Zmajeva hiša S1 E9: »Zeleni mali svet«

»Začetek družinske vojne za prestol«

Deveta epizoda HBO serije Zmajeva hiša je prinesla kronanje. Po smrti kralja Viserysa je čas za novega kralja oz. kraljico. Bo to pričakovana prestolonaslednica Rhaenyra ali kraljev prvorojenec Aegon? Zeleni in črni klan sta se do zdaj precej razdelila in že sam naslov epizode namiguje na razplet in spor, ki bo sledil tej odločitvi. Predzadnja epizoda prve sezone je dvignila pritisk v Kraljevem pristanku in nastavila temelje za začetek plesa zmajev.

Devete epizode so v seriji Igra prestolov veljale za najboljše. Spomnite se samo obglavljanja kraljevega Roke v prvi sezoni, bitke pri Črnem zalivu v drugi sezoni, Rdeče poroke v tretji sezoni in na koncu koncev tudi Bitke pankrtov v šesti sezoni. Predzadnje epizode sezone so vedno navdušile, zato smo podobno pričakovali tudi v prvi sezoni Zmajeve hiše. Moramo priznati, da teh višav tokrat nismo dosegli, saj se zdi, da so ustvarjalci privarčevali najbolj sočen del mesa na kosti za zadnjo epizodo.

Deveta epizoda se nadaljuje takoj po osmi. Tam smo tik ob koncu videli in slišali zadnji vzdih kralja Viserysa na smrtni postelji. Zdaj je novica o smrti zaokrožila po Rdeči trdnjavi in Sedem kraljestev je brez vladarja. Mali svet se na to temo takoj sestane in hitro ugotovimo, da že nekaj časa načrtujejo kronanje princa Aegona. To si želi tudi kraljica Alicent, a ne na način izdaje Rhaenyre. Boji se namreč posledic.

Green Council

Celotno dogajanje devete epizode je tako v Kraljevem pristanku. Iz Rdeče trdnjave se sprehodimo tudi po Bolšjem podnu med »navadnimi smrtniki«. Glavna misija je iskanje princa Aegona, saj ga želijo kronati. Sam si tega ne želi, saj ve, da tega ni želel niti njegov oče, kralj Viserys. Glavni konflikt epizode je tako, kdo bo prvi dostavil Aegona Alicent oz. Ottu in ne ali bo Aegon sploh kronan.

Zelo se čuti odsotnost Rhaenyre in Daemona, ki sta verjetno najmočnejša lika prve sezone. Vse to je namensko, saj so ustvarjalci s tem želeli ponazoriti kako zelo izključena sta bila iz odločitve in kako močan nož v hrbet je kronanje Aegona za predvideno prestolonaslednico. Njuna selitev na Zmajev kamen se je tako izkazala za napačno, saj je omogočila Hightowerjem in njihovim prisklednikom, da so zavzeli Kraljevi pristanek, nastavili svoje ljudi na pozicije moči in s tem tudi prevzeli oblast. Za piko na i ima Aemond še najmočnejšega zmaja.

Aemond

Velik plus devete epizode je Rhaenys, nekronana kraljica. Slednja je do zdaj odlično izkoristila malo časa, ki ga je preživela na naših zaslonih. Tudi tokrat v zgolj nekaj prizorih Eve Best absolutno zablesti in epizodo konča na nepozaben način. Ne gre pozabiti, da tudi ona že vrsto led jezdi svojo zmajevko Meleys. Slednjo končno vidimo nekoliko od bližje. Družina Hightower lahko celo poduha njen zadah.

Izpostaviti velja tudi sestro/ženo princa Aegona, princeso Helaeno. Slednja je več kot očitno, tako kot Viserys, sanjačica. To pomeni, da v sanjah vidi prihodnost. Že v šesti epizodi je dejala, da bo Aemond moral za svojega zmaja izgubiti oko. Točno to se je nato zgodilo. Tudi tokrat se preroško izkaže, saj na začetku epizode omeni, da pod tlemi Rdeče trdnjave biva pošast, ki ogroža prav vse.

Mnogi boste ustvarjalcem verjetno zamerili odločitev, da Rhaenys ni končala družinske vojne oz. plesa zmajev, preden se je ta začel. Imela je to možnost, a kot mati, ki je izgubila oba svoja otroka, si ni želela pobiti otrok Alicent, saj sama najbolj ve kako to boli. Če je to prav ali ne, je drugo vprašanje.

Rhaenys

Končno smo videli tudi s čim Larys Strong drži v pesti kraljico Alicent in na kakšen način ona pridobiva informacije od njega. Ironično, da ima prav pohabljen Larys fetiš na stopala. Na nek sprevržen način je to celo smiselno.

Zelo pomembna nova lika sta dvojčka Cargyll, Arryk in Erryk. Slednja sta trenutno člana kraljeve mestne straže. Kljub temu, da sta iz istega jajčeca, so njune vrednote precej drugačne. Če je Arryn slepo zvest »zelenim«, je Erryk vedno bolj v dvomih o smiselnosti nasledstva Aegona.

Carygll twins

Najnovejša epizoda Zmajeve hiše je tako prinesla težko pričakovano dogajanje po smrti kralja Viserysa, a na glavni konflikt še čakamo, saj smo bili tokrat prikrajšani za Rhaenyro in Daemona. Naslov zadnje epizode prve sezone je »Črna kraljica«. Po napovedniku sodeč bo vest o kronanju Aegona prispela do Zmajevega kamna in najbrž lahko uganete, da odziv ne bo najboljši.

Zmajeva hiša je najboljše očitno pustila za konec. Deseta epizoda bo tako prvič konkretno ugriznila v jabolko spora med zelenim in črnim klanom. Akcija v pravem pomenu besede se šele začenja.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih