Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) - 12. del

Tokratni seznam vrhunskih filmov, ki jih morda še niste videli, sestavlja mešana druščina. Ta se razteza vse od vojnega filma iz začetka šestdesetih let pa do japonske nizkoproračunske znanstvene fantastike. Za vsakega gledalca se bo našlo nekaj, vsi filmi na seznamu pa so še kako vredni svojega ogleda.

Naši tokratni predlogi so:

Neskončni dve minuti (Beyond the Infinite Two Minutes, 2020)

Japonski režiser Junta Yamaguchi je film posnel s svojim iPhonom. Se še spomnite Teneta Christopherja Nolana, ki se je (želel) poigrati s časom? Predstavljajte si film, ki mu to dejansko uspe, in ki v 70 minutah pokaže, kako malo je včasih potrebno, da ustvarimo mojstrovino. V filmu sledimu Katu, lastniku bistroja, ki se nahaja nekaj nivojev stopnic pod njegovim malim stanovanjem. Iz njegovega računalnika se nekega dni oglasi samemu sebi in izve, da mora to povedati v ekran, ki se nahaja v njegovem bistroju. Ko to stori, pade v neskončni dve minuti.

Gre za enega najbolj zabavnih in iznajdljivih filmov vseh časov, ki izkoristi vse prednosti časa in praktično nima pomanjlkljivosti. Gledalci bodo opazili nizek proračun, a prav to je čar filma.

Navaronska topova (The Guns of Navarone, 1961)

Po istoimenski knjigi Alistaira MacLeana je J. Lee Thompson posnel film, ki se medlo drži resničnih dogodkov. Navdih za zgodbo je Bitka za Leros, ki jo je druga svetovna vojna zapisala leta 1943. Enota zavezniških vojakov mora uničiti nepremagljivo nemško utrdbo (z dvema gigantskima topovoma), ki je strah in trepet v Egejskem morju. V filmu zaigrajo Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn, Richard Harris in Irene Papas. Gre za spektakularen film, ki se je skozi leta izgubil za veliko bolj znanima Most na Reki Kwai in Veliki pobeg. Vsekakor pa gre za zelo gledljiv, napet in za tiste čase »mišičast« film, ki ne skriva svojih adutov.

Pasji vojaki (Dog Soldiers, 2002)

Pasji vojaki

Kultni film režiserja Neila Marshalla je svoje občinstvo nabral po svojem izidu. Nizkoproračunska produkcija je združila takrat dokaj nepoznane igralce – Sean Pertwee, Kevin McKidd in Liam Cunningham – v boj za preživetje. Spremljamo enoto britanskih vojakov, ki se odpravi na rutinsko vajo v škotsko divjino. Ta se kmalu sprevrže v njihovo najhujšo nočno moro, saj jim po življenju strežejo pošastni volkodlaki. Kljub temu, da gre za kultni izdelek, je film še vedno precej nepoznan. Spada med najboljše filme o volkodlakih, ki je posut z britanskim humorjem, napeto akcijo, prepričljivimi igralskimi predstavami ter zgodbo.

Mass (2021)

V svojem režiserskem debiju je Franz Kranz poskrbel za pravo mojstrovino, ki jo je tudi sam spisal. Jason Isaacs, Martha Plimpton, Ann Dowd in Reed Birney predstavljajo para žalujočih staršev, ki se v kleti cerkve dobijo na pogovoru o izgubi njihovih sinov. Večino časa spremljamo pogovor staršev, kar lahko opišemo kot natančno in srce parajočo študijo o izgubi in bolečini. Mass je čustven film, kjer naslov nosi več simbolnih pomenov, kar se pokaže skozi potek samega filma. Ne bežimo od dejstva, da je film težak za ogled, tako zaradi tematike, kot dejstva, da gre za zelo počasen film. A ko se nabere dovolj čustev, film preskoči na raven mojstrovine. Morda bi lahko celo napisali, da gre za nujen ogled.

Človek z Zemlje (The Man from Earth, 2007)

Film pri katerem je že zgodba o nastanku scenarija dovolj zanimiva za film. Jerome Bixby je začel scenarij pisati v šestdesetih letih, dokončal pa ga je leta 1998, ko je ležal na smrtni postelji. David Lee Smith je glavni lik John Oldman, ki pripravi poslovilno zabavo, saj se poslavlja od svojega mesta univerzitetnega profesorja. Celotna zgodba je postavljena v njegovo hišo, vse pa se vrti okoli njegove trditve, da je živ že preko 14 tisoč let. Intelektualni pogovori med Oldmanom in njegovimi univerzitetnimi kolegi so srčika filma, ki bo vase potegnil slehernega gledalca. Ljubitelji Zvezdnih stez bodo verjetno našli povezavo z epizodo, ki jo je prav tako napisal Bixby. Zdaj, ko smo vas prepričali k ogledu filma, vam lahko ponudimo še malo zanimivost. Richard Schenkman je film posnel v osmih dneh za približno 200 tisoč ameriških dolarjev.

Prejšnje edicije rubrike Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) najdete na naši spletni strani pod ključem Vrhunski filmi.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Poiščite nas na družbenih omrežjih