Vikend TV: Spektakel Larsa von Triera

V tem koncu tedna je na sporedu na voljo veliko odličnih filmov. Če imate radi drame, lahko izbirate med vrhunskimi klasikami, medtem ko boste ljubitelji akcijskih filmov uživali v razburljivih pustolovščinah. Na sporedu so tudi najnovejši filmski hiti, ki bodo zadovoljili vse okuse. Ne glede na vaše preference, boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč.

Naši predlogi ta konec tedna so:

Petek 1.12.2023

V zraku (TV1000 ob 21:00)

Režiser: Jason Reitman

Igrajo: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton, Melanie Lynskey, J.K. Simmons, Sam Elliott, Danny McBride, Zach Galifianakis

Kratek opis: Ryan Bingham je strokovnjak za odpuščanje zaposlenih. Je poslovni popotnik, ki je več v zraku kot na tleh, saj so letala skoraj že postala njegov dom. Z življenjem, ki ga vodi od letališča do letališča, od hotela do hotela, je Ryan čisto zadovoljen. Še čisto malo mu manjka do cilja, ki si ga je zastavil: preletenih 10 milijonov milj. A tudi za Ryana prihaja čas sprememb. Njegova nova zagnana sodelavka Natalie predlaga, da bi ljudi odpuščali kar preko video povezave. Ryan se seveda bolj zavzema za pristen človeški pristop, obenem pa se nepričakovano zaljubi v zapeljivko Alex. Je konec njegovega uživanja v svobodnem načinu življenja?

Kinoteka: Lom valov (TV Slo 1 ob 23:00)

Režiser: Lars von Trier

Igrajo: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge

Kratek opis: Cikel filmov Larsa von Trierja: Tragična ljubezenska pravljica, posneta po filmskem manifestu Dogme 95 Tragična ljubezenska zgodba je postavljena v represivno religiozno skupnost na severu Škotske. Naivna in verna mlada ženska Bess, ki trpi za duševnimi težavami, se nepričakovano poroči z Janom, danskim ateistom, ki dela na naftni ploščadi. Z možem užijeta kratko obdobje sreče. Ko se Jan pri delu poškoduje in ohromi, ženo spodbuja, naj se vda drugim moškim in mu o tem pripoveduje. Bess, ki jo razžirajo občutki krivde, ker si je zaželela moževe vrnitve domov, misli, da ga bo rešila, če njegovi perverzni želji ugodi. Najvplivnejši film gibanja Dogme 95, ki pravilom tega manifesta o filmski čistosti ne sledi do črke natančno, saj med drugim vsebuje posnetke pesmi, umetno scenografijo in računalniško grafiko, je osvojil številne najprestižnejše filmske nagrade, med drugim tudi veliko nagrado na filmskem festivalu v Cannesu leta 1996. 

Sobota 2.12.2023

Deček nevihte (Planet TV ob 20:00)

Režiser: Shawn Seet

Igrajo: Finn Little, Jai Courtney, Geoffrey Rush, Erik Thomson, Bradley Trent Williams, Natasha Wanganeen, Nick Launchbury, Emma Bargery, Trevor Jamieson, Morgana Davies

Kratek opis: “Deček nevihte” je Michael Kingley, uspešen in upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu začno prikazovati slike in podobe iz njegove preteklosti, katerih ne zna razložiti, se je prisiljen spomniti svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na odročni avstralski obali. Svoji vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana po imenu gospod Percival. Njune pustolovščine ter vez, ki sta jo spletla, so močno vplivale na njegovo celotno življenje in življenja drugih okoli njiju.

Sedmi pečat: Moja najljubša vojna (TV SLO 1 ob 22:45)

Režiser: Ilze Burkovska

Glasovi: Mare Eihe, Madara Bore, Regīna Razuma, Kaspars Znotiņš, Anete Vanaga

Kratek opis: Animirani dokumentarni film z močnim protivojnim sporočilom je bil nagrajen na številnih filmskih festivalih, tako klasičnih kot tistih, specializiranih za animirani film. Ko Ilze v peskovniku najde kosti nemškega vojaka, se začne spraševati, kaj vse se skriva za propagando in oblastniškimi lažmi, ki jo obdajajo, ter se poda na pot iskanja. To je zgodba o odraščanju, o osebnem begu pred mogočnim programom pranja možganov, ki ga izvaja avtoritarni režim.

Nedelja 3.12.2023

Ni je več (Kanal A ob 20.00)

Režiser: David Fincher

Igrajo: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Missi Pyle

Kratek opis: Nekdanji pisatelj Nick in njegova žena Amy sta na videz popoln zakonski par, ki se je iz New Yorka preselil na ameriški Srednji zahod, kjer poskuša prebroditi recesijo. Na peto obletnico poroke pa Amy nenadoma brez sledu izgine. Nick zaradi nenavadnega vedenja kmalu postane glavni osumljenec, Amy pa poveličevan objekt naraščajoče medijske mrzlice. Njeno izginotje postane nekakšna igra z zrcali, v kateri mučne in krute skrivnosti vodijo v še večje mučne in krute skrivnosti. A glavno vprašanje ostaja: je Nick zares ubil svojo ženo? Film je posnet po istoimenski knjižni uspešnici.

Zadnja bitka (Cinestar TV 1 ob 20:15)

Režija: Jee-Woon Kim

Igrajo: Arron Shiver, Arnold Schwarzenegger, Titos Menchaca, Richard Dillard, Doug Jackson, Mathew Greer, Peter Stormare, Chris Browning, Christiana Leucas, Johnny Knoxville

Kratek opis: Šerifu Rayu Owensu, ki odšteva dneve do upokojitve, občasne težave povzroča samo vročekrven ljubitelj orožja Lewis Dinkum, dokler njegovega mesta ne okupira truma policistov. Ti zasledujejo pobeglega mafijskega šefa, ki se želi prebiti v Mehiko, in Sommerton Junction čez noč postane kraj poslednjega spopada. Čemerni Ray se znajde sredi divjih strelskih obračunov in vrtoglavih cestnih pregonov, zato se z nepričakovanimi zavezniki odpravi na zadnji bojni pohod.

V kinodvoranah so trenutno nekateri zelo dobri naslovi, zato toplo priporočamo tudi njihov obisk. V pomoč vam naj bodo naše recenzije.

Prijeten vikend želimo!

Viri slik: Alamy

Viri opisov: spored.tv, siol.net

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih