Velike zmage za Schitt's Creek, Nasledstvo in Watchmen

Emmyi 2020

Prva velika podelitev nagrad po začetku epidemije je bila uspešna! Ameriška televizijska akademija je v času, ko je razdelitev nagrad zadnja stvar, ki bi pomagala prebroditi nastalo krizo, opravila svojo dolžnost z odliko. Nominiranci so virtualno sodelovali iz vseh koncev sveta, povezovanje prireditve pa so dali v roke preverjenega mačka Jimmy Kimmela.

"Pozdravljeni ‒ in dobrodošli na pandemmyjih!"

Metla Schitt’s Creek

Večer je postregel z edinstvenim razpletom v kategorijah komedije. V svoji zadnji sezoni je Schitt’s Creek poskrbel za prvo metlo v zgodovini podelitev Emmy v kateri koli kategoriji (drama ali komedija). Osvojili so prav vse glavne nagrade: najboljša serija, vse štiri igralske nagrade, kot tudi nagrado za najboljšo režijo in scenarij. Veliko presenečenje, glede na to da za svoje delo v preteklih petih sezonah niso bili nikoli nagrajeni in za prve štiri sezone sploh niso prejeli nobene nominacije.

Nasledstvo do zaslužene zmage

Ko je Ameriška televizijska akademija lani, precej presenetljivo, zadnjo in nedvomno najmanj kvalitetno sezono Igre prestolov nagradila z emmyem za najboljšo dramo se je zdelo, da jim dajejo kipec za dosežke iz preteklih let, ko bi si to veliko bolj zaslužili in so bili spregledani na račun Dekline zgodbe in Domovine. Posledično so bili največji osmoljenci pri Nasledstvu, kjer so že lani med kritiki veljali za najboljšo serijo na TV, kronanje pa je bilo prestavljeno na letos, ko jih po odlični drugi sezoni enostavno niso mogli več spregledati. Piko na i večeru sta zagotovo postavila tudi kipca za najboljšo režijo in scenarij v izredno močni konkurenci. HBO ostaja zakladnica najboljše televizije, kar potrjuje dejstvo, da so v tej kategoriji slavili še petič v zadnjih šestih letih.

V igralskih kategorijah presenečenja

Jeremy Strong na stavnicah ni bil favorit za kipec v kategoriji igralca v glavni vlogi, ta vloga je pripadla soigralcu iz Nasledstva, Brianu Coxu, ki je dih jemajoč kot patriarh Logan Roy. Zgodba Kendalla v drugi sezoni in Strongova interpretacija sta bili nedvomno vredni kipca. Njegov karakterni lok v drugi sezoni in paleta čustev, ki jo je Strong bil sposoben deliti z gledalci zagotovo spada med najboljše predstave katerega koli igralca v zadnjih nekaj letih.

Največje presenečenje večera se je zgodilo v kategoriji igralke v glavni vlogi dramske serije. Očitno je epidemija pripomogla k temu, da so vsi z glasovalno pravico dejansko pogledali vse predstave pred glasovanjem, saj je Zendaya absolutno blestela v prvi sezoni Evforije kot Rue Bennett in izstopala do te mere, da je tudi akademija ni spregledala. S tem je pri 24 letih postala najmlajša zmagovalka v tej kategoriji in zasenčila večja imena kot sta Jennifer Aniston in Laura Linney.

Ozark je kljub odlični tretji sezoni največji poraženec večera, saj so domov odnesli zgolj kipec za najboljšo stransko žensko vlogo, kjer je bila Julia Garner največji fiks večer. Tudi v tretji sezoni ostaja srce serije in dominira vsako sekundo, ko jo vidimo na zaslonu.

Apple TV + je upal na več s svojim paradnim konjem, serijo The Morning Show, a z Billy Crudupom dobil zgolj kipec za najboljšo moško stransko vlogo. Več kot očitno so se glasovi treh nominirancev Nasledstva enakomerno razporedili med Kieran Culkinom, Nicholas Braunom in Matthew Macfaydenom in Crudup je pobral smetano.

Dominacija Watchmen

Watchmen v času protestov in rasne nestrpnosti v ZDA še toliko bolj nastavlja ogledalo družbi in je popolna serija za leto 2020. Ni bilo presenečenje, da so ob največjem številu nominacij med vsemi kategorijami na koncu pobrali tudi najpomembnejše kipce v kategorijah serij z omejenim obsegom. Kipec za najboljšo serijo ni bil vprašljiv, Regina King je lani prejetemu oskarju letos dodala še emmya, Yahya Abdul-Mateen II pa je zasluženo pobral nagrado za najboljšo stransko vlogo.

John Oliver – kralj pogovornih oddaj

John Oliver s svojo kritično tedensko oddajo pobira kipec že peto leto zapored in naslednje leto lahko izenači dosežek David Lettermana in se požene v lov za Jon Stewartom, ki kraljuje v tej kategoriji z 11 kipci.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih