Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) - 13. del

V naši redni rubriki lahko prebirate o skritih filmih, ki so vredni ogleda.

Naši tokratni predlogi so:

The Rider /Jahač (2017)

Film režiserke Chloe Zhao sledi Bradyju Blackburnu. Brady je mlad rodeo jahač, ki je v jahalni nesreči utrpel hude možganske poškodbe. Kljub opozorilu zdravnika, noče opustiti jahanja, ki mu predstavlja smisel v življenju, ampak se mora sprijazniti, da nikoli ne bo mogel več živeti kot prej. V filmu ne igrajo profesionalni igralci, temveč ljudje, ki so navdahnili scenarij, ki ga je Chloe Zhao tudi sama napisala. Brady Jandreau (v filmu Brady Blackburn) je dejansko utrpel hudo možgansko poškodbo, ko ga je konj brcnil v glavo, in njegovo iskanje novega smisla v življenju je navdihnilo Chloe, ki je uspela usodo mladega jahača mojstrsko prikazati na velikem platnu. 

Bullhead / Volovska glava (2011)

Film režiserja Michaëla R. Roskama govori o prepovedani uporabi rastlinskih hormonov pri reji živine. Jacky Vanmarsenill (Matthias Schoenaerts) je mladi živinorejec, ki ga veterinar nagovori k sklenitvi dogovora z Westom, trgovcem z govedino. Plane mu prekrižata nenadni umor zveznega policista in Jackovo nepričakovano soočenje z dogodki iz njegove preteklosti, ki sprožita verigo dogodkov z daljnosežnimi posledicami.

Sunshine / Sončna svetloba (2007)

V ne tako oddaljeni prihodnosti Zemljino umirajoče sonce pomeni konec človeštva. V zadnjem prizadevanju, da bi rešili planet, se posadka osmih moških in žensk (Cillian Murphy,

Rose Byrne, Chris Evans, Benedict Wong, Michelle Yeoh) odpravi v vesolje z napravo, ki bi lahko oživila zvezdo. Toda nesreča, huda napaka in signal za pomoč z dolgo izgubljene vesoljske ladje vržejo posadko in njeno obupno misijo. Film režiserja Dannyja Boyla je poslastica za oboževalce žanra znanstvene fantastike in trilerja. 

The Boiling Point / Točka vrelišča (2021)

Glavni kuhar Andy Jones (Stephen Graham) se na najbolj obremenjeno noč v letu v eni najbolj vročih restavracij v Londonu znajde v valu službenih in zasebnih stisk. Brez napovedi pride v restavracijo inšpektor, ki osebje v rastavraciji spravlja ob živce, za piko na i so tu še gostje z bizarnimi zahtevami… Vse skupaj počasi zavre in ob gledanju boste samo nestrpno čakali, kdaj bo prekipelo! Film je bil posnet v enem samem posnetku; celoten film so posneli štirikrat brez prekinitev in na koncu izbrali tretji posnetek. 

Prejšnje edicije rubrike Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) najdete na naši spletni strani pod ključem Vrhunski filmi.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Poiščite nas na družbenih omrežjih