Zmagovalci Benetk, Cannesa in Berlina (ter mnogi drugi) na 32. festivalu filma Liffe

32. mednarodni festival filma Liffe je v četrtek razkril svoj program in tri tedne pred začetkom začel s prodajo vstopnic. Na letošnjem festivalu si bo možno ogledati veliko uspešnih evropskih filmov, ki so se predvajali na največjih festivalih v Evropi. Med njimi so tudi zmagovalec zlatega leva v Benetkah za najboljši film Dogodek in zmagovalec zlatega medveda za najboljši film v Berlinu Nesrečni fuk ali Nori pornič ter zmagovalec zlate palme v Cannesu Titan.

Filme s festivala si bo letos možno ogledati preko spleta in v kinodvoranah, saj so se organizatorji odločili za hibridni model. Prioriteta je bila pripeljati filme nazaj v kinodvorane po Sloveniji in to je letos največji cilj vseh odgovornih. Ogled bo možen v naslednjih kinodvoranah: Linhartova in Kosovelova Dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Bežigrad, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Maribox, Mestni kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek teater Novo mesto.

Nazaj v kinodvorane

Vsega skupaj bo na festivalu 79 celovečercev in 16 kratkih filmov. Na spletu si bo možno ogledati zgolj 16 celovečercev, s čimer programski direktor dodatno spodbuja obisk kinodvoran. Priložnost boste imeli ujeti tudi nedavni zmagovalni film na Festivalu slovenskega filma Portorož Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zijanić. Poleg tega bo si možno še ogledati črno komedijo Inventura, koprodukcijski projekt Morena hrvaške režiserke Antoanete Alamat Kusijanović in Telesce, zgodovinsko drama italijanske režiserke Laure Samani.

Znana imena iz festivalov

Mnogi izvrstni filmi, ki so se predvajali v Benetkah, Berlinu in Cannesu bodo tudi del mednarodnega festivala filma Liffe. Možno si bo ogledati vse tri zmagovalce z večjih festivalov v Evropi: Dogodek, Nesrečni fuk ali Nori pornič in Titan. A24 bo predvajal svojo art poslastico Jagnje. Zadnji projekt znanega režiserja Wesa Andersona, Francoska depeša bo prav tako na urniku. Ogledati si bo moč tudi Spencer, v katerem Kristen Stewart upodobi princeso Diano, kot tudi Gasparjevo Noetovo potovanje v drugi svet s filmom Vorteks.

Prav tako bo na sporedu zadnja uspešnica Pedra Almodovarja, ki je otvorila festival v Benetkah, drama Vzporedni Materi. Paul Verhoeven, ki ga najbrž poznate po RoboCopu, se po petih letih vrača s šokantno Benedetto, dramo o lezbičnih redovnicah. Med filmi pa bo tudi en animirani celovečerec z naslovom Belle: zmaj in pegasta princesa režiserja in pisca Mamoruja Hosode.

Izjemnih filmov je resnično veliko na voljo, tako da enostavno vseh ne moremo izpostaviti. Prav iz tega razloga priporočamo obisk spletne strani Liffe za ogled celotnega programa. Upam, da se vidimo novembra v čim večji kapaciteti v kinodvoran ah in podpremo kakovosten evropski film.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih