Zmagovalci 18. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina

Osemnajsta edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina se je čez vikend zaključila in podeljene so bile vse glavne nagrade. Ob ikoničnem obisku režiserja Jacka Sholderja in igralca Roberta Englunda ter številnih eminentnih gostih so dogajanje spremljali še drugi odlični dogodki: spremljevalni, filmski in vinski program.

Letošnji častni hudi maček za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji je šel v roke dveh častnih gostov festivala, že prej omenjenima Robertu Englundu in Jacku Sholderju. Hudi maček za najboljši celovečerni film je prejel tajvanski film Žalost oziroma Ku Bei režiserja Roba Jabbaza. Posebno omembo v tej kategoriji pa je prejel film Valjenje oziroma Pahanhautoja finske režiserke Hanne Bergholm.

Žirija, sestavljena iz Jacka Sholderja, Loris Curci in Igorja Zupeta, je podeljeno nagrado pojasnila s sledečimi besedami:

»Žalost izpolnjuje vse pogoje za vrhunski žanrski film. Je neizprosen. Je domiseln. Nudi močne like in odlično igro. Ima imenitne posebne učinke. Je relevanten za svet, v katerem živimo. Je dobro režiran in lepo posnet. Žirija je mnenja, da se odlično prilega festivalu, ki pomika meje. Zato prejme glavno nagrado.

Posebno omembo prejme Valjenje za odlično spajanje žanrskega in art filma v svoji nežni, a včasih tudi brutalni dramatizaciji učinkov disfunkcionalne družine na psiho mlade deklice.«

Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je šel v roke naslova Podzemlje D.D.: Vzpon in padec alternativnega rocka avstralskega režiserja Shauna Katza. Posebno omembo v tej kategoriji si je prislužil film Zver iz Soče slovenskega režiserja Jaka Čurliča. Slakov hudi maček za najboljši kratki film je prejel film Za vedno ločeni iz Tajvana, režiserja Alana Chung-Ana Oua. Posebno omembo pa španski Au Pair, režiserja Davida Pereza Sanudoa.

Žirija za hrupni maček, sestavljena iz Igorja Vidmarja, Petre Seliškar in Simona Karduma, je zmago filma Podzemlje pojasnila s sledečimi besedami:

»Dokumentarec Podzemlje d.d. – vzpon in padec alternativnega rocka predstavi svojo tematiko na najboljši možen način, s doživetimi pričevanji protagonistov-mnogih najbolj znanih imen ameriške pankovske in post-pankovske alternative, ki brez dlake na jeziku

kritično in samokritično secirajo sebe in sceno, njene vzpone in padce pod pritiskom monetarnih siren profiterske glasbene industrije po eksploziji Nirvane, s končnim sporočilom: glasbo je treba ustvarjati zaradi nje same in v zvestobi samim sebi.

Posebno omembo je žirija hrupnega mačka namenila kratkemu dokumentarcu Zveri iz Soče, ki odlično predstavi ta izjemen in širše pomemben alter kulturni festival.«

Pomembna prestižna nagrada občinstva je šla v roke režiserke iz ZDA Sylvie Caminer s filmom Sledite ji. Poleg pomembnih filmskih nagrad, se je podelila še nagrada za najboljše vino. Vinski šampion hudi maček je postal ponudnik vina Herga. V času festivala so bile prisotne tudi delavnice in pri tem so lahko številni sodelovali pri kreaciji kratkih filmov. Tukaj sta nagrado za zmagovalni film Male delavnice groze odnesla Tomaž Fras in David Dibelčar za film Prikrito zlo.

Upamo, da se boste imeli možnost udeležiti festivala drugo leto, saj gre za res edinstveno izkušnjo, ki jo močno priporočamo. Do takrat pa nas spremljajte na družbenih omrežjih za še več aktualnih pokrivanj filmskih festivalov.

Viri slik: Špela Jambriško, David Filipovič

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih