Zmajeva hiša S1 E4: »Kralj ozkega morja«

»Prvega ne pozabiš nikoli«

Četrta epizoda HBO serije Zmajeva hiša je prinesla prve žgečkljive prizore. Zgodba se v prvi vrsti osredotoča na Rhaenyro in njeno roko ter nedolžnost. V Kraljevi pristanek se je vrnil Daemon, Alicent pa je vedno bolj osamljena v vlogi kraljice. Konec epizode poskrbi za presenečenje s strani kralja Viserysa.

Po velikem časovnem skoku v prejšnji epizodi smo tokrat šli le nekoliko naprej. Po dobljeni vojni na Prehodavcih se je v Kraljevi pristanek vrnil Daemon, katerega zdaj kličejo Kralj ozkega morja. Kralj Viserys ga sprejme in mu oprosti prejšnje grehe ter si zaželi, da bi mlajši brat njemu ob boku končno začel služiti kraljestvu, tako kot to počne sam. Veselje ne traja prav dolgo.

Rhaenyra še vedno ni našla snubca, ki bi jo prepričal ali bi ustrezal merilom tradicije, zato je kralj organiziral srečanje, kjer se lahko predstavijo vsi, ki bi bili ustrezni. Vidimo vrsto mladih in starih možakarjev, ki v vrsti čakajo, da bi jo nagovorili. Rhaenyre ne prepriča noben.

Rhaenyra not impressed

Ker je princesa Zmajevega kamna dopolnila že 17 let, je po kriterijih tega sveta več kot godna za rojevanje. To, da nima niti moža, postaja vedno večja težava za kralja. Punca je v puberteti in jo razganja. Po tem, ko ji Daemon razkaže mestni bordel in vidi ljudi, ki se prepuščajo užitku si tega zaželi tudi sama.

Rhaenyra v navalu pohote zajezdi svojega žrebca in izgubi nedolžnost ter s tem močno pokvari svoje možnosti za uglednega snubca. Ti namreč želijo nedotaknjeno mladenko, ki jo bodo sami imeli čast razdevičiti.

Prav to je povod za stvari, ki sledijo. S stricem ju vidijo vohuni kraljevega roke in Ottu Hightowerju pride na uho, da sta se princesa in stric onegavila. Po svoji dolžnosti mora o tem obvestiti kralja, ki pobesni. Princesa dejanje zanika, stric pa, nekoliko presenetljivo, ne. Sledijo posledice za vse, princeso, strica in roko. Do konca epizode kralj vsakega postavi na svojo mesto.

Viserys Daemon

Četrta epizoda se v celoti dogaja v Kraljevem pristanku in je osredotočena na politiko in medsebojne odnose, prav to kar je najbolje delovalo v seriji Igra prestolov. Ta epizoda tako ponudi številne intimne pogovore v okviru Viserysa, Rhaenyre, Daemona in Alicent.

Enkrat sta v intimnem pogovoru kralj in brat. Drugič kralj s svojo ženo, pa tretjič s hčerko. Slednja gre na »izlet« s stricem in ima nato prijateljski pogovor z Alicent. Ta pa jo prav tako zagovarja pri svojem možu. Viserys, kljub svoji šibkosti, še vedno na koncu pokaže odločnost in udari po mizi ter ji na lastno pest najde moža.

Viserys Rhaenyra

Posebej velja izpostaviti Matta Smitha, ki igra Daemona. Po štirih epizodah je prav on najbolj svetla točka sijočega igralskega ansambla. Prav vsakič, ko je Daemon na ekranu, gledalcu poskoči srce in se kvaliteta zgodbe dvigne za nivo ali dva.

Mlado Milly Alcock bomo imeli priložnost v vlogi Rhaenyre spremljati še točno eno epizodo, saj po naslednjem tednu sledi nov časovni skok in menjava nekaterih igralcev.

Naslednji teden nas tako čaka še zadnja epizoda v tem času in poroka Rhaenyre. Že kmalu zatem skočimo naprej v čas, ki ga bomo potem spremljali večino sezon ki prihajajo. Zmajeva hiša ohranja visoko kvaliteto in samo upamo, da bodo tako nadaljevali.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top