Lestvica filmov Denisa Villeneuva: od najslabšega do najboljšega

Kanadski filmar Denis Villeneuve se lahko pohvali z dejstvom, da v svoji filmografiji nima niti enega slabega filma. Zadali smo si nalogo sestaviti lestvico njegovih filmov in te razvrstili od najslabšega (oz. v tem primeru najmanj dobrega) do najboljšega. Pri razvrstitvi smo upoštevali priljubljenost filma, nivo vrhunskosti režije in ostalih tehničnih komponent ter ostale dejavnike, vključno z osebnim okusom.

Njegovega filmskega prvenca August 32nd on Earth nismo uspeli najti na TV sporedu ali širšem spletu, zato ga bomo iz lestvice izključili. Smo pa pogledali vse ostale filme, nekatere večkrat, in jih razvrstili od številke 9 do številke 1 (tudi tukaj smo si vzeli nekaj uredniške svobode).

9. Maelström

Maelström

Maelström je absurdistična psihološka drama, ki zagotovo ne bo po godu vsem gledalcem, a ga ravno njegova drugačnost dela tako unikatnega. Lahko vam zagotovimo, da česa podobnega še niste gledali. V glavni vlogi je Marie-Josée Croze kot depresivna mlada podjetnica, ki se zaplete v romantično razmerje s sinom moškega, ki ga je ubila v prometni nesreči, katero je sama povzročila. Zgodbo pripoveduje govoreča riba. Film, ki je verjetno še bolj odštekan, če si ga ogledate pod vplivom kakšnih substanc.

8. Polytechnique

Polytechnique

Polytechnique je delno biografska drama o masakru v Montrealu leta 1989. Za vse tiste, ki zgodbe ne poznate: mlad fant, samotar, je s pištolo prišel na tamkajšnjo šolo ter poskušal ubiti čim več mladih žensk. Film precej nazorno in grozljivo prikaže tragično zgodbo nekaterih mladih deklet. Režija Villeneuva je vrhunska. Prvi prizor vas bo tako pretresel, da boste potrebovali trenutek ali dva za to da se zberete, nato pa film vašo pozornost brez premora drži do samega konca. Na kanadskih oskarjih je prejel številne nagrade, tudi najvišjo nagrado za najboljši film tistega leta.

7. Sovražnik / Enemy

Sovražnik oz. Enemy je surrealističen psihološki triler v glavni vlogi katerega je Jake Gyllenhaal, ki igra dvojno vlogo dveh posameznikov, ki fizično izgledata enako, vendar sta popolnoma drugačnih osebnosti. Eden tistih filmov, ki ga po ogledu vsi morda ne bodo takoj razumeli in bodo skočili na svetovni splet po razlago, kaj točno so si pravkar sploh ogledali. Film krasi krasna vizualna podoba, prejel pa je številne nagrade. Filmski kritiki ga uvrščajo izredno visoko, je pa tudi zelo priljubljen med filmskimi “geeki”.

6. Ugrabljeni / Prisoners

PRISONERS

Ugrabljeni oz. Prisoners je klasičen triler, ki bo nedvomno navdušil ljubitelje tega žanra. Zgodba spremlja ugrabitev dveh mladih deklet v Pensilvaniji in posledično policijsko iskanje storilca. Potem ko policija aretira mladega osumljenca in ga izpusti, vzame stvari v svoje roke oče ene od hčera. Igralska zasedba vključuje velika imena Hollywooda, kot so Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Viola Davis, Paul Dano, Terrence Howard, Melissa Leo, Maria Bello in David Dastmalchian. Še eden tistih filmov, o katerem boste razmišljali še dolgo po ogledu.

5. Sicario: Onkraj zakona / Sicario

Sicario

Sicario: Onkraj zakona je akcijski triler, ki vam bo pognal kri po žilah. Zgodbo je napisal Taylor Sheridan v glavnih vlogah pa so Emily Blunt, Benicio del Toro in Josh Brolin. Film spremlja posebne agente FBI, ki imajo nalogo strmoglaviti vodjo močnega in brutalnega mehiškega mamilarskega kartela. Film je fenomenalno posnet. Prizor s prečkanjem ameriško-mehiške meje je verjetno eden najboljših v zadnjih nekaj letih. Film je prejel tri nominacije na podelitvi oskarjev: fotografija slike, glasbena podlaga in montaža zvoka. Gledano nazaj, bi si zaslužil še kakšno, saj odlično prestane test časa. Uspeh filma je poskrbel za nastanek franšize, ki pa ni več pod okriljem Villeneuva.

4. Prihod / Arrival

Arrival

Prihod oz. Arrival je ZF drama o prihodu Nezemljanov. Opis morda deluje splošno, vendar je Prihod veliko več kot zgolj to. V glavni vlogi je Amy Adams kot Louise Banks, jezikoslovka, ki jo je ameriška vojska zaposlila, da bi odkrila, kako komunicirati z Nezemljani, ki so prispeli na Zemljo, preden napetosti prerasejo v vojno. V stranskih vlogah nastopajo Jeremy Renner, Forest Whitaker in Michael Stuhlbarg. Na podelitvi oskarjev je film prejel kar osem nominacij, tudi Villeneuve za režijo, in osvojil kipec za montažo zvoka.

Film smo na našem portalu pred kratkim uvrstili med 10 najboljših ZF filmov vseh časov.

3. Iztrebljevalec 2049 / Blade Runner 2049

Blade Runner 2049

Iztrebljevalec 2049 oz. Blade Runner 2049 je epska neo-noir ZF drama, ki hkrati predstavlja nadaljevanje enega najbolj kultnih filmov vseh časov – Iztrebljevalec. V glavnih vlogah so Ryan Gosling, Harrison Ford in Ana de Armas. Film velja za eno najboljših nadaljevanj vseh časov, sami pa smo ga uvrstili med 10 vizualno najbolj spektakularnih filmov tega tisočletja. Direktor fotografije Roger Deakins je poskrbel za neverjetno vizualno podobo filma, ki se vam bo za vedno vtisnila v spomin. Nominiran je bil za pet oskarjev in osvojil dva: za fotografijo slike in vizualne učinke.

2. Ženska, ki poje / Incendies

Incendies

Ženska, ki poje oz. Incendies je drama, po ogledu katere boste obsedeli brez besed. Zgodba govori o kanadskih dvojčkih, ki odpotujeta v domovino svoje matere, da bi razkrila njeno skrito preteklost sredi krvave državljanske vojne. Čeprav država ni izrecno imenovana, je na dogodke v filmu močno vplivala libanonska državljanska vojna in zlasti zgodba zapornika Souha Bechara. Režija in zgodba sta na najvišjem možnem nivoju in razplet filma vas bo dobesedno osupnil. Film je bil nominiran za oskarja v kategoriji mednarodni film ter na “kanadskih oskarjih” slavil v kar osmih kategorijah, tudi za najboljši film.

1. Dune: peščeni planet, 1. & 2. del

Dune fight

Bi sploh lahko kaj drugega uvrstili na prvo mesto kot franšizo Dune: peščeni planet? Glede na to, da sta zgodbi 1. dela in 2. dela povezani, smo ju združili v skupno številko ena. Eden največjih dosežkov v zgodovini ZF žanra je poskrbel za to, da je tudi širni svet spoznal zgodbo Franka Herberta. Prvi film je prejel šest oskarjev. Drugi je še boljši, zato pričakujemo podoben ali še boljši razplet na podelitvi oskarjev naslednje leto. Filmska perfekcija.

Eden največjih filmarjev sodobnega časa

Denis Villeneuve iz filma v film dokazuje, da je eden največjih filmarjev sodobnega časa. V zadnjih mesecih so se mu poklonili mojstri kot so Steven Spielberg, Ridley Scott in Christopher Nolan, zato gre pričakovati, da bo kaj kmalu tudi prejemnik največjih nagrad v svetu filma. Vsak njegov naslednji projekt bo nemudoma eden najbolj pričakovanih filmov tistega leta in upajmo, da bo še dolgo ustvarjal ter razveseljeval filmoljube po vsem svetu.

Poiščite nas na družbenih omrežjih