Lestvica TOP 10 filmov studia Pixar

Animirani filmi so v Sloveniji iz leta v leto med najbolj gledanimi, saj kinematografe obiščejo cele družine, ki si z veseljem pogledajo kvaliteten film. V zadnjem času na tem področju prednjači studio Pixar, ki je poskrbel za nekaj najboljših filmov tega tisočletja. Ob izidu njihove nove uspešnice, Kozmoblisk, smo se ozrli nazaj in pogledali najbolje, kar imajo za ponuditi.

Studio Pixar je s svojim delom začel že v prejšnjem tisočletju. Znani so po svoji izvrstni računalniški animaciji in vrhunskih zgodbah, ki se dotaknejo tako mladih kot starih. Danes so hčerinsko podjetje pod okriljem podjetja Walt Disney.

Studio Pixar je do danes izdal 26 filmov in velja za standard na področju animacije. S svojimi zgodbami so podrli številne tabuje in poskrbeli za korenite spremembe v filmski industriji.

Prejšnji teden je v kino prišel Kozmoblisk, njihova najnovejša uspešnica, zato smo se odločili narediti lestvico desetih najboljših filmov studia Pixar in preveriti ali novi Kozmoblisk morda uspe osvojiti katero od najvišjih mest.

Poglejmo najbolje, kar ima za ponuditi studio Pixar:

10. Pošasti iz omare/Monsters Inc. (2001)

Monsters Inc.

Pošasti iz omare oz. Monsters Inc. je najbolj zabaven film na naši lestvici, ki je takoj ob izidu požel pozitivne kritike, z leti pa samo še utrdil svoj status. Mike in Sulley sta pošasti iz omare, katerih naloga je prestrašiti majhne otroke, saj njihovi kriki skrbijo za elektriko v mestu Monstropolis. Zelo prisrčen film, ki pogosto fobijo otrok prikaže na prikupen način, glavna lika pa sta takoj postala med najbolj priljubljenimi med najmlajšimi. Pete Docter je idejni vodja projekta. Film je prejel oskarja za najboljšo izvirno pesem, ne pa tudi za animirani film, saj ga je ugnal Shrek.

9. Duša/Soul (2020)

soul poster

Duša oz. Soul je fantazijska animirana komedija, ki bo vaše srce napolnila z radostjo in veseljem. Film ima izredno globoko sporočilo. Ob njem se boste zabavali, smejali pa tudi potočili kakšno solzo. Soul bo zagotovo poskrbel za to, da se boste zamislili nad svojim življenjem in v prihodnje poskusili živeti bolje. Idejni vodja projekta, režiser in scenarist je Pete Docter. Na podelitvi oskarjev je osvojil dva kipca, za najboljši animirani film in izvirno glasbeno podlago.  Po našem mnenju je to eden najboljših filmov leta 2020. Še bolj smo se o filmu razpisali v naši recenziji.

8. Svet igrač 3/Toy Story 3 (2010)

Toy Story 3

Svet igrač 3 oz. Toy Story 3 je drugo nadaljevanje prvega Pixar filma, Svet igrač. Slednji velja za enega najboljših animiranih filmov vseh časov in ga boste na naši lestvici našli precej višje, a tudi Svet igrač 3 je izvrsten. Za režijo je poskrbel Lee Unkrich, film pa izvrstno nadgradi tako prvega kot tudi drugega. Njegova prednost je, da like dodobra poznamo, zato je bolj v ospredju zgodba, ki na neki točki poskrbi za mini infarkt, svoje poslanstvo pa zaokroži s solzami v očeh. Randy Newman je ponovno poskrbel za fenomenalno glasbeno podlago, Svet igrač 3 pa je prvi animirani film, ki je v blagajne kinematografov prinesel več kot milijardo dolarjev.

7. Reševanje malega Nema/Finding Nemo (2003)

Reševanje malega Nema oz. Finding Nemo je najbolj družinski film na naši lestvici, ki je idealen za ogled s svojimi najbližjimi. Že naslov pove veliko o zgodbi, oče Marlin namreč izgubi svojega edinca, malega Nema, in njegova naloga je, da svojega mladiča najde. Andrew Stanton in Lee Unkrich predstavljata možgane tega projekta. Film je obnorel mlade in stare in nemudoma postal eden najbolj priljubljenih filmov, ki so si ga takrat ogledali prav vsi. Na podelitvi oskarjev je bil nominiran za tri kipce in kot prvi Pixarjev film osvojil nagrado za najboljši animirani film. To je prebilo led pri Akademiji, saj so nato sledile številne zmage studia Pixar. Reševanje malega Nema je najbolj prodajan film na DVD-ju v zgodovini filmske industrije. To, da je uvrščen šele na sedmo mesto veliko pove o kvaliteti filmov, ki smo jih uvrstili višje.

6. WALL-E (2008)

WALL-E

WALL-E je zagotovo najbolj napredno misleč film v naši deseterici. Za Studio Pixar je predstavljal velik skok v neznano, doživel pa izredno pozitiven odziv. Film je znanstvenofantastična računalniška animacija in  govori o dogajanju v 29. stoletju, ko je človeško potrošništvo in korporativna požrešnost terjala svoj davek ter Zemljo spremenila v odpad, kjer so živa bitja redkost. Glavni lik je simpatični robot WALL-E s katerim odkrivamo neznani svet in dobimo veliko življenjskih naukov. Za idejo in režijo filma je Andrew Stanton. WALL-E je prejel oskarja za najboljši animirani film in med ljubitelji animacije velja za enega najboljših filmov vseh časov.

5. Ratatouille (2007)

Ratatouille

Ratatouille je najbolj navdihujoč film na naši lestvici, saj v osnovi govori o tem, da nič ni nemogoče. Remy je podgana, locirana v Parizu, ki si najbolj na svetu želi postati vrhunski kuharski chef. To mu nehote “uspe” po tem, ko začne sodelovati z mladim Linguinijem, ki ima poskusno dobo v eni najboljših francoskih restavracij in premalo kuharskega znanja. Pomembno vlogo v filmu ima tudi kritik Anton Ego. Sploh njegov govor na koncu in katarza ob pokušanju vrhunskega ratatouilla danes velja za enega najboljših prizorov v zgodovini Pixarja. Film je na podelitvi oskarjev brez težav slavil v kategoriji animacije, nominiran pa je bil tudi za najboljši izvirni scenarij. Danes spada med 100 najboljših filmov 21. stoletja. Znani chef Anthony Bourdain ga je označil za najboljši kuharski film vseh časov.

4. Koko in velika skrivnost/Coco (2017)

Coco

Koko in velika skrivnost oz. Coco spada med najboljše animirane filme vseh časov. Krasi ga odlična zgodba in vrhunska glasba, ki film kvalitetno nadgradi. Kljub resni temi, ima veliko komičnih vložkov, ki poskrbijo, da zgodba ni preveč morbidna. V glavni vlogi je mladi Miguel, ki si močno želi postati glasbenik, a je glasba v njegovi družini prepovedana. Da bi družino prepričal v nasprotno, se poda na popotovanje v deželo mrtvih, kjer si želi najti svojega prapradedka, ki je bil legendarni glasbenik. Lee Unkrich je prvo ime projekta, saj je poskrbel tako za režijo kot tudi sodeloval pri scenariju. Coco ima prekrasne pesmi, vrhunec pa doseže tik pred koncem z izvedbo pesmi Remember Me. Slednja je prejela oskarja za najboljšo pesem, film pa je brez težav pobral tudi oskarja za najboljši animirani film.

3. V višave/Up (2009)

Up

V višave oz. Up je najbolj čustven film na naši lestvici. Računalniško animirana pustolovska komedija je film ob katerem boste zagotovo potočili kakšno solzo, saj ima enega najboljših filmskih prizorov vseh časov, ki smo ga pred kratkim analizirali. Zgodba govori o 78-letnem Carlu, ki skupaj z mladim radovednežem Russellem in svojo hišo potuje v Paradise Falls. Idejni vodja projekta je Pete Docter, ki je zaradi svojih fantastičnih zgodb, ki večinoma izhajajo iz osebnega življenja z leti pridobil kultni status v svetu animacije. Filma ne moremo prehvaliti, saj je resnično prečudovit. O kvaliteti pričata tudi dva oskarja: za najboljši animirani film in glasbeno spremljavo. Velja omeniti, da je bil Up prvi animirani film, ki je odprl znameniti filmski festival v Cannesu.

2.Vrvež v moji glavi/Inside Out (2015)

Inside Out

Vrvež v moji glavi oz. Inside Out je najbolj globok film na naši lestvici. Moral bi spadati v šolske kurikulume, saj bi tako bilo dosti manj psiholoških težav pri mladih. Film govori o mladi Riley, ki se je skupaj s staršema prisiljena preseliti in kaj to pomeni za njeno psiho. Zgodba je prikazana skozi njene emocije, ki kontrolirajo njeno počutje – radost, žalost, jeza, gnus in strah. Tudi ta film je izpod peresa Peta Docterja, ki je tudi prevzel vlogo režiserja. Inside Out je na podelitvi oskarjev z lahkoto pobral nagrado za najboljši animirani film in mnogi kritiki so ga uvrstili med najboljše filme zadnjega desetletja. Vsekakor bi ga tja umestili tudi sami, hkrati pa priporočali vsem staršem, da ga pokažejo svojim otrokom, ko ti dopolnijo 8 let.

1. Svet igrač/Toy Story (1995)

Toy Story

Svet igrač oz. Toy Story je številka ena, saj je najbolj pomemben film na naši lestvici. Sprožil je začetek Pixar franšize, ki slabih 30 let kasneje dominira na področju animacije. Postavil je neverjetno visok standard, h kateremu še danes stremijo vsi njegovi nasledniki. Zgodba je preprosta in govori o igračah, ki oživijo in imajo svoje avanture in težave. John Lasseter je poskrbel za režijo, Randy Newman pa za kultno glasbeno podlago. Le kdo se ne spomni skladbe You Got a Friend in Me. Danes Toy Story velja za najboljši animirani film vseh časov, saj je povzročil revolucijo v 3D animaciji, obenem pa animirane filme približal Akademiji, ki jih je začela drugače dojemati. Po uspehu prvega filma so sledila kar tri nadaljevanja, ki presenetljivo dobro ohranjajo kvaliteto. Pixar pač ve, kaj počne.

Celotno lestvico vseh 26 Pixar filmov najdete tukaj.

Pixar je številka ena v svetu animacije

Čar filmov studia Pixar je to, da niso nujno narejeni za naše najmlajše, temveč so njihova ciljna skupina odrasli. Ni vsak animirani film risanka. Večina filmov na naši lestvici je namenjena odraslim, ki bodo v popolnosti dojeli globino teh zgodb. Pixar je znal skozi leta izvrstno monetizirati vse prikupne like in zgodbe.

Dejstvo je, da so animirani filmi vrhunski, mnogokrat boljši od ostale filmske ponudbe, zato jim absolutno dajte priložnost. Ne bo vam žal. Od sredine junija naprej imate možnost filme studia Pixar pogledati na platformi Disney+, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Uživajte.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top