Zmajeva hiša S1 E10: »Črna kraljica«

»Ples zmajev je tukaj in poti nazaj več ni«

Deseta epizoda HBO serije Zmajeva hiša, ki je hkrati tudi zadnja v prvi sezoni, je prinesla težko pričakovan ples zmajev. Videli smo posledice kronanja Aegona II. in soočanje Rhaenyre z izdajo Hightowerjev in malega sveta. Vojna za prestol je neizogibna in črni klan išče svoje zaveznike. Spektakularen zaključek epizode nam ponudi vpogled v prihodnost in prikaže brutalno moč zmajev.

Po smrti kralja Viserysa in kronanju Aegona II. smo z nestrpnostjo pričakovali, kako bo to izdajo sprejela Rhaenyra. Prav njo je namreč bivši kralj pred dvajsetimi leti proglasil za prestolonaslednico. Če smo v deveti epizodi videli pretežno dogajanje skozi oči zelenega klana, je deseta epizoda njeno popolno nasprotje. Praktično celotno epizodo smo na Zmajevem kamnu v taboru črnega klana.

Rhaenys Targaryen po spektakularnem pobegu iz Rdeče trdnjave prileti na Zmajev kamen in obvesti Rhaenyro in Daemona, da so Hightowerji s pomočjo malega sveta in septnika pred očmi množice kronali Aegona za novega kralja Sedmih kraljestev. Visoko noseča Rhaenyra je tako šokirana, da to sproži prehiter porod, Daemon pa besno načrtuje začetek vojne.

Daemon Rhaenyra e10

Najpomembnejša stvar za črni klan v tej fazi je izvedeti, kdo je na njihovi strani. Če so nekateri gospodje pred dvajsetimi leti pokleknili in prisegli zvestobo Rhaenyri kot prestolonaslednici, temu danes ni več nujno tako. Nekateri gospodje znanih hiš so preminuli in njihovi potomci se ne čutijo dolžne spoštovati prisege svojih staršev. To za Rhaenyro predstavlja veliko težavo. Na papirju bi naj imela več zaveznikov, a na železnem prestolu sedi Aegon II., ki ima na glavi krono Aegona Zavojevalca in njegov meč Črni zubelj.

Največja »težava« Rhaenyre ob prejetju novice je, da je visoko noseča. Šokantna vest o smrti kralja sproži prehiter porod in z iskanjem zaveznikom se tako ukvarja Daemon. Rhaenyra si želi vladati podobno kot njen oče in pred tem njen praded Jaeharys, torej mirno in povezovalno. Daemon se zaveda resnosti situacije in želi zelenemu klanu napovedati vojno. Tako vidimo številne interne boje med nesigurno Rhaenyro in besnim Daemonom.

Za pomembnega zaveznika se pokaže eden od dvojčkov Cargyll. Erryk namreč iz Kraljevega pristanka ukrade krono Viserysa in jo prinese Rhaenyri na Zmajev kamen, kjer jo tudi kronajo za kraljico Sedmih kraljestev.

Rhaenyra Queen naslovna

Nazaj je tudi Morska kača. Corlys Velaryon se je ponovno uspel izmazati smrti in po pogovoru z ženo Rhaenys se odločita ponuditi 100% podporo Rhaenyri, vključno z najmogočnejšo ladijsko posadko v Zahodnjem. Ključno vlogo pri tem ima tudi dejstvo, da sta njuni vnukinji zaročeni s sinovoma Rhaenyre, Jacaerysem in Lucerysem.

Prav omenjena sinova imata ključno vlogo pri začetku vojne. Rhaenyra ju kot kurirja pošlje na misijo, da bi preverila podporo črnemu klanu. Zadeva se zaplete pri mlajšem, Lucerysu, ki odide h gospodu Borrosu Baratheonu, misleč, da ga čaka topel sprejem. V hudi nevihti pristane na svojem zmaju Arraxu in se odpravi v dvorano, kjer je že Aemond. Sledi napet in grozljiv boj med fantoma in njunima zmajema in šokanten razplet tega.

Aemond e10

Spomnimo, v prvi epizodi je pokojni kralj Viserys dejal takrat še zelo mladi Rhaeyri, da je »ideja, da Targaryeni kontrolirajo svoje zmaje iluzija«. To pojasni marsikaj. Preplašen Arrax ne uboga Luka, enako pa se nato zgodi z Vhagar in Aemonodom. Poti nazaj ni. Prva kraljeva kri je prelita in vojna se je uradno začela.

Dragons e10

Ples zmajev se je uradno začel. Zmajeva hiša bo v drugi sezoni zagotovo še dodatno dvignila napetost. Prva sezona je bila dolg prolog do začetka vojne. Zdaj poznamo razloge tako enih kot drugih in jasno je, da bodo zmaji odločali o nasledstvu. Aegon II. ali Rhaenyra? Morda kdo tretji ali četrti? Več bo jasno že v drugi sezoni.

Za prvo sezono lahko rečemo le: Hvala! Ustvarjalci so po slabem koncu serije Igra prestolov ponovno franšizo postavili na noge in Zmajeva hiša je dostojen naslednik.

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih