33. LIFFe filmski predlogi 1. del

Bližamo se začetku 33. edicije ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, zato smo za vas izbrskali filme, ki smo si jih že ogledali na kakšnem festivalu in ogled katerih bi ogled toplo priporočali. Iz celotnega programa smo pripravili dva seznama predlogov, da se boste na podlagi naših izbir in priporočil lahko odločili, kako kvalitetno preživeti čas z ogledom kakšnega art filma. 

Letošnji Liffe program je raznolik in bogat, zato se bo za vsakega filmskega navdušenca zagotovo našel kakšen dragulj, to so naša priporočila: 

Duše otoka/The Banshees of Inisherin

banshees of inisherin farrell in gleeson

Zagotovo eden največjih naslovov na festivalu. Režiser Martin McDonagh je z vrnitvijo Colina Farrella in Brendana Gleesona skuhal novo uspešnico. Film ima veliko vzporednic z uspešnico iz 2008 Morilca na kolektivca, a je vse skupaj še nekoliko na višjem nivoju. Tehnično je film brezhiben, zgodba pa ima popolno kombinacijo med komičnimi elementi in intenzivno dramo. Igranje likov je izjemno, predvsem je potrebno pohvaliti Farella, ki s svojo obrazno mimiko in gestikulacijami naredi ogromno. Za predstavo je prejel tudi nagrado Volpi Cup za najboljšega igralca na Beneškem filmskem festivalu.

Preverite, kje in kdaj si lahko ta film ogledate.

Kit/The Whale

Brendan Fraser

Največja konkurenca Farrellu v boju za vse možne nagrade je Brendan Fraser, ki je s svojo predstavo očaral širno občinstvo. Zgodba Kita je napisana po gledališki predstavi, a režiser Darren Aronofsky je kljub omejitvam pri snemanju v praktično enem prostoru prikazal srce parajočo zgodbo. Najmočnejši element filma so predstave igralcev, ki res vzbudijo zanimanje za zgodbe likov. Najbolj je treba izpostaviti Brendana Fraserja in Sadie Sink. Psihološka drama je vredna vsake vaše minute in je brez dvoma eden najboljših filmov leta.

Preverite, kje in kdaj si lahko ta film ogledate.

Čudovita bitja/Berdreymi

čudovita bitja

Čudovita bitja ste si lahko ogledali že v začetku leta na filmskem festivalu v Kranju in odziv je bil precej pozitiven. Spregovorili smo tudi z igralcem iz filma Viktorjem Benónýjem Benediktssonom, ki nam je zaupal kar nekaj zanimivih zgodb iz snemanja. Glavna igralska zasedba je na festivalu prejela tudi Grand Prix Zlato jabolko za svoje predstave. Čudovita bitja govorijo o Balliju, 14-letnem dečku, ki spozna tri fante svojih let. Razvije se prijateljstvo, hkrati pa se med odraščajoči fanti pojavlja nasilje in želja po dokazovanju.

Preverite, kje in kdaj si lahko ta film ogledate.

Osem gora/Le otto montagne

osem gora

Oboževalci dram ne boste razočarani, saj prihaja še en dragulj, ki je svojo svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu. Zgodba se sooča z več različnimi tematikami, kot so ljubezen, izguba in spoznavanje s svojim poreklom. Film je predvsem za tiste, ki so jim všeč vizualno osupljivi kadri, saj je dogajanje dokaj počasno. Van Groeningen uspe ujeti intimnost in ekspresivnost likov, poleg tega pa sodeluje v režiji s Charlotte Vandermeersch, ki lahko poda ‘female gaze’ perspektivo.

Preverite, kje in kdaj si lahko ta film ogledate.

Moja Vesna

moja vesna

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Film je na 25. ediciji festivala slovenskega filma zmagal dve Vesni – za najboljšo režijo in najboljšo žensko vlogo. Presenečenje je bilo predvsem v kategoriji režije, saj se je pričakovalo, da bo glede na ostale nagrade tudi to osvojil film Orkester oziroma režiser Matevž Luzar, vendar je nagrada zasluženo pripadla v roke Sare Kern. V filmu je pričarala izjemno vzdušje in ta je zaradi kombinacije pristopa in dobre igre resnično vreden ogleda.

Preverite, kje in kdaj si lahko ta film ogledate.

Oglejte si preostali program na spletni strani https://liffe.si/index.php/sl/program/urnik in si zagotovite vstopnice preden bodo pošle.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih