Intervju z igralcem filma Čudovita bitja Viktorjem Benónýem Benediktssonom

V okviru drugega filmskega festivala v Kranju – Krafft smo se pogovarjali z igralcem Viktorjem Benónýjem Benediktssonom o poklicu igralca, njegovem filmu Čudovita bitja, festivalih in igranju v mlajših letih. Zaupal nam je kar nekaj zanimivih pogledov na snemanje in proces igranja.

Film Čudovita bitja si je bilo možno ogledati v okviru festivala Krafft, svojo premiero pa je doživel na festivalu Berlinale v Nemčiji. Islandski režiser Guðmundur Arnar Guðmundsson se po projektu leta 2016 z naslovom Heartstone ponovno vrača s srce parajočo dramo. Čudovita bitja govori o Balliju, 14-letnem dečku, ki spozna tri fante svojih let. Razvije se prijateljstvo, hkrati pa se med odraščajoči fanti pojavlja nasilje in dokazovanje.

Skupinska nagrada Grand Prix Zlato jabolko je prejela glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona – Birgir Dagur Bjarkason, Askell Einar Palmason, Viktor Benony Benediktsson, Snorri Rafn Frimannsson

“Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere.”

viktor benony

O igralcu, katerega lik v filmu Konni je lokalno poimenovan kot »Žival« oziroma »The Animal«, smo spregovorili o njegovi festivalski izkušnji, snemanju, mentorstvu in nadaljevanju igralske kariere:

1. Kakšen je bil tvoj prvi vtis na Festivalu Krafft?

Moj prvi vtis je bil, da sta Slovenija in Kranj zelo lepa. Ko smo prispeli, sem dejal, da bi morali biti tukaj že od prvega dneva. Sprejem je bil neverjeten, počutil sem se zelo dobrodošlega na festivalu. Zelo sem bil navdušen, da smo lahko vsem pokazali novi film Čudovita bitja.

2. Kako si se pripravljal za svojo prvo večjo vlogo pred nastopom v filmu Čudovita bitja?

Po uspešnih avdicijah sem moral sprejeti veliko odločitev. Živel sem v majhni vasici na Islandiji, zelo daleč od glavnega mesta. Da sem lahko igral v filmu, sem moral šestič zamenjati šolo, a je bilo lažje, saj je v glavnem mestu živel oče. Ponovno spoznati nove prijatelje in se preseliti v glavno mesto je bila zame velika odločitev, a ne težka, ker so bile moje sanje postati igralec. Imeli smo osem mesecev igralskih vaj fizično zahtevnih in intimnih prizorov. Zame je bila to velika sprememba. Bilo je zelo profesionalno in bil sem preprosto navdušen. Komaj sem čakal, da se snemanje začne.

3. Kako je bilo na snemanju filma Čudovita bitja?

Na snemanju je bilo super, pogrešam ga vsak dan. Na snemanju kolegi postanejo družina in počutiš se kot doma. Na nas še zdaj gledam kot na družino, saj smo skupaj preživeli skoraj celo leto. Režiser Guðmundur je zelo strokoven in dolžan sem mu veliko. Rad bi se mu zahvalil, saj danes ne bi bil tako dober igralec brez njega in Kristiana, našega učitelja igranja, ki nas je naučil kako izraziti svoja čustva in nas spremljal. Za zaslonom še je mnogo več česa ne vidimo, vsi ti ljudje pomagajo pri procesu.

4. Si od kakšnega igralca na festivalu Krafft ali na snemanju odnesel igralski nasvet, ki te bo spremljal?

Pogovarjal sem se z Valentino Carnelutti iz žirije na festivalu Krafft in smo govorili o tem, da je film na Islandiji zelo priljubljen. Vedno moraš se spomniti, da nisi nič drugačen. Vedno moraš biti prizemljen. Določeni prijatelji me zdaj na nek način obravnavajo drugače in to se mi zdi čudno, saj se ne počutim drugače. To je torej nekaj, kar bom vzel s seboj, “ne dovolite, da bi vas slava spremenila”.

5. Kakšni so vaši kratkoročni načrti v igralskem svetu?

Rekel bi, da imam velike sanje, da enkrat osvojim oskarja in posnamem svoj film, a do tega je potrebno še ogromno majhnih korakov. Najprej se bom še dodatno spoznal s poklicem igralec in njegovim svetom. Enostavno moram živeti normalno in se bom vsak dan naučil nekaj novega. S tem vsak dan postaneš boljši igralec. Ko pride priložnost za kakšno drugo igralsko vlogo, pa jo imam namen vedno izkoristiti in se potruditi po svojih najboljših močeh.

6. Kakšen nasvet bi podelil drugim mladim igralcem v filmski industriji?

Moj nasvet drugim igralcem bi bil, da resnično verjemite vase. To je težka industrija in počakati morate na svojo priložnost. Doma je veliko fantastičnih igralcev, ki še niso imeli sreče, da bi odigrali v kakšnem filmu. Zato ponavljam, da samo počakajte na svojo priložnost, popoln svet čaka na vas. Bodite potrpežljivi, verjemite vase in ne dvomite v svoje sposobnosti.

7. Katero naslednjo destinacijo, povezano s filmom, si želiš obiskati v prihodnje?

Rad bi šel v ZDA, Hollywood in tam igral, a vseeno želim obiskati Norveško in se najprej tam izkusiti v kakšni igralski vlogi. Tam sem že bil, obožujem Norveško in počutim se, kot da sem malo Norvežan, zato želim svoje igralske talente izkoristiti v tej državi. Rad bi tudi obiskal filmski festival v Cannesu. Vem, da je prejšnji film, ki ga je režiral Guðmundur že osvojil nagrado v Cannesu. Moram priznati, vem, da je to šele druga edicija Kraffta, ampak mislim, da bo čez nekaj let velik festival. Obožujem Krafft, saj je to eden mojih prvih filmskih festivalov in dobil sem tako prelep sprejem, zato se bom vsekakor poskusil vrniti na eno izmed prihodnjih edicij.

8. Kateri je tvoj najljubši igralec oz. igralka ter zakaj?

Leonardo DiCaprio. To je klasični odgovor, vendar ima zame res pomen. On je moj idol že od otroštva, ko je začel v filmski industriji. Ko ga pogledam, me resnično navdihuje, da poskušam uresničiti svoje sanje. On je dokazal, da lahko ne glede na starost odlično igraš.. Za igralko moram reči prej omenjena Valentina.

9. Katera je zadnja vrhunska stvar, ki si si jo ogledal in jo priporočaš?

Zadnji film, ki sem si ga ogledal, je seveda Čudovita bitja in film toplo priporočam. Drugo kar bi priporočal pa je moj najljubši film, ki je verjetno The Notebook, ker ga lahko gledam znova in znova. Govori o ljubezni in je zelo lep. Ryan Gosling in vsi ostali opravijo izjemno delo in zato je to moj najljubši film.

Festival KRAFFT se je zaključil, vabimo vas, da se ga udeležite tudi drugo leto. Več informacij o festivalu preverite na povezavi: www.krafft.si

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top