Vikend TV: Obujanje spominov s slovenskimi filmi

Ta vikend vam ponovno obljubljamo pisano in zanimivo izbiro filmov. Predvsem smo se osredotočili na dva slovenska filma, ki sta v ospredju to soboto. Pr’Hostar bo kmalu dobil nadaljevanje, zato je vredno obuditi spomine iz prvega dela, ki je hkrati tudi najbolj dobičkonosen slovenski film. Za vse oboževalce še starejšega obdobja slovenskega filma pa je v poznih urah na sporedu Ne joči, Peter! legendarnega režiserja Franceta Štiglica, ki je pred kratkim preminil.
 

Raznovrstna filmska ponudba ta vikend vključuje:

Petek 14.10.2022

Zadnji dobri možje (1992, 2h 18min, Kanal A ob 20:00, drama)

Režiser: Rob Reiner

Igrajo: Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon, Kevin Pollak, Kiefer Sutherland,

Kratek opis: Daniel Kaffe in JoAnne Galloway sta odvetnika, ki jima dodelijo obrambo dveh vojakov, ki naj bi umorila kolega. Vojaka trdita, da sta le izpolnila ukaz mogočnega polkovnika Jessepa, ki jima je izdal tako imenovano Rdečo kodo. Daniel verjame, da Jessep nosi večjo odgovornost za mladeničevo smrt, kot je videti sprva. Ker nihče noče pričati proti polkovniku, Danielu primanjkuje dokaznega materiala, zato se mora še toliko bolj zanesti na svojo zvitost.

Jezdeci pravičnosti (2020, 1h 56min, TV SLO2 ob 20:55, akcijski)

Režiser: Anders Thomas Jensen

Igrajo: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro

Kratek opis: V izjemni črni komediji, zgodbi o usodi, naključjih in smislu življenja, kot angel maščevanja spet blesti Mads Mikkelsen. Markus je danski vojak na misiji v tujini. Ko njegova žena umre v železniški nesreči, se vrne domov k najstniški hčerki Mathilde. Nekega dne se pred njegovimi vrati pojavi matematik Otto, eden od preživelih potnikov. Možakar je prepričan, da železniška nesreča ni bila naključje in da je bila Markusova žena žrtev skrbno organiziranega umora ključne priče proti vodji zloglasne motoristične tolpe. Markus, Otto in njegova ekscentrična kolega začnejo načrtovati maščevanje …

Kinoteka: Klavir (1993, 2h 1min, TV SLO1 ob 23:00, drama)

Režiser: Jane Campion

Igrajo: Holly Hunter, Sam Neill, Harvey Keitel, Anna Paquin

Kratek opis: Cikel avstralskih klasik: Usodni preplet ljubezni, glasbe in nasilja v mojstrovini Jane Campion Sredi 19. stoletja se nema Škotinja Ada s hčerko Floro in klavirjem izkrca z ladje na novozelandski obali, da bi se omožila s Stewartom, ki si je soprogo ogledal na daljavo in jo naročil kot kakšno poštno pošiljko. Ko prvič v živo vidi Ado, je zadovoljen z novo pridobitvijo, a ko vidi klavir, naroči, naj se ga posadka znebi, saj mu predstavlja preveliko breme. Klavir, ki je za nemo Ado glavno sredstvo izražanja, pristane pri sosedu Bainesu. Medtem ko Ada obiskuje Bainesa in mu nudi klavirske lekcije, se sosed in nema pianistka predata strastni aferi. Ko njen soprog izve za afero, postane nasilen.

Sobota 15.10.2022

Pr’ Hostar (2016, 1h 27min, POP TV ob 21:40, komedija)

Režiser: Luka Marčetić

Igrajo: Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Igor Kešina, Miha Brajnik, Mateja Terseglav

Kratek opis: Film je komična zgodba o malih ljudeh in njihovem preprostem boju s škodoželjneži. Majhni podeželski hotel Pr’Hostar se zaradi pogoltnosti direktorja znajde v rdečih številkah, na vrata pa že trka tuji kupec dvomljivega slovesa. Osebje hotela ne želi pristati na cesti, zato se odločijo preprečiti prodajo. Njihovi obupani poskusi se kot po tekočem traku izjalovijo in povzročijo popolno zmešnjavo, iz komičnega kaosa pa se lahko rešijo le z lastno iznajdljivostjo in obilico sreče.

Sedmi pečat: Resnica o Kellyjevi tolpi (2019, 2h 4min, TV SLO1 ob 23:00, biografski)

Režiser: Justin Kurzel

Igrajo: George MacKay, Essie Davis, Nicholas Hoult, Charlie Hunnam, Russell Crowe

Kratek opis: Stilizirana, visokoproračunska predelava zgodbe o najbolj znanem avstralskem razbojniku Nedu Kellyu, ki je s svojo tolpo ustrahoval deželo »tam spodaj« v sedemdesetih letih 19. stoletja. Čeprav je umrl star dobrih 25 let, njegova življenjska zgodba dosega mitske razsežnosti, primerljive z Jessejem Jamesom in Robinom Hoodom. O njem so bili napisani že mnogi romani, zapete in deklamirane mnoge pesmi. V filmu, posnetem leta 1970, ga je upodobil celo Mick Jagger. Kelly odrašča v družini irskih priseljencev, ki so se naselili na robu avstralske divjine. To je območje, kjer se zakoni spoštujejo (in uveljavljajo) precej podobno kot na bolj razvpitem ameriškem Divjem zahodu.

Ne joči, Peter (1964, 1h 32min, POP TV ob 23:25, avantura)

Režiser: France Štiglic

Igrajo: Lojze Rozman, Zlatko Šugman, Bert Sotlar, Bogdan Lubej, Majda Potokar,

Kratek opis: Zgodba filmske klasike tudi več desetletij po nastanku ni izgubila svojega čara. V glavnih vlogah nastopajo nekateri najbolj znani obrazi slovenskega filma: Lojze Rozman, Bert Sotlar, Majda Potokar, Zlatko Šugman, Polde Bibič in drugi. Malega navihanega Petra igra Bogdan Lubej. Zgodba je postavljena v čas 2. svetovne vojne. Dane in Lovro sta partizana, ki morata tri sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, prepeljati na osvobojeno ozemlje.

Nedelja 16.10.2022

Nadarjeni gospod Ripley (1999, 2h 19m, TV1000 ob 18:10, kriminalni)

Režiser: Anthony Minghella

Igrajo: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Jack Davenport

Kratek opis: Za oskarja nominirana kriminalna drama Anthonyja Minghelle o neuravnovešenem mladeniču, ki ga pošljejo v Italijo, da pripelje domov v ZDA lahkoživega sina bogataša, kar ima smrtonosne posledice.

Marčeve ide (2011, 1h 41min, KINO ob 20:00, drama)

Režija: George Clooney

Igrajo: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood

Kratek opis: Stephen Meyers je sposobni in idealistični svetovalec guvernerja Mikea Morrisa, ki se trudi dobiti demokratsko predsedniško nominacijo. Mike je šarmanten, bister in prepričljiv, zakaj mu torej ne bi uspelo? Nekega dne Stephena na pogovor povabi Tom Duffy, ki bi rad, da Stephen začne delati za njegovega varovanca in Mikeovega tekmeca. Fant se iz gole radovednosti odloči sestati z njim, ker pa tega ne pove svojemu šefu Paulu Zari, ga ta odslovi. Stephen tako ostane brez službe in brez upanja na obetavno kariero. Toda morda mu kariero lahko reši umazana podrobnost iz Mikeovega življenja.

Pobegla porota (2003, 2h 7min, TV1000 ob 21:00, kriminalni)

Režiser: Gary Fleder

Igrajo: John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman

Kratek opis: Napeta zgodba o manipulacijah znotraj porote v primeru tožbe proti proizvajalcu orožja, več vam pa zaenkrat ne bomo zaupali, da vam ne povemo preveč.

V kinodvoranah so trenutno nekateri zelo dobri naslovi, zato toplo priporočamo tudi njihov obisk. V pomoč vam naj bodo naše recenzije.

Prijeten vikend želimo!

Vir slik: BSF

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih