Beneški zlati lev filmu All the Beauty and the Bloodshed

Zaključila se je 79. edicija filmskega festivala v Benetkah, katerega smo iz prve vrste pokrivali tudi mi. Zdaj poznamo vse zmagovalce. Zlatega leva je prejel dokumentarec All the Beauty and the Bloodshed režiserke Laure Poitras. Srebrni lev, velika nagrada žirije, je romal v roke Alice Diop za film Saint Omer.

Beneški filmski festival se je včeraj slavnostno zaključil. Podelili so vse nagrade in slavili smo praznik filma. Doživeli smo številne težko pričakovane premiere, ki bodo kmalu na voljo za ogled tudi pri nas in v začetku naslednjega leta v boju za vse možne nagrade.

Preverite 5 najboljših filmov festivala po našem izboru.

Zlati lev presenetljivo dokumentarcu

Zlatega leva, glavno nagrado festivala, je osvojila Laura Poitras za svoj dokumentarec All the Beauty and the Bloodshed. Film je čustvena zgodba o mednarodno priznani fotografinji in aktivistki Nan Goldin. Film prikazuje njeno preteklost in sedanjost. Režiserka je najprej imela drugačno idejo, a nato tekom snemanja to spremenila in se osredotočila na protagonistko. Laura Poitras je sedma ženska z zlatim levom.

Nan Goldin

Srebrni lev, velika nagrada žirija, je pripadla Alice Diop in njenemu filmu Saint Omer. Ta spremlja mlado pisateljico, ki se udeleži sojenja mladi ženski, katero so obtožili umora svoje 15-mesečne hčerke.

Nagrajeni še Colin Farrell, Cate Blanchett in Martin McDonaugh

Srebrnega leva za režijo je prejel Luca Guadagnino za film Bones and All, posebna nagrada žirije pa je šla letos filmu Khers Nist v režiji v Iranu zaprtega Džafarja Panahija. Ob razglasitvi so vsi v dvorani v znak podpore iranskemu filmskemu ustvarjalcu vstali.

Nagrado za najboljši scenarij je prejel Martin McDonagh za film Banshees of Inisherin. Poleg tega je Colin Farrell slavil v kategoriji najboljšega igralca.

Za najboljšo igralko so razglasili Cate Blanchett. Slednja je blestela v filmu TAR in bo v ožjem krogu favoritinj tudi na podelitvi oskarjev. Nagrado žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novinko je prejela Taylor Russell.

Cate Blachett TAR

Zlati lev za življenjsko delo Paulu Schraderju in Catherine Deneuve

Zlatega leva za življenjsko delo sta letos prejela ameriški režiser in scenarist Paul Schrader ter francoska igralka Catherine Deneuve. Prvi je čez vikend sporočil, da se je med promocijo novega filma v Benetkah žal okužil tudi s koronavirusom in je v izolaciji.

Tudi Slovenija je imela svojega predstavnika. V uradni tekmovalni program Obzorja se je med kratke filme uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske. Ni jim uspelo slaviti, saj je nagrado prejel iranski film z angleškim naslovom World War III, režiserja Houmana Seyedija. Nagrado za kratki film pa je odnesla francosko-mongolska koprodukcija Snow in september, pod okriljem režiserke Lkhagvadulam Purev-Ochir.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih