Zmagovalci 74. nagrad Emmy: Nasledstvo in Ted Lasso ostajata na vrhu

V noči iz ponedeljka na torek je potekala že 74. podelitev televizijskih oskarjev, nagrad Emmy. Najprestižnejša noč televizije je bila tokrat ponovno v dobri stari obliki. Polna dvorana znanih imen in odličnih ustvarjalcev, ki so upali na klic njihovega imena. Velika zmagovalca sta seriji Nasledstvo in Ted Lasso, ki ostajata najboljša v svojih žanrih. Bilo je tudi nekaj presenečenj. Poglejmo vse zmagovalce.

Komik in tokratni voditelj prireditve Kenan Thompson je pozdravil vse prisotne in podelitev se je lahko začela. Že 74. edicija podelitve nagrad Emmy je letos nagrajevala televizijske dosežke za obdobje od 1. junija 2021 do 31. maja 2022. To pomeni, da veliki hiti poletja, kot sta Zmajeva hiša in Gospodar prstanov: Prstani moči še niso bili upravičeni do nominacij. To bodo šele naslednje leto. Prav zato so letos vsi lovili kipce, ki se jim že dolgo izmikajo. Številne serije so tudi končale svojo pot in so upale na zadnje priznanje.

Nasledstvo in Ted Lasso ostajata na vrhu popularne TV

Akademija je glasovala in v glavnih kategorijah ni prišlo do velikih presenečenj. HBO serija Nasledstvo (Succession) je po enoletnem premoru ponovno nazaj in spet so slavili v najprestižnejši kategoriji večera za najboljšo serijo v kategoriji drame. To je njihova druga zmaga v tej kategoriji. Po tem, ko je bila nagrajena druga sezona je ista čast zdaj doletela še tretjo. Ko pogledamo nazaj, bi morala tudi prvo, a je Akademija takrat raje dala kipec zadnji in nedvomno najmanj kvalitetni sezoni serija Igra prestolov. Vse tri sezone serije Nasledstvo si lahko ogledate na platformi HBO Max.

V žanru komedije je ponovno slavila serija Ted Lasso, ki jo producira Apple in si jo je moč ogledati na njihovi platformi Apple TV+. Lani so prejeli kipec za prvo sezono, tokrat pa za drugo. Vsekakor zasluženo, saj seriji ni para in bo ogrela srca tudi največjih pesimistov ter podala nauke največjim negativcem.

Ted Lasso

Presenečenja v igralskih kategorijah

Če sta glavni nagradi večera romali v pričakovane roke, to ne moremo nujno trditi za kipce v igralskih kategorijah. Še najbolj verjetna zmaga je bila Jasona Sudeikisa, ki fenomenalno pooseblja istoimenski lik v seriji Ted Lasso. V žanru komedije je med ženskami slavila Jean Smart iz HBO serije Šale (Hacks).

V žanru drame je med moškimi presenetljivo, a zasluženo, slavil Lee Jung-jae iz Netflixove serije Igra lignja (Squid Game). Slednji je ugnal oba protagonista iz serije Nasledstvo, Briana Coxa in Jeremyja Stronga, ki sta si verjetno tudi nekoliko porazdelila glasove. Spet so žal spregledali tudi izvrstnega Boba Odenkirka (Better Call Saul).

Squid Game

V ženski kategoriji je ponovno slavila Zendaya za vrhunsko upodobitev Rue v HBO seriji Evforija (Euphoria). To je njena druga zaporedna zmaga v tej kategoriji, ko je bila tudi upravičena za nominacijo (vmes je Evforija zaradi koronavirusa imela enoletni premor).

Zendaya

V stranskih vlogah smo upali na nekaj presenečenj, a jih nismo dočakali. Rhea Seehorn bi si za svojo predstavo v vseh sezonah AMC serije Better Call Saul vsekakor zaslužila nagrado, a je ni dočakala. V tej kategoriji je ponovno slavila Julia Garner iz Netflixove serije Ozark. Pri moških je nekoliko presenetljivo, a zato nič manj zasluženo, slavil imenitni Matthew Macfadyen, ki trenutno v vlogi Toma Wambsgansa igra eno najbolj kompleksnih vlog na TV. To je bila edina igralska zmaga za Nasledstvo.

Matthew MacFayden

V žanru komedije sta v stranskih vlogah slavila Brett Goldstein iz serije Ted Lasso in Sheryl Lee Ralph iz nove serije Abbott Elementary. Slednja je imela ganljiv govor ob prejetju nagrade.

Režija in scenarij v roke Igre lignja in Nasledstva

Kipec za najboljšo režijo je v žanru drame prejel Hwang Dong-hyuk za prvo epizodo serije Igra lignja, »Rdeča luč, zelena luč«. Nasledstvo je imelo kar tri epizode med nominiranci, a so na koncu ostali praznih rok, je pa Jesse Armstrong prejel nagrado za najboljši scenarij.

V žanru komedije sta slavila MJ Delaney (Ted Lasso) za režijo in Quita Brunson (Abbott Elementary) za scenarij.

Abbott Elementary

Beli lotos pometel s konkurenco, John Oliver ostaja kralj pogovornih oddaj

Beli lotos (The White Lotus), HBO-jeva miniserija je pričakovano slavila v svoji kategoriji. Prejeli so kipec v glavni kategoriji, kot tudi za režijo in igralca ter igralko v stranski vlogi. Murray Bartlett in Jennifer Coolidge sta upravičila status favoritov.

White Lotus

V glavnih vlogah kategorije miniserija sta slavila Michael Keaton (Dopesick) in Amanda Seyfried (The Dropout).

John Oliver je še sedmo leto zapored slavil v kategoriji pogovornih oddaj in ohranja primat na tem področju. Saturday Night Live je še vedno z naskokom najboljša skeč serija in ohranja kultni status v ZDA.

HBO veliki zmagovalec večera

HBO ostaja sila na področju televizije. Ponovno so domov odnesli največ t.i. »velikih nagrad« v najpomembnejših kategorijah, kot tudi skupno gledano (skupaj s kreativnimi nagradami Emmy). Najbolj nagrajena je bila serija Beli lotos z desetimi kipci, sledita Evforija in Igra lignja s šestimi ter ostali.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih