Vikend TV: Filmsko bogat konec tedna

Ta konec tedna je na sporedu veliko odličnih filmov. Ponudba že dolgo ni bila tako dobra kot tokrat. Prejemniki oskarjev, smešne komedije in nekatere najboljše drame zadnjih nekaj let – vse to in še več se bo našlo. Ne glede na vaše preference, boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč.

Naši predlogi ta konec tedna so:

Petek 7.7.2023

Zadnji kitajski cesar (TV SLO 2 ob 22:50)

Režiser: Bernardo Bertolucci

Igrajo: John Lone, Joan Chen, Peter O’Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu

Kratek opis: Zgodba govori o življenju zadnjega kitajskega cesarja Pu Jija, ki so ga kronali pri komaj treh letih. Ko se piše leto 1950, je Pu Ji že pet let v zaporu, kamor ga je zaprla Rdeča armada med sovjetsko invazijo Mandžurije ob koncu druge svetovne vojne. Pu Ji se v zaporu spominja svojega odraščanja v razkošju Prepovedanega mesta. V otroštvu je dobil vse, kar si je zaželel, toda ker je bil zaprt na dvoru, ni poznal zunanjega sveta niti zapletenih političnih razmer v deželi, ki ji je vladal. Ko je Kitajska postala republika, je Pu Ji prenehal biti cesar. Čeprav je poskušal reformirati Prepovedano mesto, so ga iz palače sčasoma izgnali. Tedaj se je predal dekadentnemu načinu življenja. Zmagovalec oskarja za najboljši film.

Hiša, ki jo je zgradil Jack (Planet ob 23:20)

Režiser: Lars von Trier

Igrajo: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Grabol, Riley Keough, Jeremy Davies, Jack McKenzie, Ed Speleers, David Bailie

Kratek opisZDA v 70. letih 20. stoletja. Inteligentnemu Jacku sledimo skozi pet incidentov in spoznamo umore, ki vplivajo na njegov razvoj v serijskega morilca. Zgodbo doživljamo skozi Jackove oči. Na vsak umor gleda kot na umetnino, čeprav ima zaradi motnje težave z zunanjim svetom. Kljub temu da je končno in neizogibno soočenje s policijo vse bližje (kar Jack vidi hkrati kot izziv in pritisk), je v nasprotju z logiko odločen vse bolj tvegati. Cilj je največja umetnina: zbirka vseh njegovih umorov, razstavljena v hiši, ki jo je zgradil.  Hiša, ki jo je zgradil Jack je temna in zlovešča zgodba, ki pa je predstavljena na filozofski in včasih celo humoren način.

Sobota 8.7.2023

Velika poteza (Kanal A ob 20:00)

Režiser: Adam McKay

Igrajo: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Rudy Eisenzopf, Casey Groves, Charlie Talbert, Harold Gervais, Maria Frangos, Hunter Burke, Bernard Hocke

Kratek opis: Leta 2005 so štirje outsiderji videli, česar velike banke, mediji in vladni nadzorniki niso želeli — da grozi zlom svetovnega gospodarstva. Nadarjeni analitik in menedžer finančnega sklada Michael Burry s svojimi izračuni ugotovi, da je sistem podeljevanja hipotek v ZDA tik pred razpadom, zato se odloči za nezaslišano potezo – stavi proti nepremičninskemu trgu. Banke z veseljem sprejmejo denar, njegove na videz nepremišljene poteze pa vzbudijo pozornost vlagateljev pod vodstvom skeptičnega Marka Bauma, ki se odpravijo na teren in odkrijejo neverjetne anomalije v celotnem finančnem sistemu.

Naša mala mis (Planet ob 20:00)

Režiser: Jonathan Dayton

Igrajo: Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin, Toni Collette, Steve Carell, Marc Turtletaub, Jill Talley, Brenda Canela, Julio Oscar Mechoso

Kratek opis: Hooverjevi so zelo nenavadna družina: oče Richard vodi tečaje, v katerih uči, kako postati uspešen, a njemu samemu to nikakor ne uspeva, žena Sheryl je ves čas prezaposlena, njen homoseksualni brat Frank je pred kratkim skušal storiti samomor, dedek Edwin je zasvojen z mamili, uporniški sin Dwayne noče govoriti, dokler ne bo postal pilot, 7-letna hčerka Olive pa si želi zmagati na lepotnem tekmovanju. Ko je povabljena na lepotni izbor mladih deklic, se skupaj odpravijo na neobičajno popotovanje. Ob obilici slabih in dobrih dogodivščin se počasi znova zbližajo in spoznajo pravi smisel in lepote življenja.

Nedelja 9.7.2023

Neznosno breme ogromnega talenta (Cinestar TV Premiere 2 ob 18:35)

Režiser: Tom Gormican

Igrajo: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Neil Patrick Harris, Sharon Horgan, Lily Mo Sheen

Kratek opisNicolas Cage je nazaj v novi in sveži obliki. V takšni kot smo ga najbolj vajeni, v takšni kot se od njega spodobi in v takšni, kot se od njega pričakuje. Zato se po ogledu filma zdi, da legenda ni šla nikamor, šel pa je čas, ki je minil od njegove zadnje velike uspešnice. Tega se očitno dobro zaveda tudi sam, zato se v njegovem novem filmu malce pošali na svoj račun – zaigral je samega sebe in s tem ustvaril zanimivo in zelo smešno komedijo, ki vas bo zagotovo nasmejala do solz.

Našo celotno recenzijo si preberite tukaj.

Portret mladenke v ognju (TV SLO 2 ob 22:45)

Režija: Céline Sciamma

Igrajo: Noémie Merlant, Adèle Haenel

Kratek opis: Portret mladenke v ognju je vrhunska intimna drama, vredna vseh presežkov in superlativov. Dotika se aktualnih družbenih in kulturnih tematik, katere film zelo uspešno in izredno kritično obravnava v prenesenem pomenu. Poigrava se z modernimi idejami o medsebojnih odnosih in ljubeznijo, zato je film odlična učna ura za osebnostno in duhovno rast. Poleg vsega tega pa film dostavi še tehnično brezhiben izdelek, katerega maestralna igra glavnih igralk samo še nadgradi in razvija končni izdelek v nove dimenzije.

Filmska stroka ga je uvrstila med najboljše filme vseh časov.

V kinodvoranah so trenutno nekateri zelo dobri naslovi, zato toplo priporočamo tudi njihov obisk. V pomoč vam naj bodo naše recenzije.

Prijeten vikend želimo!

Viri slik: The New Yorker

Viri opisov: Siol.net, spored.tv

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih