Veliki zmagovalci in poraženci podelitve oskarjev

Za nami je najpomembnejša noč v filmski industriji in imamo velike zmagovalce 95. podelitve oskarjev. Posledično smo dobili tudi velike poražence podelitve, ki so bili zagotovo polni upanja, a domov odhajajo praznih rok in z dolgim nosom. Velikih presenečenj ni bilo, a vseeno je potrebno izpostaviti nekaj plusov in minusov. Poglejmo velike zmagovalce in poražence podelitve oskarjev

Znani so zmagovalci podelitve oskarjev za filmske dosežke v letu 2022. Prednjačil je film Vse povsod naenkrat s kar sedmimi zmagami, vključno z vsemi najpomembnejšimi. Presenečenj, tako pozitivnih kot negativnih, ni manjkalo.

Poglejmo pobližje, kdo so največji zmagovalci in poraženci razglasitve zmagovalcev:

Zmagovalci: Vse povsod naenkrat

Začnimo z najbolj očitnimi zmagovalci – Vse povsod naenkrat. Že pred oskarji so podrli rekord Gospodarja prstanov za največ prejetih nagrad v filmski zgodovini, tudi na sami podelitvi pa so domov odnesli kar sedem oskarjev: za najboljši film, režijo, izvirni scenarij, montažo, igralko v glavni vlogi, igralca v stranski vlogi in igralko v stranski vlogi. Tako veliko številko kipcev (7) je na podelitvi oskarjev nazadnje pred devetimi leti osvojil film Gravitacija, ki pa ni slavil v glavni kategoriji za najboljši film. Vse povsod naenkrat je tako uradno najbolj uspešen film zadnjega desetletja.

Poraženci: Duše otoka

colin in brendan v banshees

Črna komedija Duše otoka si je delila drugo mesto po številu nominacij – prejeli so jih kar devet: najboljši film, režija, izvirni scenarij, igralec v glavni vlogi, dva igralca v stranski vlogi, igralka v stranski vlogi, izvirna glasbena podlaga in montaža. Prav v vseh so ostali praznih rok, kljub temu, da je film univerzalno dobro sprejet in v očeh mnogih eden najboljših izdelkov zadnjih nekaj let v tem žanru. Še največ možnosti so imeli v kategoriji igralca v glavni vlogi (Colin Farrell) in igralke v stranski vlogi (Kerry Condon), a sta na koncu oskarja romala v roke Brendana Fraserja (Kit) in Jamie Lee Curtis (Vse povsod naenkrat).

Zmagovalci: All Quiet On the Western Front

All Quiet on the Western Front

Nemška vojna drama All Quiet On the Western Front je prav tako prejela kar devet nominacij in slavila v štirih: mednarodni film, izvirna glasbena podlaga, scenografija in fotografija slike. Zagotovo velik uspeh evropske produkcije, podprte z izidom na Netflixu. Že dejstvo, da so bili edini nominirani film v glavni kategoriji, kateri ni imel premiere v kinu, temveč na pretočnih platformah, pove veliko o kvaliteti izdelka. Nemci lahko domov odidejo ponosni in z dvignjeno glavo.

Poraženci: Fabelmanovi

Fabelmanovi

Delno avtobiografska drama Stevena Spielberga, Fabelmanovi, je tipičen film, ki bi v preteklosti pometel na oskarjih. Film o ljubezni do filmov enega največjih filmarjev vseh časov ni bilo težko vzljubiti in še nekaj mesecev nazaj se je zdelo, da imamo favorita za zmago. Številne nominacije – prejel jih je kar osem: za najboljši film, režijo, prirejeni scenarij, igralko v glavni vlogi, igralca v stranski vlogi, izvirno glasbeno podlago in scenografijo, so to tezo potrjevale, a Fabelmanovi prav tako domov odhajajo praznih rok.

Zmagovalci: Stop motion animacija

Pinocchio

Zmagovalni animirani celovečerci so v zadnjih letih skorajda vedno računalniško ustvarjeni. T.i. računalniška animacija, na čelu katere je Disney s studiem Pixar, je v zadnjem desetletju dominirala tudi na oskarjih in zdelo se je, da druge vrste animacije izumirajo. Za to, da se to ne bo zgodilo, je poskrbel legendarni mehiški filmar Guillermo del Toro s svojo verzijo filma Pinocchio. Slednji je prvi stop motion animiran film, ki je slavil v tej kategoriji po letu 2005 in zmagi filma Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca.

Poraženci: Elvis

Elvis movie

Film o kralju rokenrola je bil eden bolj nominiranih filmov večera. V igri za zmago je bil namreč v kar osmih kategorijah: najboljši film, igralec v glavni vlogi, zvok, scenografija, kostumografija, maska in ličenje, montaža in fotografija slike. Catherine Martin, štirikratna oskarjevka, je bila favoritinja v kategorijah scenografije in kostumografije, a je film ostal brez zmage. Močno kampanjo je vodil tudi Austin Butler, a je na koncu je Akademija nagradila Brendana Fraserja. Elvis tako domov odhaja z dolgim nosom in praznih rok.

Zmagovalci: Studio A24

Studio A24

Med filmoljubi Studio A24 velja za enega najljubših. Redko boste v njihovi filmski zbirki našli kak slab film. Navadno si upajo financirati bolj drzne projekte in to se jim je v preteklosti že obrestovalo. Leta 2017 so pripravili veliko presenečenje z zmago filma Mesečina na oskarjih. Letos so potrdili svoj status v filmski smetani in domov odhajajo kot najbolj nagrajen studio večera. Vse povsod naenkrat je prejel sedem kipcev, Kit pa dva: Brendan Fraser za igralca v glavni vlogi, slavili pa so tudi v kategoriji maska in ličenje. Za studio, ki obstaja šele dobrih deset let, so zelo uspešni in pomembno vplivajo na stanje na filmskem parketu.

Poraženci: Tár

TAR naslovna

Tár je vsekakor eden boljših filmov lanskega leta, ki pa se žal ne more pohvaliti s kakšnim kipcem, ki bi to dodatno utemeljil. Nominirani so bili v šestih kategorijah: najboljši film, režija, izvirni scenarij, igralka v glavni vlogi, fotografija slike in montaža. Zdelo se je, da imajo največ možnosti za zmago v igralski kategoriji, zaradi življenjske predstave Cate Blanchett, a je na koncu kipec romal v roke Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat). Upajmo, da ne bo trajalo 16 let, da Todd Field izda nov film.

Zmagovalka: Michelle Yeoh

Michelle Yeoh naslovna

Tudi letos se je na oskarjih pisala zgodovina. Michelle Yeoh je požela daleč največji aplavz večera za svojo zmago v kategoriji igralke v glavni vlogi. S tem je postala prva igralka azijskega porekla, ki je slavila za igro v glavnih igralskih kategorijah. Odlično je upodobila glavni lik najbolj nagrajenega filma večera Vse povsod naenkrat in bilo bi čudno, če bi film osvojil vse kar se osvojiti da, na koncu pa bi praznih rok ostala oseba, ki film nosi na svojih plečih. To se ni zgodilo in tudi velika Cate Blanchett je morala zaploskati kolegici ob zgodovinskem trenutku.

Poraženci: Filmi, ki so rešili filmsko industrijo

Avatar Top Gun

Avatar: Pot vode in Top Gun: Maverick sta po mnenju mnogih lastnoročno rešila kino izkušnjo (to je izjavil tudi Steven Spielberg), saj sta po pandemiji v kino znova zvabila rekordno število gledalcev. To se je do neke mere preslikalo na oskarje. Avatar: Pot vode je prejel štiri nominacije, Top Gun: Maverick pa šest. Oba sta bila tudi v igri za film leta, a domov odhajata zgolj z enim kipcem vsak – Avatar za revolucionarne vizualne učinke, Top Gun pa za zvok. Za razliko od drugih velikih naslovov, sta osvojila vsaj nekaj, a glede na uspeh obeh filmov se zdita kot poraženca. Lep pokazatelj tega je dejstvo, da se niti James Cameron niti Tom Cruise nista udeležila prireditve.

Zmagovalec: Voditelj Jimmy Kimmel

Jimmy Kimmel oscars 2023

Zadnjih nekaj let je podelitev iz takšnih ali drugačnih razlogov potekala brez voditelja. Slavni ljudje so se menjavali na odru in napovedovali kategorije in zmagovalce. Letos se je v vlogi voditelja že tretjič vrnil Jimmy Kimmel. Svoje delo je opravil zelo dobro. Začetni monolog je bil piker, a ne preoster. Ravno dovolj za občutljive zvezdnike. Nekajkrat je zbodel Willa Smitha zaradi lanske klofute, hkrati pa ohranjal dobro voljo tekom prireditve. V svoje skeče je vključil številne slavne in zdelo se je, da se vsi prav dobro zabavajo.

Glavne filmske nagrade za leto 2022 so tako podeljene. Komaj čakamo številne težko pričakovane filme leta 2023 in se veselimo vseh odzivov in mnenj. Aktualne recenzije filmov in s tem povezane novicelestvice in kolumne najdete na naši spletni strani in na naših socialnih omrežjih.

Poiščite nas na družbenih omrežjih