Znan program 33. ljubljanskega filmskega festivala LIFFe

Letošnji ljubljanski filmski festival LIFFe bo v svoji 33. izdaji potekal med 9. in 20. novembrom in občinstvu predstavil program, sestavljen iz kar 90. celovečercev, ki si jih bo moč ogledati tako v kinodvorani kot tudi preko spleta. 

Simon Popek, programski vodja festivala, je v četrtek dopoldan na novinarski konferenci, razkril celoten festivalski program, ki bo sestavljen iz filmskih retrospektiv, antologij kratkih filmov ter filmov, ki so sicer že doživeli premiere na letošnjih svetovnih filmskih festivalih v Berlinu, Cannesu in Benetkah.

Festival se bo tudi letos odvijal na različnih lokacijah; v dvoranah Cankarjevega doma, v kinih Kinodvor, Bežigrad, Komuna, Kinoteka, Maribox, Kino Union ter Anton Podbevšek Teater Novo Mesto. 

Otvoritveni film letošnjega festivala bo zgodovinska drama Korzet o življenju slovite grofice Sissy, med predvajanimi celovečerci pa velja izpostaviti satirično komedijo Trikotnik žalosti (prejemnica zlate palme za najboljši film na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu), telesno ZF grozljivko Zločini prihodnosti kanadskega mojstra Davida Cronenberga, južnokorejsko romantično detektivko Dvojna Prevara (zlata palma za najboljšo režijo v Cannesu), poljsko komično dramo o osličku Ia, opevano dramo Kit, ki je bila na letošnjem festivalu v Benetkah razglašena za veliko vrnitev igralca Brendana Fraserja, novinarsko dramo o razkritju razvpite afere Weinstein Ona ve, romunsko socialno dramo MRI ter kritiško cenjeno komično dramo Duše otoka režiserja in scenarista Martina McDonagha. 

V okviru festivala bodo potekale tudi retrospektive filmov hrvaškega filmarja Rajka Grlića in klasičnih čeških filmov iz obdobja t.i. Praške šole, posebna pozornost pa bo namenjena predstavitvi filmov režiserk iz Kosova. 

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih