Zmajeva hiša S1 E2: »Uporniški princ«

»V iskanju nove kraljeve maternice«

Druga epizoda HBO serije Zmajeva hiša kvalitetno nadgrajuje odličen začetek in postavi temelje za prihajajoče konflikte. Kralj Viserys I. je spet soočen z dilemo. Tokrat ne izbira naslednika oz. naslednice, temveč novo ženo. Pol leta po smrti kraljice Aemme je kralj prisiljen k novi ženitvi. Katera mladenka lahko poskrbi za nadaljevanje rodu zmajeve krvi?

Težko pričakovana premiera serije Zmajeva hiša je več kot izpolnila pričakovanja. HBO je zabeležil nov rekord, saj si je prvo epizodo na njihovih kanalih in platformah ogledalo 10 milijonov ljudi. Praktično naslednji dan so vodilni na HBO potrdili drugo sezono.

Druga epizoda prve sezone se osredotoča na iskanje nove kraljice. Pol leta po smrti kraljice Aemme je Kralj Viserys I. namreč še vedno vdovec, njegova edina potomka pa je Rhaenyra, ženska. Mali svet ga tako priganja, da si najde novo ženo. Ta bi mu lahko nudila oporo in rodila naslednje potomce, ki bi poskrbeli za nadaljevanje rodbine Targaryen. V ozadju je seveda interes po moškem prestolonasledniku, saj ni nihče prepričan v odločitev kralja o tem, da za prestolonaslednico imenuje Rhaenyro.

Slednja v tej epizodi doživi vse. Po nasvetu prijateljice Alicent se poskuša zbližati z očetom, hkrati pa je tudi po imenovanju princese Zmajevega kamna ostala kraljeva točajka, kar posredno kaže na to, da ji ta naziv ni kaj bistveno spremenil življenja in je bila kraljeva gesta bolj poduk princu Daemonu kot dejanski znak zaupanja Rhaenyri.

Rhaenyra

Daemon je medtem s svojimi zlatoplaščniki zavzel Zmajev kamen, otok rezerviran za prestolonaslednika oz. prestolonaslednico. Tja se je odpravil s svojo ljubico Mysario in povzročil konflikt s prilastitvijo enega od zmajevih jajc. Kralj je prisiljen tja poslati svojo odpravo na čelu katere je njegova roka, Otto Hightower. Spremlja ga kraljeva garda na čelo katere je Rhaenyra pred tem postavila Cristona Cola.

Sledi napeto in vizualno prekrasno pogajanje in kazanje mišic, kateremu piko na i dajo veličastni zmaji. Režiser Greg Yaitanes se v tem prizoru izkaže, saj mu uspe prikazati veličino lokacije kot tudi razmerja moči in medsebojne odnose.

Deamon

Svoj prizor dobita tudi dva močna ženska lika, Rhaenyra in Rhaenys. Slednja poduči mlado princeso o tem kako se stvarem streže v Sedmih kraljestvih. S tem jo postavi na realna tla in pospeši njen proces dozorevanja. Milly Alcock ima za sabo izvrstno igralsko epizodo, tudi Eve Best pa v tem prizoru v vlogi Rhaenys pljuva modrosti levo in desno.

Vrhunec epizode je vsekakor izbira kralja Viserysa I. njegove bodoče žene. Corlys Velaryon mu ponudi roko svoje hčere Laene, a jih punca šteje šele 12, zato je kralj pred precejšnjo dilemo. Povezati hiši Targaryen in Velaryon bi pomenilo, da ste združita najmogočnejši hiši v Zahodnjem, kralj pa bi s tem dodatno utrdil svoje ime in nasledstvo ter ohranil mir. Razlika v letih je vseeno precejšnja in meji na neokusno.

Kralj Viserys I. ob koncu epizode sprejme odločitev, ki ne bo samo pomembno vplivala na prihodnost kraljevine, temveč tudi številne medosebne odnose znotraj družine in malega sveta.

Druga zgodba, ki je prav tako omembe vredna, je problem, ki ga ima Corlys in s tem kraljevina. Crabfeeder oz. Hranilec rakov je antagonist, ki povzroča sive lase Corlysu, saj njegova dejanja povzročajo težave pri pretoku ladij slednjega, s tem pa je ogrožena oskrba Kraljevega pristanka.

Corlys se ob koncu epizode po pomoč zateče k Deamonu in nadaljevanje obeta krvav spopad med obema stranema. Daemon, najbolj kompleksen lik serije, se v tej epizodi zdi nesiguren in neodločen ter nekoliko razvajen. Išče pot nazaj h kralju bratu in njegovo naklonjenost, a ne želi izpasti šibek.

Corlys Velaryon

Druga epizoda Zmajeve hiše kvalitetno nadgradi prvo in na novo postavi figure na šahovnici. Boj za prestol je dobil novo igralko, ki ima v rokavu številne adute, začenši z mlado maternico. Novi nasledniki bi pomenili garancijo nadaljevanja rodbine Targaryen, a bi hkrati zamajali družino in nasledstvo. Nedvomno sledijo zanimive epizode.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top