Zakaj vidimo vse več filmov o videoigrah?

Videoigre so “nova” vrsta zabave, ki je v zadnjih letih naravnost eksplodirala. Število igralcev iz leta v leto raste, zdi pa se, da se ta trend v kratkem ne misli ustaviti. Rekordi padajo kot po tekočem traku, s prenosom igričarskih franšiz na filmska platna pa oba formata zabave dobivata popolnoma nove razsežnosti in nove potenciale.

Videoigre so včasih veljale za zabavo za otroke. Čeprav je bil to ves čas zgolj neki neupravičen stereotip, so kljub temu ti otroci počasi rasli in desetletja (pre)živeli ob svojih najljubših videoigrah. Glas o najnovejših in najbolj norih pustolovščinah se je tako izredno hitro širil, čisto enostavne igre pa so kmalu postale ogromne franšize z izjemno velikimi bazami oboževalcev (spomnimo se na primer samo Super Maria, ki je čez noč postal ikona videoiger).

Ključno vlogo pri razvoju igričarskega trga pa je imela tudi dostopnost računalniških tehnologij. Ta je zaradi uporabne vrednosti računalnikov doživela komercialni razcvet, ki je uspel pripeljati računalnik v skoraj čisto vsak dom. Rezultat vse večje uporabe računalnikov pa je posledično seveda pomenil, da je lahko vsak uporabnik računalnika postal igričar.

Tako se je s komercializacijo popularnost videoiger večala in lani dosegla tržno vrednost kar 174 milijard dolarjev (več kot 9 % letna rast). S takšno tržno vrednostjo igričarska industrija tako danes gladko presega filmsko industrijo, ki je ocenjena na skoraj 42 milijard, kot tudi glasbeno industrijo, ki je ocenjena na “samo” 7 milijard dolarjev.

Ravno iz tega razloga se ustvarjalci različnih franšiz sprašujejo, kako lahko še bolje izkoristijo potencial trga.

Čeprav smo bili v preteklosti priča pojavom pri katerih so se filmske franšize selile na računalniške ekrane, pa danes zaradi komercialnega uspeha videoiger doživljamo ravno obratno. Kot ena prvih zelo uspešnih sta lansko leto na televizijske zaslone prišla The Witcher in Sonic (oba sta takoj prejela dobro komercialno kritiko), letos pa ustvarjalci napovedujejo cel kup projektov, ki so nastali po videoigrah. Tako lahko pričakujete TV serije Halo, Cuphead in The Last of Us, pa tudi filme Uncharted, Mari, Sonic 2, Minecraft ter številne druge naslove, o katerih še ni dodatnih informacij ali pa jih celo mogoče ni vredno posebej omenjati.

S tem igričarska industrija dokazuje, kako velik vpliv ima na druge gospodarske panoge in kako velik vpliv ima na življenja navdušencev nad videoigrami. Sposobna je popolnoma preobrniti pravila igre in jih spisati na novo, tako da lahko že v bližnji prihodnosti pričakujte velike spremembe v prodajnih in vsebinskih modelih tako filmske, glasbene in igričarske industrije. Glede na zapisano vsaj vemo, da nam v prihodnosti zagotovo ne bo dolgčas, upamo pa lahko le, da ne bomo na lastni koži igrali Terminatorja ali RoboCopa.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih