Zmagovalci zlatih globusov 2021

Zlati globusi že vrsto let veljajo za uraden začetek sezone nagrad v filmski industriji. Zvezdniki navadno prireditev obožujejo, saj velja pravilo odprtega bara, zato smo v preteklosti nemalokrat videli največje zvezde opite v prvih vrstah in tudi na odru. Letos te iskrice ni bilo, saj je prireditev zaradi pandemije koronavirusa potekala virtualno.

Dodatno je nekaj dni pred prireditvijo ozračje zakuhala še preiskava Los Angeles Times, kjer so odkrili da v ekipi 87 članov Organizacije tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA), ki nagrado podeljujejo ni niti ene temnopolte osebe, kar se je poznalo tudi pri samih nominacijah – Da 5 Bloods, film Spike Leeja, in I May Destroy You, revolucionarno TV serijo mlade Michaele Coel so popolnoma ignorirali, čeprav med kritiki spadata v sam vrh letošnjega izbora.

Z voditeljicama, Tino Fey in Amy Poehler niso tvegali, saj sta v svetu slavnih deležni soglasne podpore, a tudi oni dve se nista mogli izogniti prikritemu rasizmu in pomanjkanju raznolikosti med nominiranci v uvodnem nagovoru. Povrhu vsega je skozi celo prireditev nagajala še internetna povezava, kar je bilo najbrž za pričakovati pri prireditvi na daljavo.

Nomadland in Borat: Subsequent Movie velika zmagovalca

Za razliko od prejšnjih let, HFPA letos ni glasovala zgolj za največja imena, ampak so se poglobili tudi v vsebino in kvaliteto, tako da je največje presenečenje, da pravega presenečenja ni bilo.

Nomadland, ki na stavnicah velja za favorita pred aprilsko podelitvijo oskarjev, je odnesel nagrado za najboljši film v kategoriji drama, Borat: Subsequent Movie pa je prejel nagrado za najboljšo komedijo ali muzikal. Chloe Zhao (Nomadland) je z zmago dodatno utrdila status favoritinje za najboljšo režijo, s čimer je po 40 letih in Barbri Streisand postala šele druga ženska s to nagrado.

Med igralci je Sacha Baron Cohen kot Borat še drugič za isti lik pobral zlati globus, a bi bilo tokrat prvovrstno presenečenje, če bi mu na ta način uspelo dobiti še drugo nominacijo za oskarja. Pokojni Chadwick Boseman je za svojo zadnjo vlogo posthumno prejel nagrado za najboljšega igralca v drami in potrdil statusa favorita na podelitvi oskarjev. Tudi Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) se zdi jasna izbira v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi, kar je prejeti zlati globus še dodatno potrdil.

Med igralkami je nekaj presenečenj vseeno bilo. Andra Day (The United States vs. Billie Holiday) in Rosamund Pike (I Care a Lot) nista med favoritinjami niti za nominacijo na oskarjih, a sta v udobju svojih kavčev prejeli zlata globusa in zagon pri kampanji. Enako velja za zimzeleno Jodie Foster (The Mauritanian), ki je slavila v kategoriji najboljše stranske vloge.  

Najboljši scenarij je pripadel prekaljenemu mačku Aaronu Sorkinu (The Trial of the Chicago 7), Soul pa je z zmago za najboljši animiran film in najboljšo glasbeno podlago dokazal, da je med kvalitetnejšimi stvaritvami Pixarja v zadnjih letih. Velika enigma ostaja Minari, ki zaradi nenavadnih pravil kot tujejezični film ni imel pravice nominacije v kategoriji za najboljši film. Enaka zgodba je bila lani pri Parazitu in vsi vemo kako se je končalo na podelitvi oskarjev. Tudi Minari je prepričljivo prejel zlati globus za tujejezični film, čeprav to v bistvu ni.

Mank, kljub šestim nominacijam ostaja brez nagrade in se zdi letošnji Irec, ki je kljub 10 nominacijam za oskarja odšel domov praznih rok. Režiser David Fincher je vse skupaj sprejel z veliko mero humorja in za vsako nagrado, ki je ni dobil, spil enega »kratkega«.

Popolna dominacija Krone

Pri podelitvi zlatih globusov za televizijo smo videli zmago Krone v vseh pomembnih kategorijah: najboljša serija – drama, najboljši igralec – Josh O’Connor, najboljša igralka – Emma Corrin in najboljša igralka v stranski vlogi – Gillian Anderson. Podobno kot na Emmyih, je tudi v kategoriji komedije prevladovala serija Schitt’s Creek, zato je bilo toliko bolj presenetljivo, ko je Jason Sudekis (Ted Lasso) odnesel nagrado za najboljšo moško vlogo.

V kategoriji miniserije ali TV-filma je svetovna senzacija, Damin Gambit, potrdila predvidevanja stavnic in odnesla glavno nagrado, kot tudi nagrado za najboljšo igralko (Anya Taylor-Joy).

Zlati Globusi nosijo preveliko težo v sezoni nagrad

Zlati globusi so zgodovinsko gledano najmanj natančen napovednik kaj se bo zgodilo na podelitvi oskarjev, a letos bi zaradi pandemije koronavirusa znalo biti drugače, zato ni nepomembno kdo je slavil v določeni kategoriji. Tako se ponovno poraja vprašanje: zakaj jim celotna javnost daje toliko pozornosti? Dejstvo da med 87 novinarji iz 55 držav ni niti ene temnopolte osebe pove veliko. Volilno telo je bistveno premajhno, hkrati pa premalo raznoliko, da bi imelo tako velik vpliv na potek sezone nagrad. HFPA prisega, da se bodo v prihodnje trudili to spremeniti. Bomo spremljali, če bo temu res tako.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih