kritike navdušila s filmom Asistentka. Tudi tokrat se izkaže kot mojstrica suspenza, ki zna v najbolj preprostih in banalnih življenjih situacijah nastaviti ogledalo delu družbe.

Nyad je ljubljenec občinstva

Nyad

Film z naslovom Nyad govori o neverjetni resnični zgodbi 60-letne plavalke Diane Nyad, ki je s pomočjo najboljše prijateljice in trdega treninga uspela preplavati 110 milj odprtega ocena od Kube do Floride. V glavni vlogi je vedno izvrstna Annette Bening, ki še čaka prvega oskarja, družbo pa ji dela Jodie Foster. Prvi odzivi so univerzalno pozitivni. Film, ki vas bo po ogledu zagotovo navdihnil.

Poiščite nas na družbenih omrežjih