5 stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom Dune: Peščeni planet, 2. del

Dune: Peščeni planet, 2. del, je prva velika uspešnica leta 2024, ki bo v kinodvorane širom po svetu pripeljala gruče gledalcev. Z razlogom smo film označili za najbolj pričakovanega leta 2024. Že prvi film je bil fenomenalen, tokrat pa si obetamo še več. Pričakujemo enega najboljših ZF filmov vseh časov in zagotovo enega najboljših filmov leta, četudi se je to šele dobro začelo.

Za vas smo zbrali 5 stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom filma Dune: Peščeni planet, 2. del:

1. Drugi film je neposredno nadaljevanje prvega

Dune 2

Prvi film je bil odlična uvertura v svet Arrakisa in hitro smo spoznali zakonitosti tega sveta, pomen začimbe in odnose med rodbinama Atreides ter Harkonnen. Za piko na i so tukaj še Fremeni. Spomnimo, v prvem filmu Harkonneni uspešno izvedejo napad na Leta Atreidesa (Oscar Isaac) ter preženejo sina Paula (Timothée Chalamet) in njegovo mati Lady Jessico (Rebecca Ferguson) v puščavo. Tam se pridružita Fremenom in Paul na koncu filma pridobi njihovo naklonjenost, sploh mlade Chani (Zendaya) in njihovega vodje Stilgarja (Javier Bardem). Drugi film je neposredno nadaljevanje, saj se nadaljuje točno po zadnjem prizoru prvega filma. Kljub temu, da je režiser Denis Villeneuve želel ustvariti neodvisen film, je za popoln užitek ključnega pomena, da si ogledate prvega, saj je z drugim neločljivo povezan.

2. Spektakularna zgodba in razplet

Dune fight

Zgodba drugega filma bo pokrivala približno zadnjo tretjino knjige Dune. Mnogi so menili, da je prvi film svojo zgodbo končal točno na sredini romana, a si je Villeneuve vzel nekoliko več časa za predstavitev tega sveta in je zato zakorakal globlje v knjigo. Zadnja tretjina knjige ima kar nekaj časovnih skokov, zato bo zanimivo videti kako jih bo Villeneuve zapolnil. Sam pravi, da je drugi film veliko boljši, saj ima več akcije in dogajanja. Obljublja nekaj variacij v primerjavi s knjigo, tako da bodo/bomo tudi zvesti bralci legendarnega romana Franka Herberta vznemirljivo pričakovali razplet filma.

3. Novi liki in igralci

Dune 2 Butler Lea

Že prvi film je imel odlično igralsko zasedbo, drugi pa bo vse skupaj dvignil nivo višje. V vlogi imperatorja Shaddama IV. bo Christopher Walken. Vlogo Princese Irulan so najprej ponudili Emmi Roberts, ki pa jo je zavrnila, zato je v velike čevlje stopila ena najboljših mladih igralk na svetu Florence Pugh. Ko govorimo o najboljših mladih igralcih na svetu, je potrebno omeniti Austina Butlerja. V drugem filmu igra Feyda Rautho Harkonnena, kar je popolno nasprotje Elvisa, z upodobitvijo katerega je zaslovel. Pomembno vlogo Lady Margot Fenring, v knjigi prijateljice imperatorja, je dobila Léa Seydoux. Prav pri njenem liku bi naj prišlo do pomembnih sprememb v primerjavi s knjigo, saj naj bi bila v filmu v vlogi dvojne agentke. Anya Taylor-Joy bi naj prav tako imela manjšo vlogo – šušlja se da bo upodobila Alio Atreides, še nerojeno sestro Paula.

4. Film posnet za IMAX – največje možno platno

Sandworm

Denis Villeneuve je drugi film v celoti posnel za IMAX platno, kar v kampanji pred izidom filma tudi na široko reklamira. V praksi to pomeni, da boste imeli najboljšo filmsko izkušnjo, če si boste film ogledali na največjem možnem platnu z najboljšim možnim ozvočenjem. Kamera bo tako zajela prostrano puščavo Arrakisa na čelu z velikanskimi črvi in spektakularno akcijo, ki je tokrat zares ne bo manjkalo. Greh bi si bilo ta film ogledati kjer koli drugje kot v kinu.

5. Konec zgodbe ali dobimo trilogijo?

Dune 2 messiah

Roman Dune Franka Herberta je bil v času svojega izida velik hit in danes velja za eno najpomembnejših knjig v zgodovini. Je pa bilo zanimivo, da so mnogi Paula Atreidesa videli kot mesijo. Herbert tega mnenja ni delil in je zato napisal roman Dune: Mesija s peščenega planeta. Želel je namreč vsem jasno povedati, da Paul ni klasični dobrosrčni protagonist, temveč človek, ki v sebi skriva tako dobro kot slabo. Denis Villeneuve je v promociji filma dejal, da bi zanj bilo »sanjsko«, če bi dobil možnost posneti še tretji film in bi s tem zaključil trilogijo in zgodbo Paula. Studio Warner Bros. tega v tej fazi še ni odobril. Veliko bo odvisno od finančnega in kritiškega uspeha drugega filma, ki se zdi zelo verjeten. Ne bodite presenečeni, če bo čez nekaj mesecev že podpisana pogodba za produkcijo tretjega filma.

Se vidimo v kinu!

Poiščite nas na družbenih omrežjih