Začenja se filmski festival v Cannesu 2022

Številne oči svetovne filmske javnosti bodo v prihodnjih dneh uprte v Francijo, v letoviško mesto Cannes, kjer bo od 17. do 28. maja potekal najprestižnejši evropski filmski festival. Letos v Franciji pričakujemo številne zvezdnike in mnoge težko pričakovane premiere. Tudi mi bomo imeli svojega predstavnika, za Filmologijo se bo iz Francije ponovno javljal Nejc Feguš.

75. izvedba festivala veliko obljublja

Filmski festival v Cannesu spada med veliko trojico prestižnih evropskih filmskih festivalov (Cannes, Benetke, Berlin), kjer se navadno predstavljajo filmi z največjimi ambicijami in tisti, ki želijo tudi na podelitvi oskarjev iti domov bogatejši za kak zlati kipec.

Festival letos praznuje 75. obletnico izvedbe, zaradi česar bo vse nekoliko večje in bolj pompozno kot sicer. Videli bomo številne težko pričakovane premiere, ki bodo iskale veter v jadrih za začetek sezone podeljevanja nagrad.

Palme d’Or oz. zlata palma, glavna nagrada festivala – za najboljši celovečerec, med filmarji velja za eno bolj prestižnih. Zadnjo zlato palmo je osvojil francoski film Titan. Za razliko od prehodnega zmagovalca, Parazita, Titan nato ni bil tako uspešen, a še vedno so o njem nekaj časa govorili prav vsi. Tudi mi.

Titane slika

Predsednik žirije je letos francoski igralec Vincent Lindon, ki je lani blestel prav v filmu Titan. Med preostalimi člani žirije so velika imena filmske industrije kot so: Asghar Farhadi, Rebecca Hall, Ladj Ly, Jeff Nichols, Deepika Padukone, Noomi Rapace, Joachim Trier in Jasmine Trinca.

Forest Whitaker bo letos prejel častno palmo za izredne dosežke v filmski industriji. Sam je prvič festival obiskal pred 35. leti, za predstavo v filmu Bird pa je leta 1988 slavil v kategoriji igralca v glavni vlogi na festivalu, zato je to zanj posebna čast.

Forest Whitaker

Kateri filmi se bodo letos predvajali najdete TUKAJ.

Premierno bomo tako videli filme Top Gun: Maverick, Elvis, Crimes of the Future, Men in mnoge druge, ki visoko kotirajo med filmskimi kritiki in bodo zagotovo v borbi za številne oskarje v začetku naslednjega leta. Festival bo odprl film Final Cut, režiserja Michaela Hazanaviciusa.

Na rdeči preprogi letos ne bo manjkalo številnih zvezdnikov. Pričakujemo Toma Cruisa, Vigga Mortensena, Kristen Stewart, Jessie Buckley, Austina Butlerja, Priyanko Chopra Jonas in mnoge druge.

Organizatorjem želimo obilo sreče, enako tekmovalcem, vsem udeležencem pa obilo užitkov ob ogledu težko pričakovanih premier!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih