Lestvica TOP 10 božičnih filmov

Božič je čas, ko se vsi skupaj nekoliko ustavimo, umirimo in preživimo nekaj dni s svojimi najbližjimi. Za mnoge najlepši čas v letu, ko vsakodnevni stres nekoliko popusti in si brez slabe vesti privoščimo kozarec vina in tatarski biftek. Za božično radost pogosto poskrbijo tudi odlični filmi, ki nas spomnijo, kaj je bistvo tega praznika in pričarajo nasmeh na obraz. Za vas smo izbrali nekaj najboljših.

V ospredju družina in darila

Čar božičnih filmov je, da nas spomnijo na stvari, ki so v resnici pomembne. Večina božičnih filmov se namreč vrti okrog družine in ljubezni do bližnjih. V osnovi nas želijo opomniti na vrednote, ki izboljšujejo svet: ljubezen, nesebičnost in solidarnost. Prav zato imajo v teh prazničnih časih pomembno funkcijo, saj lahko marsikomu pomagajo in mu dajo vedeti, da ni sam ali sama.

Božičnih filmov je ogromno in težko je bilo izluščiti najboljše. Pri izbiri smo upoštevali številne dejavnike, kot so: ali se film dogaja v času božiča, ali je v ospredju filma družina, kaj želi film povedati o tem času, izvirnost, pogostost predvajanja v prazničnem času v tujini in pri nas ter kultnost posameznega filma.

Veliko je filmov, ki so bili na robu deseterice, a je za las niso ujeli, jih je pa vseeno potrebno omeniti: Veseli prazniki, Harry Potter in kamen modrosti, Polarni vlak, Božična zgodba, Carol, Apartma, Gremlini in mnogi drugi.

Letos smo dobili tudi prvi slovenski božični film, Kapa, ki ga toplo priporočamo.

Končno deseterico sestavljajo naslednji filmi:

10. Pisma Sv. Nikolaju (2011)

Pisma Sv. Nikolaju

Pisma Sv. Nikolaju je poljska romantična komedija, ki jo je režiral slovenski režiser Mitja Okorn. Pripoveduje več različnih zgodb, ko številni prav na božični večer odkrijejo svojo življenjsko ljubezen. Film je navdih črpal po uspešnici Pravzaprav ljubezen. Slednja velja za božično klasiko in jo boste na naši lestvici našli precej višje. Pisma Sv. Nikolaju je bil na Poljskem velik hit, kar potrjuje dejstvo, da so posneli kar tri nadaljevanja. Tudi v Sloveniji se v času božiča v zadnjih letih konstantno predvaja na komercialnih televizijah.

9. Čudež na 34. ulici (1994)

Čudež na 34. ulici velja za božično klasiko. Verjetno nekoliko bolj prva filmska adaptacija, a v Sloveniji smo po TV bolj pogosto videli drugo iz leta 1994, zato smo na našo lestvico uvrstili slednjo. Zgodba je zelo podobna prvemu filmu, z malenkostnimi razlikami. Odvetnik in mlada deklica imata nalogo dokazati obstoj božička. V filmu blestita predvsem Richard Attenborough in Mara Wilson. Tipičen predstavnik božičnih filmov, ki vam bo prijetno pogrel srce.

8. Božiček (1994)

Božiček je še ena kultna božična komedija. Tim Allen v glavni vlogi nehote povzroči poškodbo božička, zato ga mora nadomestiti in po svetu raznositi darila vsem pridnim otrokom. Ta film ali katerega od njegovih številnih nadaljevanj ste zagotovo že večkrat videli na kaki komercialni TV. Ima zelo navdihujočo, pozitivno zgodbo, ravno pravo za ogled na božični ali predbožični večer.

7. Klaus (2019)

Klaus

Klaus je Netflixov originalni božični animirani film, ki je leta 2019 pozitivno presenetil mlade in stare. Na oskarjih se mu je kipec za las izmuznil, a zato ni nič manj ogrel naših src. Odlična zgodba, fantastična animacija in prekrasno sporočilo, je le nekaj stvari, ki krasijo to uspešnico. Kljub enostavni zgodbi, je film večplasten in zares globok, zato ga resnično zelo priporočamo. Ogled je še vedno možen na Netflixu.

6. Čudovito življenje (1946)

Čudovito življenje velja za enega najboljših filmov vseh časov. Za to, da ni uvrščen višje na naši lestvici, je “krivo” zgolj in samo to, da ga je dandanes zelo težko videti, saj ga predvajajo redki TV programi. Film je režiral odlični Frank Capra, v glavni vlogi pa vas bo osupnil James Stewart. Zgodba je zelo globoka, saj govori o frustriranem poslovnežu, ki poskuša na božični večer storiti samomor, a mu to prepreči angel. Ta mu tik pred dejanjem pokaže, kakšno bi bilo življenje brez njega. Zagotovo film, ki bi ga morali videti prav vsi.

5. Škrat (2003)

Elf

Škrat oz. Elf je božična komedija, ki je z leti pridobila kultni status. V glavni vlogi je Will Ferrell, velik škrat, ki se nekega dne odloči spoznati svojega biološkega očeta, ki živi v New Yorku. Film meji med “glupo” smešnim in dejansko smešnim, a za las ne prestopi meje, saj ga reši zelo srčna in topla zgodba, ki se skriva pod površjem. V Sloveniji se zelo pogosto predvaja v času božiča in prepričani smo, da ga boste tudi letos zagotovo zasledili na TV sporedu.

4. Grinch (2000)

Grinch

Grinch oz. Kako je Grinch ukradel božič je božični film z zanimivo razliko od večine podobnih filmov – v ospredju je “zlikovec”. Jim Carrey kot Grinch je marsikaterega otroka za vedno zaznamoval in prestrašil. Vseeno ima Grinch zelo zanimivo zgodbo in je bil tudi v filmskem svetu zelo dobro sprejet. Slavil je celo na oskarjih v kategoriji za najboljšo masko, poleg nominacij za kostumografijo in scenografijo. Film ima lep nauk in je tudi v Sloveniji zelo pogosto predvajan v času božiča.

3. Umri pokončno (1988)

Pa smo pri večni debati: Je Umri pokončno božični film ali ne? Četudi mogoče na prvi pogled ne deluje tako, absolutno je. Kje piše, da so božični filmi zgolj pocukrane komedije? Umri pokončno je božični akcijski film, ki velja za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov. Bruce Willis se je kot John McClane vpisal v filmsko zgodovino, film pa je največkrat predvajan prav v času božiča. Ne bomo se prepirali, Umri pokončno je eden najboljših božičnih filmov vseh časov. Pika.

2. Pravzaprav ljubezen (2003)

Love Actually

Pravzaprav ljubezen je božična romantična komedija, ki vas bo že ob prvem ogledu napolnila z radostjo in veseljem. Čar filma je, da spremljamo več različnih zgodb, ki se na koncu združijo v prekrasno celoto. Igralska zasedba je precej velika in vključuje številna znana imena, ki jih je odlično združil režiser Richard Curtis. Film je danes postal t.i. steber božičnih filmov in služi kot dobra predloga, kako narediti kvaliteten božični film. Tudi slovenski režiser Mitja Okorn je za svoj film Pisma Sv. Nikolaja črpal navdih prav iz Pravzaprav ljubezen. Prepričani smo, da ga boste po TV ujeli več kot enkrat v dnevih okrog božiča.

1. Sam doma (1990)

Sam doma je jasna in nedvoumna številka ena. V Sloveniji je to verjetno najbolj predvajan film okrog božiča. Vse komercialne televizije se vsako leto tepejo za njegove pravice in večina Slovencev, rojenih v samostojni državi, je odraščalo s Kevinom. Zgodba je relativno preprosta, a zelo srčna. Glasba je popolna. Poudarek je na vlogi družine in ljubezni do bližnjih. Ima tudi navihano noto, glede na to, da Kevin absolutno pomete z mokrima banditoma, ob tem pa ugotovi številne življenjske lekcije. Ker verjamemo, da ste si ga vsi že večkrat ogledali, ne bomo dolgovezili: Sam doma je zabavna komedija, ki velja za popoln božični film.

Božični filmi imajo svoj čar

Božični filmi imajo pomembno družbeno vlogo, saj poskrbijo za kvalitetno preživet prosti čas in s svojimi pozitivnimi zgodbami dvignejo razpoloženje gledalcev. Danes, glede na situacijo, kjer je v svetu preveč negative, ne bo škodilo, če božič preživimo v krogu družine in si pogledamo kakšno navdihujočo zgodbo. Prav vsak od izbranih filmov je prava izbira.

Ekipa Filmologije vam želi prijeten in miren božič!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih