Zmajeva hiša S1 E5: »Osvetljujemo pot«

»Krvava kraljeva poroka«

Peta epizoda HBO serije Zmajeva hiša je prikazala kraljevo poroko, o kateri bomo še dolgo govorili. Če smo v seriji Igra prestolov govorili o rdeči in vijolični poroki, se bo ta v zgodovino vpisala kot zelena poroka. Ni manjkalo spletk, nasilja in krvi. Princesa Rhaenyra je končno oddana in še zadnjič smo spremljali številne igralce v svojih vlogah, saj naslednji teden sledi velik časovni skok.

Po tem, ko je kralj Viserys prejšnji teden iz Kraljevega pristanka izgnal brata Daemona, je ta v Dolu končno obiskal svojo ženo Rheo Royce, »bronasto kuzlo«. Snidenje je bilo kratko, a nepozabno.

Kralj je medtem izbral novega Roko. Po odstavitvi Otta Hightowerja je to čas podelil Lyonelu Strongu, gospodu Harrendvora, največjega gradu v Sedmih kraljestvih, predtem mojstru zakonov. Tistemu Lyonelu Strongu, ki je ostro nasprotoval njegovi odločitvi, da za prestolonaslednico imenuje princeso Rhaenyro. Otto je medtem zapustil Kraljevi pristanek in pred tem podelil še zadnjih nekaj nasvetov hčerki, kraljici Alicent.

Peta epizoda se primarno osredotoča na prihajajočo kraljevo poroko med princeso Rhaenyro in Laenorjem Valeryonom, dedičem Naplavškega in edinim sinom Morske kače in nekronane kraljice Rhaenys. Kralj Viserys se odpravi na sedež hiše Velaryon, da bi Corlysu in Rhaenys predlagal kraljevo poroko. Gnada hitro uskladijo podrobnosti in poroka je dogovorjena. V oči bode slaboten kralj, ki je vedno bolj bolan in čuti, da mora vprašanje nasledstva urediti čim prej.

Velaryon E5

Oba bodoča mladoporočenca imata svoje skrivnosti. Rhaenyra si jo deli s Cristonom Colom, Laenor pa s prijateljem Joeffreyjem Lonmouthom. Ker sta oba prisiljena v to zakonsko zvezo, se odraslo dogovorita o paktu, ki vključuje dogovor o tem, da poskrbita za nasledstvo, nato pa lahko vsak počne kar želi.

Criston Cole je medtem v precepu. Kot mož kraljeve straže ne bi smel zaužiti ljubezni dekleta, kaj šele razdevičiti prestolonaslednico. V napadu slabe vesti princesi predlaga pobeg v Vzhodnje, a ga slednja grobo zavrne. To poskrbi za to, da stori nekaj neumnosti, ki bodo zelo vplivale na njegov nadaljnji razvoj.

Ključna figura na šahovnici pete epizode je kraljica Alicent. Slednja je končno nehala biti naivna in je začela igrati igro prestolov. Kljub temu, da se na kraljevi poroki vse vrti okrog mladoporočencev, je prav Alicent tista, ki s svojih prihodom poskrbi za najboljši in najbolj ključen prizor serije do zdaj. Prav vsaka stvar, od prihode, pozdrava in obleke, je premišljeno izbrana in pošilja sporočilo princesi in vsem v dvorani.

Alicent E5

Konec epizode je krvav in brutalen, kot se za ta svet spodobi. Vse ima svoje posledice in s to poroko so padle številne domine, ki subtilno nakazujejo, kam se bo odvijala zgodba in potencialna nova zavezništva ter ljubezni.

Pohvaliti velja Milly Alcock in Emily Carey, mladi Rhaenyro in Alicent. Slednji sta v peti epizodi še zadnjič na naših zaslonih, saj v naslednjem tednu doživimo velik časovni skok, v njune like pa se bosta prelevili Emma D’Arcy in Olivia Cooke. Tudi režija Clare Kilner v tej epizodi je odlična, sploh čisto zadnji prizor, ki vizualno prekrasno ponazori stanje kraljevine ob koncu epizode.

Alcock Carey

Zmajeva hiša je tako zakorakala v drugo polovico prve sezone. Namesto prologa smo dobili pol sezone, ki nas je pripravila na začetek t.i. »ples zmajev« oz. državljansko vojno hiše Targaryen. S skokom v prihodnost naslednji teden in menjavo nekaterih glavnih igralcev bomo imeli nastavljene temelje za epski zaključek prve sezone in prihodnost. Glede na to, da se v prihodnjih tednih kot režiser vrača Miguel Sapochnik, prvo ime serije, lahko pričakujemo presežke. Komaj čakamo.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top