Vsi Batmani: od najslabšega do najboljšega

Batman velja za enega najbolj kultnih filmskih likov vseh časov. Z vsako novo verzijo filmske upodobitve dobivamo vedno nove igralce, ki ta ikonični lik poskušajo kvalitetno upodobiti. V najnovejšem Batmanu, ki premierno v slovenske kinematografe prihaja v začetku marca, bo v vlogi glavnega lika Robert Pattinson. Kdo pa je do danes najboljši Batman vseh časov? Za vas smo poiskali odgovor na to vprašanje.

Prva upodobitev Batmana sega v leto 1943, od takrat pa smo dobili že nešteto filmov in TV serij, tudi animiranih, ki poskušajo zaslužiti na račun legendarnega stripovskega junaka DC-ja. V takšni ali drugačni obliki se je v vlogi Batmana oz. Bruca Wayna zvrstilo že več kot 10 igralcev. Mi smo se v naši lestvici osredotočili samo na tiste, ki so tudi fizično oblekli znamenito obleko, izpustili pa igralce kot so Kevin Conroy, Peter Weller in Will Arnett, ki so mu posodili svoj glas v animiranih izvedbah.

Blagoslov in preklestvo

Vloga Batmana velja za eno najbolj zaželenih in nezaželenih vlog hkrati. Ko zadeva v popolnosti uspe, sta uspeh in večna slava zagotovljena. V kolikor pa temu ni tako, pa so igralci za vedno zaznamovani kot zgube. Prenekatera velika imena so se že opekla, zato so bili ustvarjalci pri izbiri Pattinsona zelo temeljiti. Upajmo, da jim je uspelo.

Poglejmo našo razvrstitev vseh Batmanov do zdaj:

8. Lewis G. Wilson

Batman Wilson

Prvi igralec, ki je stopil v velike čevlje je bil Lewis G. Wilson davnega leta 1943. Vse skupaj ni bilo preveč podobno Batmanu, ki ga poznamo danes. Glavni lik ni bil v perfektni formi, njegov glas je bil nenavadno generičen in tudi serija ni bila preveč uspešna. Verjetno ni pomagalo niti dejstvo, da je divjala druga svetovna vojna, zato vse skupaj nikoli ni prav zaživelo.

7. Robert Lowery

Batman Lowery

Drugi igralec, ki se je lotil izziva, prav tako v obliki serije, je bil Robert Lowery. Slednji je bil takrat v svetu filma že znano ime in ustvarjalci so prvič poskušali igrati na zvezdniški apel. Tudi ta varianta se ni najbolj prijela. Po petnajstih delih so serijo ukinili in Lowery je končal svojo udejstvovanje kot Batman.

6. George Clooney

Batman Clooney

George Clooney v drugem filmu Joela Schumacherja, Batman & Robin, velja za enega največjih neuspešnih poskusov v zgodovini Hollywooda. Clooney, takrat zelo znan kot igralec v romantičnih komedijah in akcijah, je zamenjal Vala Kilmerja in univerzalno požel negativne odzive. Še najbolj smešna je bila njegova obleka, pri kateri so neokusno izstopale njegove bradavičke. Dokaz, da tudi veliko filmsko ime včasih ni dovolj za kvalitetno upodobitev legendarnega lika.

5. Val Kilmer

Batman Kilmer

Val Kilmer je imel praktično nemogočo nalogo – naslediti Michaela Keatona. V prvem filmu Joela Schumacherja imenovanem Batman Forever mu to vsekakor ni uspelo. Sama obleka je fenomenalna in tudi Kilmer izgleda kot Bruce Wayne, a sta scenarij in posledično tudi film preslaba za kaj več. To je Kilmer ugotovil tudi sam, zato je po enem filmu odklonil snemanje nadaljevanja in se raje podal v druge vode.

4. Ben Affleck

Batman Affleck

Kaj reči o Affleckovem Batmanu? Filmi vsekakor niso dobri. Kot glavni lik DCU filmskega sveta je protagonist številnih filmov: Batman proti Supermanu: Zora pravice, prvi, slabši, Odred odpisanih, Liga pravičnih in Zack Snyder’s Justice League. Affleck je rojen za igranje Bruca Wayne, saj je to v vsakdanjem življenju: bogat, postaven zvezdnik. Njegov Batman je do zdaj tehnološko najbolj napreden, a najmanj človeški, zato se tudi med ljubitelji ni pretirano dobro prijel. Affleck še vedno opravlja to vlogo, a je v drugem »vesolju« kot Pattinsonov Batman.

3. Adam West

Batman West

Adam West je prvi Batman, ki se je zares ustalil med gledalci in ki se ga bodo nekoliko starejši zagotovo spomnili. Nastopal je v svoji istoimenski seriji kot tudi v filmu. Vsem je v spominu ostal njegov znameniti kostum oz. obleka, katero je za noč čarovnic v 70-tih in 80-tih želel imeti vsak otrok v Ameriki. Pomembno je oral ledino svojim naslednikom, ki so do danes lik ponesli po celem svetu.

2. Christian Bale

Batman Bale

Trilogija Christopherja Nolana še danes velja za daleč najboljši izdelek v katerem se pojavlja lik Batmana. Zakaj torej Christian Bale ni številka ena? Ker, kljub temu da je zelo dober, ni najboljši del teh filmov. S svojo playboy pojavo odlično izpolni vlogo Bruca Wayna, njegov izrazito težko razumljiv Batman glas pa marsikomu pokvari filmsko izkušnjo. Nam se zdi zanimiv in vsekakor v vseh treh filmih: Batman: na začetku, Vitez teme in Vzpon viteza teme odlično opravi svoje delo. Treba pa je priznati, da te filme izvrstne ne dela njegova izvenserijska igralska predstava, temveč vse drugo. On je zgolj pomemben kamenček v mozaiku.

1. Michael Keaton

Batman Keaton

Enostavna in prava izbira je Michael Keaton. Kot Bruce Wayne oz. Batman nastopa v dveh filmih: Batman in Batmanova vrnitev, in v obeh je odličen. Veliko k temu pripomore Tim Burton, fenomenalni režiser, ki Keatona v popolnosti izkoristi in v pravih trenutnih postavi v ospredje. Do leta 1989 filmi s superjunaki niso bili pretirano popularni. Burtonov in Keatonov Batman je to spremenil in položil temelje eri superjunakov, v kateri živimo danes. Keaton je v glavni vlogi izvrsten, ko je potrebno uporabiti šarm in humor, hkrati pa grozljivo brutalen, ko mu nasproti pridejo zlikovci. Keaton je tudi prvi, ki je izrekel znani rek: Jaz sem Batman. In kdo bi mu oporekal? Res je Michael, ti si Batman.

Robert Pattinson bo imel težko nalogo

Kot vidimo, lahko zgolj za dva oz. tri igralce rečemo, da so dostojno upodobili legendarni lik. Tudi največje zvezde so se opekle v ne tako daljni preteklosti. Pattinson se zdi v napovedniku zelo dober in upajmo, da bo temu tako tudi v filmu. Čas bi bil, da Bale dostojno preda štafeto naprej, saj je Affleck ni znal prevzeti, brez da mu ne bi padla po tleh.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih