Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) - 17. del

Ponovno smo nazaj z našo redno rubriko Vrhunskih filmov, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali). Večkrat smo že pripravili lonec bizarnih, psiholoških dram in tudi tokrat se vračamo v tem stilu. Vsi filmi si delijo psihološki aspekt in kanček bizarnosti. Nekateri ga imajo mogoče več kot drugi, a izbira je ponovno vaša. Verjamem, da se za vsakega od vas vsekakor najde vsaj en film, saj ima vseh pet omenjenih filmov svoj različen podžanr.

Burning

Južnokorejski psihološki triler Burning je prvi predlog, ki si ga zagotovo morate ogledati. Na našem seznamu predlogov je tokrat to najbolj svež film, zato nič hudega, če si ga še niste uspeli ogledati. Ob dogajanju vam bo Burning pričaral nelagodje v neštetih različicah, ki se na koncu odlično sestavi v nenavadno katarzo. Psihološki aspekt in nepredvidljivost spominjata na film Cache režiserja Michaela Hanekeja, saj se tudi pri filmu Burning spustite v psihološko vojno glede različnih odločitev likov znotraj filma.

A Woman Under the Influence

a woman under the influence

Ob ogledu filma A Woman Under the Influence se prestavimo v drug čas in to skoraj dobesedno, saj nas resničnostni dialog, produkcija in liki prestavijo v prostor znotraj filma. Počutimo se kot del dogajanja. Mogoče se ne moremo nujno z družino in liki v filmu poistovetiti, vendar nas občutek ne vara, ko vidimo celotno dogajanje ter razumemo iz česa izhajajo. Včasih smo s kamero postavljeni tik ob bok likom, ko imajo ti čustveni vrhunec v filmu in slednjega močno čutimo tudi mi. Močna, težka in čustvena drama, za katero ni nujno, da vam bo izredno všeč, a vsekakor jo je zaradi briljance treba spoštovati.

Suspiria

suspiria

Najbolj priljubljen film iz tega seznama je v naših očeh še vedno skriti dragulj zaradi tega, ker je izšel leta 1977. Dario Argento je mojstrski režiser, ki se je v filmu močno igral z neonskimi barvami ter kontrasti. Najbolj v filmu izstopa rdeča barva, a tudi drugih ne primanjkuje in Argento jim uspešno pripiše pomen, saj imajo korelacijo s prizori. Zaradi vsega omenjenega so začeli tudi drugi režiserji vedno bolj eksperimentirati z barvami in Suspiria se je hitro zapisal v zgodovino filmske industrije. Elementa, ki se omenjata premalo, pa sta zagotovo glasba in zvok. Slednji izjemno spremlja film in gradi napetost. Film je leta 2018 dobil moderno različico s strani režiserja Luce Guadagnina, ki je tudi vreden ogleda, vendar, če moramo izbirati, je odgovor le en.

Buffalo 66

Buffalo 66 je zelo težko opisati, saj gre za zelo nenavaden film, ki odlično predstavi idejo zafrustriranega razmerja s starši. Po petih letih zapora se Billy Brown (Vincent Gallo) vrne v Buffalo in obišče starše, ki ne vedo, da je preživel ves ta čas v zaporu. S tem se začne bizarna zgodba, kjer Billy oziroma igra Vincenta Gallota hitro osvojita naša srca. Vse kar si boste predstavljali preden se odpravite gledat ta film lahko izbrišete iz spomina, saj vas bo presenečal na vse možne načine.

Possession

Nismo še končali s presenečenji, saj je na koncu našega seznama Possession legendarnega poljskega režiserja Andrzeja Zulawskega. Surrealistično, bizarno in kaotično dogajanje v filmu vas lahko hitro zmede in zanese v vode neznanega. Zulawski na prvi pogled čudno predstavi metaforo za ločitev, a procesiranje filma in dogajanje je pri prvem ogledu skoraj nemogoče. Kontroverzna mojstrovina vas bo osupnila na en ali drugi način in za njo boste potrebovali zagotovo še vsaj en ogled, da boste skupaj sestavili vse koščke sestavljanke. Ogled vsekakor močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih