Žiga Kastelic: 10 najljubših filmov

Na seznam 10 najljubših filmov, ki je bil najtežja naloga v moji karieri, sem uvrstil tiste, ki mi največ pomenijo. Razlog je lahko tak ali drugačen, filme sam vedno rad povežem s spomini in življenjem. Spremljali so me skozi celo življenje in brez njih ne bi bil tu, kjer sem. Veliko lažje bi bilo, če bi lahko deseterico spremenil v stoterico in pri tem pozabil na vrstni red, a naj bo tako. To je mojih 10 najljubših filmov, čeprav za nekoga niso ne najljubši in ne najboljši. Zame so moji filmi.  

Nekaj častnih omemb: Prekrokana noč (Hangover), Vlak do Busana (Train To Busan), Shrek, Spomin v srcu (Walk To Remember), Osmi potnik 1 in 2 (Alien, Aliens) in Zora živih mrtvecev (Dawn of the Dead) ter Neskončna zgodba (The Neverending Story).

10. Avatar

Avatar

Težka odločitev je bila med Zoro živih mrtvecev, ki jo je režiral Zack Snyder, saj je zombi žanr nekaj, kar lahko spijem v hektolitrih in se ne naveličam, Neskončno zgodbo in Avatarjem. Prevladal je slednji. Avatar je bil leta 2009 (malo tudi 2010) velik razlog, da sem v kinodvorani našel svoj drugi dom. Pokazal mi je, da se lahko izgubim v svetu in cenim tudi druge aspekte ustvarjanja filmov. Takrat sem ga v kinu videl štirikrat, na kar sem ponosen.  

9. Pasji vojaki

Pasji vojaki

Nizkoproračunec iz leta 2002 je ustvaril moje najhujše nočne more. Režiser Neil Marshall je ustvaril kultni film, ki sem ga prvič videl kot otrok pri sosedih. Domov sem moral ob gozdu, v noči, ki jo je osvetljevala le luna. Najboljši volkodlaki filmskega sveta, britanski humor, napeto dogajanje in močno podcenjen soundtrack. Mojstrovina.  

8. Rio Bravo

Rio Bravo

Oče me je vpeljal v svet vesternov, ki jih je oboževal. Le kaj je lahko boljšega od trojice John Wayne, Dean Martin in Ricky Nelson? Če jim dodaš še starega Stumpyja (Walter Brennan) in s tem dobiš enega najljubših filmov v mojem življenju. Za moje pojme tudi najboljši vestern vseh časov, ampak je tu prisotna tudi mala mera pristranskosti, saj drugače ne bi bil na tem seznamu.

7. Gladiator

Zgodba o Maximusu Decimusu Meridiusu je eden temeljnih razlogov, zaradi katerih sem začel ljubiti zgodovino in se tudi odločil za študij le-te. Čeprav se mi zdi Poslednji dvoboj (The Last Duel) boljši od dveh filmov, pa je daleč od tega, da bi mi bil ljubši od Gladiatorja. Ridley Scott, Hans Zimmer in Russell Crowe na vrhuncu svojih zmožnosti je nepozaben film. »Kar storimo v življenju, odmeva v večnosti.«

6. Tišina

Tišina

Eden najbolj popolnih filmov, kar sem jih videl v svojem življenju, ki pa ni za vsakogar. Andrew Garfield in Adam Driver sta jezuitska duhovnika v 17. stoletju, ki iz Portugalske odpotujeta na Japonsko, kjer se je izgubila vsaka sled za njunim mentorjem. Pokristjanjevanje japonske dežele je del močne verske tematika zame najljubšega filma Martina Scorsseseja. Četudi nima tako prepoznavnih prizorov kot Dobri fantje (Goodfellas), je Tišina nekaj, kar bi humorno opisal kot »olje na platnu«. Zame je prava pravcata umetnina.

5. Čudežno potovanje

Čudežno potovanje

Moj prvi kino je bil Čudežno potovanje. Zaradi tega izjemnega filma sem se več mesecev bal, da se bosta starša spremenila v velika prašiča. Strah je bil odveč, bila sta prava angela, film pa je po drugi strani še danes eden mojih najljubših. Vedno tudi bo, saj mi je že v zgodnjih letih predstavil popolnoma drug svet filmskega ustvarjanja, ki se ga mnogi že kar stereotipno izogibajo.

4. Dežela La La

La La Land

Včasih pride film v življenje ob pravem trenutku. To je zame La La Land oziroma Dežela La La. Z njim sta si Damien Chazzelle in Justin Hurwitz »kupila« moje večno zaupanje, ker je lahko na dober oziroma nekoliko zasanjan dan tudi najljubši film. Nimam množice CD ploščkov, ampak ta je med njimi. Je bil velik razlog za obisk Los Angelesa? Precejšen. Ali si redno mrmram eno od pesmi? Prav tako. Nekaj je v tem filmu, kar včasih preseže besede, ampak je samo občutek.  

3. Jurski park

Jurski park

Tu moram kot častno omembo navesti še Disneyev Dinozaver, ki je v tandemu z Jurskim parkom glaven razlog, da sem nor oboževalec dinozavrov. Ne glede na razočaranja v zadnjih letih, kar se tiče te franšize, me bo Jurski park vedno čakal. Dan preden sem dokončal ta seznam, sem si ga ogledal še v Slovenski Kinoteki in Jurski park je izjemen. Ko si otrok, obožuješ prizore z dinozavri. Ko si starejši, ceniš prizore dialoge in še vedno obožuješ dinozavre. Moje druge knjige ne bi bilo brez tega filma.

2. Levji kralj

Levji kralj

Popolnoma vseeno mi je, če gre za neuradno uradno kopijo – Levji kralj je moj najljubši animiran film vseh časov. Spektakularen in čustven soundtrack Hansa Zimmerja, enako čustvena zgodba in vrsta ikoničnih prizorov. Disneyeva igrana predelava filma, ki je popolnoma abotna in izsesana vse duše, je dodatno potrdila, kako fantastičen je Levji kralj.  

1. Gospodar prstanov

Gospodar prstanov

Film, za katerega bi umrl, če se izrazim povsem pesniško. Odkar vem za te filme, sem jih najmanj enkrat na leto gledal v celoti in še petdesetkrat preko določenih izsekov. Gospodar prstanov je najljubši film mojega življenja in brez trilogije, ki jo imam za en sam film, ne bi bil tu, kjer sem. Vsak izmed tistih, ki piše o filmih, ima tak film. Zame je to Gospodar prstanov v vsej svoji veličini.

Poiščite nas na družbenih omrežjih