Zmajeva hiša S1 E3: »Drugi svojega imena«

»Pri večji časovni skok«

Tretja epizoda HBO serije Zmajeva hiša je prinesla prvi večji časovni skok. Če je med prvo in drugo epizodo minilo šest mesecev, so med drugo in tretjo minila kar tri leta. To je bilo pričakovano in glede na obsežnost zgodbe tudi nujno, a predstavlja težavo za ustvarjalce, ki morajo trideset let zapakirati v nekaj epizod. Tretja epizoda se osredotoča na zabavo ob drugem rojstnem dnevu kraljevega prvorojenca Aegona in vojno na Prehodavcih.

Vedelo se je, kaj zna biti največja težava serije Zmajeva hiša. Glavni ustvarjalec Ryan Condal je pred premiero povedal, da je to večgeneracijska zgodba, ki se razteza skozi 30 let. Pričakovati je bilo časovne skoke, saj drugače take zgodbe ni mogoče povedati.

Če smo drugo epizodo končali z oznanitvijo poroke kralja z Alicent Hightower, se tretja epizoda začne z zabavo za njunega dvoletnega sina Aegona, Alicent pa je že ponovno v pričakovanju. Vojna na Prehodavcih traja že tri leta in kraljevina proti Craghasu Dragarju izgublja, kljub temu, da ima na svoji strani zmaje.

Battle Velaryon

Zmajeva hiša poskuša čim bolj organsko prikazati časovne skoke. Tri leta se praktično ni zgodilo nič omembe vrednega, saj je Zahodnje v času miru, razen konflikta s Prehodniki. Serija si tako lahko privošči skoke, ki so večji kot je bilo celotno trajanje v seriji Igra prestolov. Od prve epizode slednje do kronanja Robba kot kralja Severa mine npr. le sedem mesecev. Pa to traja tri sezone. Tukaj smo med epizodami skočili trikrat toliko v prihodnost.

V ospredju tretje epizode sta politika in vojna. Viserys je vedno bolj šibek in osamljen. Brata ni videl že nekaj let, hčerka je po njegovi poroki z Alicent popolnoma odsotna in edino radost v življenju mu predstavlja sin Aegon. Kraljevi roka, Otto ima seveda svoje načrte in tudi gospodje znanih hiš lobirajo za to, da bi kralj spremenil svoje oznanilo in za prestolonaslednika oznanil dveletnega Aegona ter to čast odvzel princesi Zmajevega kamna, Rhaenyri.

Rhaenyra

Slednja sluti, kaj bi se znalo zgoditi in je zato vedno bolj nastrojena proti očetu in kraljevini. Ne pusti si vsiljevati poroke, otrok in ne želi opravljati obveznosti dvora. Pri sedemnajstih letih jo kralj oče želi poročiti, saj želi okrepiti kraljevino z dodatnimi potomci princese. Dvorijo ji številni, najbolj izstopa Jason Lannister, a zaenkrat vsi neuspešno. Viserys je v tej fazi še potrpežljiv in ji daje proste roke pri izbiri zakona, četudi to ni nujno praksa.

Vojna na Prehodavcih je terjala številna življenja rodbine Velaryon. Morska kača, njegov brat Vaemond in Daemon so v boju z Prehodniki utrpeli velike izgube in ne pomaga jim niti zmaj Caraxes. Kraljevina ne želi priznati vojne kot svoje in poslati okrepitev, na drugi strani pa jih Daemon niti ne želi, saj se z zmago želi dokazati kralju in kraljevini ter utrdili svojo pozicijo kot edinega pravega prestolonaslednika.

Režiser epizode Greg Yaitanes poskrbi za nekaj vizualno prekrasnih kadrov, a je velik časovni skok razlog, da več stvari izvemo iz ust likov kot da bi jih dejansko videli na ekranu. Tako ne vidimo poroke Viserysa in Alicent in dejstva, da se slednje nista udeležila ne Rhaenyra in ne Daemon. Prav tako ne vidimo kaj dosti borbe Daemona s Hranilcem rakov, temveč o tem zgolj slišimo in vidimo posledice. Borba na Prehodavcih je tako ena bolj povprečnih v tem svetu in ni niti blizu Bitke pankrtov ali bitki na Hardhomu.

Rhaenyra in Criston Cole sta se v vmesnem času precej zbližala in njun prizor v gozdu je zelo intimen, hkrati pa pomemben za Rhaenyro, ki za razliko od kralja pokaže ubijalski instinkt. Odnos med Alicent in Rhaenyro še vedno trpi po tem, ko je kralj prvo vzel za ženo.

Epizoda predstavi dva zelo pomembna lika. Prvi je Larys Strong, ki izstopa po svojem kladivastem stopalu. Slednji bo v prihodnje pomemben igralec. Še bolj pa v ospredje stopi Laenor Velaryon, edini sin Morske kače in nekronane kraljice Rhaenys. Tudi on je jezdec zmaja in bo v prihajajočem boju za oblast ključen igralec.

Laenor Valeryon

Zmajeva hiša nadaljuje s časovnimi skoki in to se bo nadaljevalo do konca sezone. Vmes moramo skočiti v prihodnost za vsaj deset let in prav zato se bodo menjali tudi nekateri igralci. Ideja ustvarjalcev je bila, da bi te dogodke predstavili kot prolog, a so se na koncu vseeno odločili prikazati prva leta vladanja Viserysa in nato skočiti v dejansko zgodbo, ki bo zajemala več sezon.

Zaenkrat jim uspeva in skoki niso preveč moteči, saj so liki dovolj zanimivi, a hkrati kompleksni, da nas zanima njihova usoda. Naslednji teden se v Kraljevi pristanek vrača Daemon. Komaj čakamo.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top