VIDEO: Z oskarjem nagrajeni kratki filmi

Kratkometražni filmi so pogosto v senci celovečercev, a so v večini primerov prav tako izvrstni in v omejenem času povedo pomembne zgodbe ter pogosto opozarjajo na ključne družbene probleme. Oskarji nagrajujejo tri vrste kratkih filmov: igrani, animirani in dokumentarni. Poglejmo letošnje zmagovalce.

Filmska industrija pozna več formatov. V veliki večini primerov so v ospredju celovečerci, a mnogi izvrstni ustvarjalci so si utirali pot v Hollywood prav z delom na kratkih filmih. Nekoliko večjo pozornost jim filmska javnost nameni v času podeljevanja nagrad. Letos smo imeli nekaj odličnih kratkih filmov v igri za zmage, za oskarja pa so bogatejši naslednji:

The Long Goodbye

The Long Goodbye je kratki igrani film, ki je nastal pod okriljem britansko-pakistanskega igralca, glasbenika in aktivista, Riza Ahmeda. Slednji je bil lani nominiran za igralca v glavni vlogi v filmu Sound of Metal in na žalost ostal praznih rok, je pa zato letos prejel prvega oskarja za The Long Goodbye. Film je zelo aktualen, emocionalen in ima močno družbenokritično noto. Karikira avtoritarno politiko in posledice, ki jih utrpijo vsi drugače misleči. Močno priporočamo ogled, a vnaprej opozarjamo, da so prizori nasilja precej nazorni.

The Queen of Basketball

The Queen of Basketball je kratki dokumentarni film, ki pod drobnogled vzame kariero in življenje košarkarice Lucy Harris. Slednja je igrala v 70-tih letih prejšnjega stoletja in je veljala za eno najboljših košarkaric na svetu. Dosegla je prvi koš v zgodovini ženske košarke na olimpijskih igrah in ostaja edina ženska košarkarica izbrana na naboru lige NBA. Ker WNBA takrat še ni obstajala, je bila to njena edina možnost kariere kot košarkarice. Med producenti filma sta tudi Shaquille O’Neal in Steph Curry.

The Windshield Wiper

The Windshield Wiper je kratki animirani film, ki si postavi zelo preprosto vprašanje: Kaj je ljubezen? Sledi prekrasen vizualni prikaz različnih zgodb, ki protagonistu poskušajo dati odgovor tako na spiritualni kot tudi na vizualni ravni. Vsekakor film še en film, ki nosi močno družbenokritično noto. Premiero je doživel na festivalu v Cannesu in v omejenem času s svojo animacijo in zgodbo popolnoma prevzame gledalca. Vsekakor priporočamo. Pred ogledom je potrebno potrditi polnoletnost.

Želimo vam prijeten ogled!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih