Zlati lev v Benetkah čustveni drami The Happening

Beneški filmski festival je včeraj podelil svoje nagrade, med katerimi je zlatega leva za najboljši film osvojil The Happening, režiserke Audrey Diwan. Letošnji filmski festival se je tako kot lani odvijal v fizični obliki na Lidoju. Zlatega leva je prejela drama o splavu z naslovom Happening, katero je predsednik komisije Bong Jon-ho razglasil kot nedvomnega zmagovalca. Prav vsi v žiriji so film postavili na prvo mesto.

Veliko kvalitete

Začetek festivala je odprl film Parallel Mothers legendarnega režiserja Pedra Almodovarja. Penélope Cruz je z odlično igro osvojila nagrado za najboljšo igralko in se takoj zahvalila režiserju za neverjetno zagnanost. Med drugimi komercialnimi filmi, ki so presenetili, so bili Spencer, Dune, The Last Duel in One Night in Soho, ki pa niso bili vsi v igri za nagrade. Kljub temu so prejeli fantastične ocene s strani kritikov, tako da komaj čakamo njihov izid.

Letošnji žiriji je predsedoval Bong Jon-ho, ki je prvi južnokorejski predsednik v zgodovini festivala. Zgodovino je pred kratkim pisal tudi na oskarjih z zmago Parazita. Sedemčlanski žiriji se je pridružila tudi lanskoletna zmagovalka zlatega leva in oskarja za najboljši film Chloe Zhao (Dežela nomadov). Preostanek žirije so sestavljali igralke Virginie Efira, Cynthia Erivo in Sarah Gadon ter režiserja Saverio Costanzo in Aleksander Nanau.

Netflix veliki zmagovalec

Netflix je osvojil kar štiri pomembne nagrade, in sicer srebrnega leva, ki ga je dobil The Hand of God režiserja Paola Sorrentina. Najboljši mladi igralec, prav tako iz The Hand of God, je postal Filippo Scotti. Za najboljšo režijo je nagrado osvojila Jane Campion za film The Power of the Dog. Zadnjo glavno nagrado, za najboljši scenarij, pa je prejela Maggie Gyllenhal za režijski in pisni prvenec filma The Lost Daughter.

Vsi zmagovalci uradnega tekmovanja

Najboljši mladi igralec: Filippo Scotti, “The Hand of God”

Posebna nagrada žirije: “Il Buco” (režija Michelangelo Frammartino)

Najboljši scenarij: “The Lost Daughter” (Maggie Gyllenhaal)

Najboljši igralec: John Arcilla, “On the Job: Missing 8”

Najboljša igralka: Penélope Cruz, “Parallel Mothers”

Srebrni lev za najboljšega režiserja: Jane Campion, “The Power of the Dog”

Srebrni lev za nagrado žirije: “The Hand of God,” Paolo Sorrentino

Zlati lev za najboljši film: “Happening” (režiserka Audrey Diwan)

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih