Filmski prizori, ki so spremenili filmsko industrijo: Zakonsko življenje (V višave, 2009)

V rubriki Filmski prizori, ki so spremenili zgodovino filmske industrije, vam znova predstavljamo zgodovinski filmski prizor, ki ima pomembno vlogo v razvoju filma in danes velja za kultnega. Ker v kinematografe v kratkem prihaja nova uspešnica studia Pixar, smo tokrat pod drobnogled vzeli prizor Zakonsko življenje iz filma V višave, ki velja za eno najboljših sekvenc v zgodovini animacije in filmske industrije nasploh.

Številni prizori so kultni iz takšnega ali drugačnega razloga. Eni nas ganejo do solz, drugi perfektno zaključijo večjo zgodbo, tretji imajo nepozaben dialog, četrti pa nas tako šokirajo, da si to zapomnimo za zmeraj. V prvo rubriko spada filmski prizor, ki smo ga tokrat vzeli pod drobnogled.

Ne spreglejte tudi naše prve analize ikoničnega prizora Umor pod tušem iz filma Psiho.

Film Up oz. V višave je izšel leta 2009 in takoj požel izredno pozitivne kritike. Navdušil je tako stare kot mlade, prav vsi pa so govorili o prvih minutah filma, ki poskrbijo za radost in solze ter perfektno nastavijo nadaljevanje dogajanja. Prizor se imenuje Zakonsko življenje in velja za enega najbolj čustvenih filmskih prizorov vseh časov.

Zakonsko življenje (V višave, 2009)

1. Začetek zakona: v ospredju sreča in nešteto možnosti

Up Married Life

Film Up oz. V višave v osnovi govori o upokojencu Carlu, ki s svojo hišo potuje v kraj Paradise Hills, kar je njegov ekvivalent raja na Zemlji. Da bi ta zgodba delovala, je bila izrednega pomena njegova predzgodba. Prav prizor Zakonsko življenje gledalcu predstavi 78-letnega Carla in zgolj v nekaj minutah začutimo njegovo življenjsko zgodbo. Prizor se začne pozitivno, s poroko med Carlom in Ellie, kar napoveduje zgodbo polno veselja, radosti in iskrene ljubezni med sorodnima dušama.

2. Michael Giacchino prejel oskarja za glasbo

Zelo pomembno vlogo v filmu, še posebej pa v tem prizoru, ima glasba. Zanjo je poskrbel izvrstni filmski skladatelj Michael Giacchino. Za izvirno glasbeno podlago v filmu Up je prejel tudi svojega prvega (in zaenkrat edinega) oskarja. Glasba hodi z roko v roko z dogajanjem. Iz hitrega in radostnega tempa na začetku se proti koncu prizora spremeni v počasno in melanholično skladbo, kar daje dodatno težo že tako ali tako žalostnemu razpletu.

3. Posoda za denar: simbol za izgubljene priložnosti

Le kdo od nas ne varčuje za nekaj posebnega? Vsi imamo skrite želje, kam si želimo v življenju vsaj enkrat potovati in enako sta imela tudi Carl in Ellie. Njuna sanjska destinacija je bil Paradise Falls. Za obisk sta vrsto let varčevala, a jima je življenje velikokrat prekrižalo načrte. Predrta pnevmatika, nevihta, ki je povzročila škodo na fasadi in strehi, pa še kaj bi se našlo. Posoda za denar v prizoru tako predstavlja vse izgubljene priložnosti para. Vidimo kako več let v posodo mečeta denar, pa ga potem spet iz nje jemljeta in nikoli nimata dovolj za obisk sanjske destinacije, dokler ni prepozno. Prizor s katerim se žal lahko poistoveti veliko ljudi.

4. Tragičen konec prizora: solze, solze, solze

Štiri minute, ki zlomijo tudi najbolj hrabre. Konec prizora nas popelje v sedanji čas in hitro ugotovimo zakaj je Carl sam. Hkrati tudi spoznamo njegov motiv, zakaj si tako močno želi iti v Paradise Falls in zakaj na vsak način želi obdržati hišo. Slednjo je na noge postavil skupaj z ljubeznijo svojega življenja in tudi po njeni smrti želi njej v čast izpolniti zavezo za obisk sanjske destinacije. Navadno na tej točki gledalcu pritečejo solze, kar je popolnoma normalno. Če ste kdaj imeli ali videli srečno zvezo, se na neki točki v Carlu in Ellie zagotovo najdete.

5. Pixar potrdil status številke ena v svetu animacije

Animirani filmi le redko doživijo več kot eno nominacijo (v kategoriji animiranega filma), saj jih kljub njihovi odličnosti Akademija velikokrat ne obravnava kot enakovredne filmske izdelke. Prav Pixar je poskrbel za spremembo na tem področju. Up je bil nominiran za pet oskarjev, tudi za film leta, in osvojil dva (animirani film, izvirna glasbena podlaga). Po uspehu filmov Svet igrač, Reševanje malega Nema, Ratatouille, Wall-E in podobnih je Up samo še dodatno utrdil Pixar kot številko ena v svetu animacije, hkrati pa razbil tabu o animiranih filmih, ki niso bili le izdelki za naše najmlajše, temveč tudi za odrasle.

Povzetek

Upamo, da smo vam uspešno orisali, zakaj je Zakonsko življenje iz filma V višave (2009) prizor, ob katerem jokajo tudi najbolj hrabri. Štiri minute perfektno nastavijo nadaljevanje izvrstnega animiranega filma, ki bo po ogledu v vaših srcih ostal za zmeraj.

Zelo nas zanima tudi vaše mnenje. Kateri filmski prizor naj obdelamo v naslednji ediciji? Zato bomo zelo veseli vašega komentarja na naših družbenih omrežjih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih