Vikend TV: Filmski presežki, ki jih morate videti

Filmski izbor, ki ga ponuja ta vikend je enostavno tako dober, da ne moremo priporočati karkoli drugega kot težke drame, ki bodo v vas odklenile gledanje filmov ali vam celo odprle popolnoma nov pogled na življenje. Tako smo ta teden priča nekaterim najbolj kultnim filmskim kreacijam, ki s svojo kvaliteto še mnogo let po svojih izidih dokazujejo, da spadajo v vrh najboljših.

Zato izgovorov ni, razen če že imate druge plane. Drugače pa res priporočamo spodnji seznam, za katerega menimo, da je res izjemno kvaliten. Najde se nekaj za vsakega, nobena izbira pa ne razočara.

Naše predloge si poglejte spodaj:

PETEK 21.1.2022

Zadnji kitajski cesar (1987, 2h 43min, TV SLO 1¸ob 23:10, zgodovinska drama)

Režiser: Bernardo Bertolucci

IgrajoJohn Lone, Joan Chen, Peter O’Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu

Kratek opis
Film nagrajen z 9 oskarji je prava poslastica za vse filmske navdušence. Z navdihujočo zgodbo, izjemno vizualno podobo ter naukom ob katerem se zarosijo oči, film brezkompromisno spada v sam vrh presežkov filmske industrije. V filmu boste tako lahko v lahko spremljali življenje zadnjega kitajskega cesarja Pu Jija in se poleg odlične zgodbe naučili še mnogo podrobnosti o kitajski in svetovni zgodovini. Film je tako, kljub dolgemu trajanju, odlična investicija v vas čas in v vaše znanje.

Prihod (2016, 1h 56 min HBO 2 ob 20:45, znanstvena fantastika)

Režiser: Denis Villeneuve

IgrajoAmy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg

Kratek opisMalo je znanstvenih fantastik, ki pred akcijo dajejo družbenokritično sporočilo. Prihod je zagotovo eden takšnih, zato je bil sprejet z zelo mešanimi občutki. Vendar je film izjemen. Njegova negotovost v pripovedovanju gledalca spodbuja k razmišljanju in ocenjevanju korakov človeštva v stiku z nezemeljskimi bitji. Pričakujte zelo aktualno tematiko, povedano skozi intimno in emocionalno zgodbo.

Ameriška pita (1999, 1h 35min, AMC ob 20:30, komedija)

Režiser: Paul Weitz

Igrajo: Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Alyson Hannigan, Shannon Elizabeth, Tara Reid, Eddie Kaye Thomas, Seann William Scott, Eugene Levy, Natasha Lyonne

Kratek opisČe vam dramatične in emocionalne zgodbe niso preveč po godu, ali pa bi radi samo uživali v zaključku tedna, je Ameriška pita zagotovo prava izbira. Film, katerega zagotovo ni potrebno dodatno predstavljati, vas bo zagotovo nasmejal, pa četudi ga boste gledali že stotič. Če pa boste slučajno v družbi drugih, pa bo film poskrbel za dobro dozo smeha in bolj sproščeno vzdušje.

SOBOTA 22.1.2022

Prisluškovanje (1974, 1h 53 min, Cinemax ob 23:45, kriminalka)

Režiser: Francis Ford Coppola

IgrajoGene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederic Forrest, Cindy Williams, Michael Higgins, Elizabeth MacRae, Teri Garr, Harrison Ford, Mark Wheeler

Kratek opisKontroverzna stvaritev filmskega velikana Francisa Forda Coppole, ki se je podpisal pod ene najboljših naslovov v filmski zgodovini (trilogija Boter, Apokalipsa zdaj) je zgodba ob kateri gledalec dobro premisli, kako lahko zavaruje svobodo v svojem življenju. Zgodba namreč spremlja strokovnjaka za prisluškovanje, ki doživi krizo vesti, ko odkrije namig za umor. Umor želi preprečiti, pri tem pa naleti na brezkompromisne sovražnike, ki ga stisnejo v negotov položaj. Vse ostalo enostavno mora ostati skrivnost, saj bi v nasprotnem primeru vsaka dodatna informacija pokvarila filmsko izkušnjo ter izjemno dobro sporočilo in nauk, ki ga film prinaša.
P. s. naj vas letnica filma ne zavede.

Sestreljeni črni jastreb (2001, 2h 24min, Kino ob 22:00, vojni)

Režiser: Ridley Scott

IgrajoJosh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard, Gabriel Casseus, Kim Coates, Hugh Dancy

Kratek opisFilm, ki ga enostavno morate videti, če ga še niste in film, ki ga morate obvezno znova pogledati, če imate to možnost. Takšnih enostavno ne delajo več. Je eden zadnjih predstavnikov “blockbuster” filmov, ki prikazujejo vojaške akcije tako zelo realno, da gledalec lahko skoraj čuti vojno pri sebi doma. Absolutno priporočamo.

Ledena cesta (2021, 1h 49 min, HBO ob 20:00, akcija)

Režiser: Jonathan Hensleigh

IgrajoLiam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, Martin Sensmeier

Kratek opis: Za bolj sproščen zaključek sobote pa priporočamo akcijo, ki ne razočara. Z Liamom Nessonom v glavni vlogi že takoj vemo, da bo film poln strelskih in pretepaških sekvenc, ki bo zlikovce onesposabljal na najbolj krute načine. Kljub nizki Imdb oceni ali pa zaničljivi zgodbi, pa je film vseeno čista uživancija, ki nam uspešno odklopi možgane in nas zabava vsaj dve uri.

NEDELJA 23.1.2022

Prežeči tiger, skriti zmaj (2000, 2h, HBO 2 ob 17:00, drama)

Režiser: Ang Lee

Igrajo Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang, Chen Chang, Sihung Lung, Pei-Pei Cheng, Fa Zeng Li, Xian Gao, Yan Hai, De Ming Wang

Kratek opisFilm ob katerem je vsaka beseda, ki ni beseda presežkov izgubljena. Enostavno popoln film, ki uspe povedati filozofsko zgodbo na zelo zanimiv in enostaven način, hkrati pa lahko gledalcu direktno v srce ponese polno življenskih naukov in sporočil, ki bodo lahko spremenili njegovo življenje. Zato upamo, da smo vas z opisom vsaj malo navdušili in prepričali. Film si enostavno morate ogledati.

Večno sonce brezmadežnega uma (2004, 1h 48 min, Cinemax ob 18:05, drama)

Režiser: Michel Gondry

IgrajoJim Carrey, Kate Winslet, Gerry Robert Byrne, Elijah Wood, Thomas Jay Ryan, Mark Ruffalo, Jane Adams, David Cross, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson

Kratek opisŠe ena brezčasna drama, ki s svojo kvaliteto znova in znova dokazuje, da je kultna z razlogom. Intimna in misteriozna zgodba spada med najboljše filme, ki smo jih lahko kadarkoli videli, zato kakršnokoli odrekanje ni argumentirano, ogled pa zato obvezen.

Ona (2013, 2h 6 min, Cinemax 2 ob 18:25, drama)

Režiser: Spike Jonze

IgrajoJoaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Lynn Adrianna Freedman, Lisa Renee Pitts, Gabe Gomez, Chris Pratt, Artt Butler, May Lindstrom, Rooney Mara

Kratek opisIntimno povedana družbenokritična zgodba, ki s pogledom v morebitno bližnjo prihodnost odkriva vprašanja, ki si jih človeštvo trenutno ne postavlja in jih pometa pod preprogo. Četudi se zdi, da imamo jasne odgovore pa kot kaže načrtno delamo napake, ki te probleme še večajo in poglabljajo. To in še več pa lahko najdete v filmu skozi indirektna sporočila. Priporočamo.

V kinodvoranah so še vedno nekateri veliki hiti, zato toplo priporočamo tudi njihov obisk. V pomoč naj vam bodo naše recenzije.

Prijeten vikend želimo!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih