Vikend TV: Zadnja večja mojstrovina Akire Kurosawe

V tem vikendu je na televiziji na voljo veliko odličnih filmov. Če imate radi drame, lahko izbirate med vrhunskimi klasikami, medtem ko boste ljubitelji akcijskih filmov uživali v razburljivih pustolovščinah. Na sporedu so tudi najnovejši filmski hiti, ki bodo zadovoljili vse okuse. Ne glede na vaše preference, boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč.

Naši predlogi ta konec tedna so:

Petek 3.11.2023

Senna (TV1000 ob 20:00)

Režiser: Asif Kapadia

Igrajo: Ayrton Senna, Alain Prost, Frank Williams, Ron Dennis, Viviane Senna, Milton da Silva, Neide Senna, Jackie Stewart, Sid Watkins, Galvao Bueno

Kratek opis: Dokumentarec spremlja življenje in delo trikratnega svetovnega prvaka, njegove telesne in duhovne dosežke na dirkalni progi, njegovo prizadevanje za popolnost in status legende, ki ga je v tem času dosegel. Dokumentarec je nastal ob podpori in sodelovanju družine Ayrtona Senne ter je prva tovrstna filmska pripoved o življenju slovitega dirkača. Nekatere doslej še neznane posnetke je prispevalo vodstvo prireditev v formuli ena; dokumentarec pa je podprl tudi Inštitut Ayrtona Senne, dobrodelne organizacije, ki so jo ustanovili po njegovi smrti in ki pri šolanju ter izobraževanju pomaga milijonom revnih brazilskih otrok.

Kinoteka: Kaos (TV Slo 1 ob 22:45)

Režiser: Akira Kurosawa

Igrajo: Tacuja Nakadai, Akira Terao, Džinpači Nezu, Dajsuke Rju, Mieko Harada

Kratek opis: Veličastni spektakel japonskega mojstra Akire Kurosave velja za enega največjih filmov vseh časov Fevdalna Japonska. Odločni poglavar klana Hidetora zagreši usodno napako, ko se brez dobrega razloga odreče oblasti, ki jo želi predati enemu od treh sinov. Toda ko izžene edinega, ki je vreden nasledstva, se druga dva ljubosumno spopadeta za prestol, kar povzroči kaos v kraljestvu brez gospodarja. Zgodba izvira iz Shakespearjeve tragedije Kralj Lear, a je preseljena v obdobje silovitih vojnih spopadov na Japonskem v 15. oziroma 16. stoletju. V času nastanka je bil Kaos najdražji film v japonski zgodovini, enemu največjih japonskih režiserjev Akiri Kurosavi je prislužil nominacijo za oskarja. Film je pripravljal deset let, prizore si je pred snemanjem zamislil na slikarskih platnih. Snemanje je trajalo skoraj vse leto, vključevalo je ogromne ekipe statistov in živali, vložena sredstva pa se še posebej kažejo v edinstvenih akcijskih in bojnih sekvencah.

Sobota 4.11.2023

Praznik dela (TV Slo 2 ob 20:05)

Režiser: Pjer Žalica

Igrajo: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan

Kratek opis: Dan, ki bi moral biti vsem v veliko veselje, se v drami Pjera Žalice prelevi v ponovno odpiranje skelečih vojnih ran. Armin se po desetih letih življenja v tujini vrne v Bosno. V Nemčiji se je poročil in si ustvaril lepo življenje, zato bi se rad pohvalil svojemu očetu Fudu. Vse to bi rad simbolično opravil na praznik dela, ki bo tako zgolj dodaten razlog za vrtenje jagnjetine nad žerjavico. Štirje prijatelji že pripravljajo vse potrebno za gostijo, ko vse skupaj prekine policija, ki aretira očeta, ne da bi kdorkoli vedel, zakaj. Izkaže se, da so Fuda prijeli zaradi domnevnih vojnih zločinov. Družina in prijatelji sprva vse skupaj sprejmejo v nejeveri, nato pa tudi sami odkrivajo davno zakopano vojno skrivnost.

Na begu pred mafijo (Kanal A ob 22:00)

Režiser: Wayne Kramer

Glasovi: Paul Walker, Cameron Bright, Vera Farmiga, Chazz Palminteri, Karel Roden

Kratek opis: Mlademu mafijcu Joeyju se življenje obrne na glavo, ko izgine orožje, ki je bilo uporabljeno pri umoru pokvarjenih policistov. Joey je dobil nalogo, da se pištole znebi, a namesto, da bi jo odvrgel, jo je odnesel k sebi domov, od koder jo je izmaknil sosedov fant. Joey mora sedaj fanta in pištolo čimprej najti, pri čemer mu za ovratnik dihajo tako mafijci kot policisti.

Nedelja 5.11.2023

Zakaj skačem (TV Slo 2 ob 18:25)

Režiser: Jerry Rothwell

Kratek opis: Naoki Higašida je pri trinajstih letih v knjigi opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kakšno je njegovo doživljanje sveta in zakaj se vede tako, kot se – zakaj skače. Če ne moreš govoriti, namreč še ne pomeni, da nimaš ničesar povedati.

Zaveza (TV Slo 2 ob 22:20)

Režija: Annemarie Jacir

Igrajo: Mohammad Bakri, Saleh Bakri, Maria Zreik, Leila Bakri, Rana Alamuddin

Kratek opis: Portret palestinske družine, v katerem trčijo nasprotujoči si ideali različnih generacij, ki so vsaka po svoje ujete med sodobnost in tradicijo. Abu Šadi je ločen oče in učitelj iz Nazareta. Njegova hči se bo kmalu poročila in potem bo živel sam. Njegov sin Šadi, po poklicu arhitekt, se po dolgih letih življenja v Rimu vrne domov, da bi očetu pomagal osebno razdeliti poročna vabila, kakor veleva palestinski običaj. Ko odtujena moža preživljata dan skupaj in si izmenjujeta podrobnosti o sebi, se v njun odnos prikradejo napetosti, ki razkrijejo resnico o njuni krhkosti in predvsem o velikih razlikah v življenju.

V kinodvoranah so trenutno nekateri zelo dobri naslovi, zato toplo priporočamo tudi njihov obisk. V pomoč vam naj bodo naše recenzije.

Prijeten vikend želimo!

Viri slik: lwlies.com

Viri opisov: spored.tv, siol.net

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih