Tri tisoč oštevilčenih opek veliki zmagovalec 34. edicije festivala Liffe

Največji slovenski filmski festival je za nami in znova imamo nove srečne nagrajence. V tekmovalnem programu je sodelovalo ogromno izjemno zanimivih filmskih kreacij, ki so tako ali drugače zabavale obiskovalce. Konkurenca je bila znova izjemno pestra, s svojo kvaliteto pa je najbolj prepričal madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek, ki je prejel glavno nagrado festivala – vodomec.

Mednarodna žirija za vodomec, glavno nagrado festivala Liffe, je bila letos v sestavi slovenske scenaristke in dramatičarke Ize Strehar, albanskega producenta in ustanovitelja Mednarodnega filmskega festivala v Tirani Agrona Domija ter italijanskega režiserja Luisa Fulvia Baglivija, je bila v utemeljitvi jasna in kratka. Najbolj jih je navdušil madžarski režiser Ádám Császi in njegov film Tri tisoč oštevilčenih opek (Háromezer számozott darab) “z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo izziv gledalcem z različnimi predsodki”.

Film se osredotoča na belopoltega režiserja, ki sodeluje z gledališko skupino Romov iz hudo prikrajšanih okolij. Člani skupine so nekdanji odvisniki od heroina, nekdanji brezdomci, mladoletni prestopniki in žrtve posilstev ter zlorab. Predstava, ki jo skupaj ustvarijo, z lažno iskrenostjo predstavlja neprikrita dejstva njihovih resničnih izkušenj – drugače povedano, predstava izkorišča njihovo nesrečo. Po eni od njihovih predstav igralci postanejo utrujeni od izkoriščanja in zapustijo skupino. Skupina se nazadnje ponovno združi iz praktičnih razlogov: predstava je povabljena v najbolj znano berlinsko gledališče, na prestižnem festivalu pa jim obljubijo slavo in bogastvo.

Napovednik za film si lahko ogledate tukaj.

Več o ostalih zmagovalcih in nagradah si lahko preberete tukaj.

Z največjo nagrado smo znova zabeležili filmski festival Liffe, ki je z letošnjo edicijo potekal že 34. leto. S svojo kvalitetno vsebino in neverjetnim smislom za organizacijo je festival znova pozitivno presenetil po polni črti, zato že zdaj komaj čakamo, da vidimo, kaj organizatorji in ustvarjalci pripravljajo za naslednje leto.

Mi se že veselimo, verjamemo pa tudi, da se informacij in odličnega filmskega dogajanja veselite tudi vsi filmski navdušenci.

Poiščite nas na družbenih omrežjih