Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) - 14. del

V naši redni rubriki lahko prebirate o skritih draguljih, ki so vredni ogleda. Tokrat smo pripravili že štirinajsto edicijo. Ostale lahko najdete na naši spletni strani pod ključno besedo Vrhunski filmi.

Naši tokratni predlogi so:

Angst (1983)

Psihološka srhljivka Angst velja za enega od najbolj kontroverznih avstrijskih filmov vseh časov, saj postreže z brezkompromisno krutim in boleče realističnim portretom sprevrženega uma serijskega morilca. Film sledi problematičnemu osrednjemu liku (ta je delno navdihnjen po resničnem serijskem morilcu Wernerju Knieseku), ki po vrnitvi iz zapora vlomi v odmaknjeno hišo ob gozdu in za talce vzame družino, nad katero se začne sadistično izživljati. Film v umazanem dokumentarističnem slogu beleži sprevržena dejanja glavnega lika in s tem mojstrsko razgali najbolj temačne predele človekove duše, hkrati pa se uspešno izogne glorifikaciji in morbidni fascinaciji nad prikazanimi grozodejstvi. Eden najboljših filmov o serijskem morilcu.

Skinamarink (2022)

Dva otroka se zbudita sredi noči v prazni hiši. Staršev ni od nikoder in vsa vrata in okna v hiši so izginila. To je preprost zaplet eksperimentalne grozljivke Skinamarink, posnete za skromnih 15 tisoč dolarjev, ki je lansko leto močno razdelila občinstvo na tiste, ki so film razglasili za eno od najbolj strašljivih grozljivk vseh časov in tiste, ki so v filmu videli zgolj razvlečen dolgčas. Odziv je sicer razumljiv, saj gre za prav posebno gledalsko doživetje, ki zahteva dobršno mero zbranosti ter pripravljenosti na eksperimentiranja z žanrskimi pravili. Skinamarink je dobra novica za vse tiste, ki ste prepričani, da je žanr grozljivk že zdavnaj izčrpal kreativnost in domiselnost. 

Straight Up (2019)

Todd je nevrotični gej, ki je po vrsto letih osamljenosti vendarle uspel najti sorodno dušo; vendar ta ni moški, temveč prikupna (in heteroseksualna) Rory, ki do Todda prav tako goji močna čustva. Dvojica se zaplete v t.i. intelektualno razmerje, ki ne temelji na intimi in spolnosti, temveč zgolj na pogovorih o stvareh, ki ju zanimajo. Straight Up predstavlja osvežujoče poglavje v žanru romantičnih komedij, ki bo prepričalo tudi tiste, ki jim romance niso ravno blizu. Odlična igra, simpatična glavna junaka, topel humor in presenetljivo zrelo obravnavanje platonskih odnosov so aduti te zabavne romance za odrasle. 

Variola Vera (1982)

Variola Vera režiserja in scenarista Gorana Markovića je mešanica medincinskega trilerja in “zombi” grozljivke, ki delno temelji na resničnih dogodkih iz leta 1972, ko je v Beogradu izbruhnila epidemija črnih koz. Film, ki se skoraj v celoti odvije v notranjosti beograjske bolnišnice, navkljub nekaterim žanrskim pretiravanjem ostaja enako aktualen in zlovešč tudi danes, še posebej v obdobju izbruha epidemije koronavirusa. Marković z odličnim igralskim ansamblom, pristnim vzdušjem ter kompetentnim ohranjanjem ravnotežja med fikcijo in resničnostjo ponudbi strašljivo, vendar hkrati zelo napeto gledalsko izkušnjo, ki mirne volje konkurira čezlužniškim podobnim žanrskim izdelkom. 

Sophie Jones (2020)

Srednja šola zna biti za marsikaterega občutljivega najstnika pekel, če pa se moraš ob tem soočiti še z izgubo bližnjega, so izzivi odraščanja še toliko bolj zoprni. Sophie Jones je film o 16 – letnem dekletu, ki leto dni po smrti svoje matere spoznava spolnost in lastno identiteto, vsak njen korak pa zgolj nakazuje, da se izogiba bolečemu procesu prebolevanja materine smrti. Film na iskren in ganljiv način prikaže temačne plati odraščanja in kako se je najstnikom (in tudi odraslim, če smo pošteni) težko soočiti z lastnimi čustvmi. Sophie Jones je odličen film za tiste, ki so izgubili nekoga in ne znajo izraziti te bolečine. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih