Oskarji 2023: Pregled ženskih igralskih kategorij

Pred prihajajočo 95. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

V ženskih igralskih kategorijah je letos izredno zanimivo. Če se je v kategoriji igralke v glavni vlogi zdelo, da imamo favoritinjo, je v zadnjih tednih to postal pravi dvoboj. Še več negotovosti je v kategoriji igralk v stranski vlogi. Za vas smo analizirali stanje pred nedeljsko podelitvijo kipcev.

Cate Blanchett ali Michelle Yeoh?

V kategoriji igralk v glavni vlogi so nominirane:

  • Ana de Armas, Blonde
  • Cate Blanchett, Tár
  • Andrea Riseborough, To Leslie
  • Michelle Williams, Fabelmanovi
  • Michelle Yeoh, Vse povsod naenkrat

Že celotno sezono podeljevanja nagrad se zdi v najboljšem položaju Cate Blanchett. V filmu Tár je namreč pokazala ves svoj razkošen talent in bila pričakovano ter upravičeno v najboljšem položaju pred oskarji. Do zdaj je v sezoni podeljevanja nagrad tudi najbolj nagrajena, saj je prejela zlati globus, nagrado BAFTA kot tudi priznanja številnih filmskih kritikov. Tudi mnogi kolegi igralci in igralke so ji pisali hvalospeve po ogledu filma in s tretjim oskarjem (slavila je za predstavi v filmih Otožna Jasmine in Letalec) bi se dokončno zacementirala kot ena največjih igralk svoje generacije.

TAR Cate Blanchett

Njeno »kronanje« bo poskušala uničiti Michelle Yeoh. Film Vse povsod naenkrat se zdi v najboljšem položaju v številnih kategorijah, vključno z glavno za film leta, in v zadnjih tednih tudi kampanja Michelle Yeoh dobiva zagon. Slavila je na podelitvi nagrad SAG kot tudi na številnih drugih, sicer manjših. Ima močno podporo na družbenih omrežjih, kot tudi njen film, veliko njenih podpornikov pa igra na karto, da je čas za zmagovalko azijskega porekla.

Michelle Yeoh EEAOO

Ostale nominiranke so prav tako izvrstno upodobile svoje like, a se zdi, da niso v resnem boju za oskarja. Andrea Riseborough je že s svojo nominacijo povzročila številne afere in preiskave, Ana de Armas in Michelle Williams pa sta v tako močni konkurenci zagotovo zadovoljni že z nominacijama.

Edino vprašanje v kategoriji igralk v glavni vlogi je torej Blanchett ali Yeoh? Odgovor dobimo prav kmalu.

Kategorija igralk v stranski vlogi je najbolj nepredvidljiva kategorija celotne podelitve

V kategoriji igralk v stranski vlogi so nominirane:

  • Angela Bassett, Črni panter: Wakanda za vedno
  • Hong Chau, Kit
  • Kerry Condon, Duše otoka
  • Jamie Lee Curtis, Vse povsod naenkrat
  • Stephanie Hsu, Vse povsod naenkrat

Kategorija igralk v stranski vlogi je z naskokom najbolj nepredvidljiva kategorija celotnega večera. Slavi lahko prav vsaka od nominirank.

V najboljšem položaju se je še nedavno zdela Angela Bassett. Slednja ima vlogo Ramonde v nadaljevanju zgodbe Črni panter: Wakanda za vedno, kjer vsekakor maksimalno izkoristi svoj čas. Prejela je tako zlati globus, kot tudi nagrado filmskih kritikov, a se zdi, da njena kampanja v zadnjih tednih izgublja sapo.

Angela Bassett

Na navideznem drugem mestu je najbrž trenutno Kerry Condon. Slednja je srce filma Duše otoka in med vsemi moškimi ter njihovimi neumnostmi izvrstno pusti svoj pečat. Prejela je nagrado BAFTA in v zadnjih tednih gostuje v številnih oddajah, s čimer poskuša povečati svoje možnosti.

Kerry Condon

Na podelitvah nagrad SAG je precej presenetljivo slavila legendarna Jamie Lee Curtis za svojo odštekano igralsko predstavo v filmu Vse povsod naenkrat. Kot rečeno, film ima izredno podporo in kljub temu, da smo se nekoliko čudno spogledali ob njeni nominaciji, se zdi celo možno, da ji podelijo oskarja. Sicer svoje delo v filmu zelo dobro opravi, a se zdi, podobno kot pri Angeli Bassett, da bi to bila bolj nagrada za življenjsko delo v letu, kjer je konkurenca nekoliko okrnjena.

Jamie Lee Curtis EEAOO

Stephanie Hsu, prav tako iz filma Vse povsod naenkrat, ima verjetno celo boljši argument za zmago v tej kategoriji kot Jamie Lee Curtis, a je manj znano ime, zato gre več energije v kampanjo Curtisove. Vsekakor ne bi bili šokirani, če bi presenetila in slavila na oskarjih.

Za Hong Chao je izvrstno leto, v katerem je blestela v filmih Kit in Meni ter v seriji Poker Face, in to kronala z nominacijo. Zdi se še najmanj verjetna zmagovalka v tej kategoriji, četudi je morda svoje delo med vsemi opravila še najbolje.

Obeta se izbruh čustev ob razglasitvi zmagovalke, saj prav nobena verjetno zares ne verjame v to, da je v boljšem položaju od drugih. Zagotovo ena od nagrad, kjer bo govor zmagovalke najbolj kaotičen. Komaj čakamo razplet.

Ženske igralske kategorije bodo na oskarjih tako pod še posebnim drobnogledom in pričakujemo zelo močne reakcije čustev, kakor koli se bo že razpletlo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih