The Witcher, tretja sezona je zadnja sezona?

Tretja sezona serije The Witcher se počasi zaključuje, saj pričakujemo le še zadnje tri epizode, ki bodo na Netflixu na voljo z 29. julijem. S tem bo konec obdobja, ko je Geralta iz Rivije upodabljal Henry Cavill, začelo pa se bo obdobje Liama Hemswortha v vlogi mesarja iz Blavikena. In kakšne so naše misli o prvem delu tretje sezone, ki ga lahko trenutno gledamo?

Ustvarjalka serije Lauren Schmidt Hissrich ni ravno najbolj priljubljena med ljubitelji franšize o Veščecu. Pogosto se njej in drugim ustvarjalcem očita, da želijo skozi vzpostavljen svet povedati svoje zgodbe. To pomeni, da želijo nekako v stilu Prstanov moči fantazijski svet uporabiti za pripovedovanje svojih zgodb, ki pa se v knjigah oziroma izvirnem delu niso zgodile.

To se je v določeni meri sicer zgodilo v prvi sezoni, ki pa je to brez težav zakrila v pravi »občutek sveta« oziroma Kontinenta, kjer se zgodba dogaja. Na podlagi zapletenega poteka zgodbe, ki je prepletal časovnice in tako ni podcenjeval sposobnosti gledalcev, Henryja Cavilla in fantazijskega sveta, ki ga je vzpostavil Andrzej Sapkowski v knjigah, je Veščec postal serija s potencialom za izvoz. Potem pa je sledila druga sezona, ki je bila daleč od navdušenja, zdelo se je kot da nas je serija pustila na cedilu. A z vsem, kar se je dogajalo v ozadju nastajanja serije, je bilo jasno, da so deviacije od temeljnega dela prehude.

Henry Cavill je napovedal, da po tretji sezoni odhaja od vloge, za katero je pred desetletjem povedal, da je njegova sanjska vloga. In kako je prišlo do tega?

Odhod Henryja Cavilla je prehud udarec za Netflixovo serijo

»Ja, v tretji sezoni je še vedno Geralt,« je Netflix tresoče zagotavljal oboževalcem serije, da je Henry Cavill še vedno prisoten v tretji sezoni. Izguba glavnega igralca iz katerega se je vlivala ljubezen do Veščca, je eden najhujših udarcev v zgodovini serij. Cavill je pred začetkom serije dejal, da bo sodeloval pri sedmih sezonah, če bodo ostali zvesti viziji in svetu poljskega avtorja. Glede na njegov odhod in kar smo videli v drugi sezoni, temu ni tako. Pri tem je še kako pomembno omeniti, da oddaljitev od originalne zgodbe ni edini razlog za zapad serije, saj sta (najverjetneje) največja krivca zares slaba in nesmiselna zgodba druge sezone ter skorajda grozotna predzgodba z naslovom The Witcher: Blood Origin, ki je napovedala nadaljevanje glavne serije.

The Witcher je začela padati in tudi s tretjo sezono se ni pobrala. Morda se tu zdi nekoliko nepravično pisati o padcu, ko pa se tretja sezona še ni zaključila, a je obenem neopazen vzorec, da bi se lahko situacija popravila.

Tretja sezona je gledljiva, a mora logika ostati pred vrati

Tretja sezona, ki so jo med drugim snemali tudi v Sloveniji, je dolgočasna in pogosto klišejska, brezsmiselna in podpovprečna zgodba, polna naključij. Za veliko težav, ki jih ima tretja sezona, lahko krivimo predhodno, ki ni uspela vzpostaviti pravih zapletov in namenov. Četudi se knjižne predloge drži veliko bolj kot druga, je zadeva kočljiva, ker se stvari ne odvijajo na želeni ravni – klišeji, naključja, nejasnost

Serija Veščec ima težavo, saj se mora gledalec v želji po razumevanju sveta in politike naslanjati na knjige (tudi igre), ki pa jih serija vsaj delno zavrača. Še večja težava pa je ta, da serija preprosto ni zanimiva, ko na ekranu ni enega od trojice Geralt-Yennefer-Ciri. Četudi je slednja nazadovala v naivno in neumno deklico, so njihovi prizori prisrčni in dobesedno srce serije. Žal je za vse skupaj najverjetneje prepozno, saj imamo na voljo le še tri epizode z »našim Geraltom«. Seveda bo mlajši od bratov Hemsworth dobil svojo priložnost, a stopil bo v ladje ne zgolj velike čevlje.

Zaključek

Na koncu koncev ne moremo trditi, da tretje sezone ni mogoče gledati, saj je do neke mere gledljiva fantazijska serija. Ni najboljše, kar je trenutno na voljo, saj velika večina prizorov in niti zgodbe razpade ob kanček bolj intenzivnem razmisleku o logičnosti dogodkov in odločitev. Netflix ima težavo padanja gledalcev serije, slabih odzivov in ocen, ki ne opravljajo zgolj naloge branikov Henryja Cavilla, temveč mnogo več od tega.

»Temeljno delo moraš spoštovati, preden ti je dovoljeno, da dodajaš k njegovi zapuščini,« je povedal eden od piscev serije, ki je slednjo zapustil zaradi enakega razloga kot glavni igralec.

Ko želijo veliki studiji in ustvarjalci skozi svet, ki ga niso ustvarili, povedati svoje zgodbe pozabljajo na oboževalce takih knjižnih del. Ali lahko zamerimo tistim, ki pravijo, da je tako tretja sezona tudi zadnja sezona? Verjetno ne.

Poiščite nas na družbenih omrežjih