Spregledani filmi leta 2023 - 1. del

Povsem normalno je, da v poplavi visokoproračunskih filmskih uspešnic, ki so med nami prisotne praktično vsak konec tedna, nehote spregledamo filmske biserje, ki se ne morejo “pohvaliti” z agresivnim marketingom, velikimi zvezdami ter orjaškimi spektakli za oči in ušesa. Zato pa so toliko bolj močnejši pri tistem, kar bi moralo poganjati vsak film; dobro zgodbo in zanimive like. 

Pred vami je izbor osmih letošnjih filmov, ki so bili po našem mnenju krivično spregledani in si zaslužijo vašo pozornost. 

To Leslie

Ameriška neodvisna socialna drama To Leslie je ugledala luč sveta brez vidnejše medijske pozornosti; navkljub odličnim kritikam je film zaslužil skromnih 28 tisoč dolarjev, znotraj oskarjevske sezone pa je dvignila nekaj prahu zaradi nepričakovane (četudi zaslužene) nominacije glavne igralke Andree Riseborough. Temu je sledilo izredno neokusno in neetično širjenje teorij zarot o tem, da je bila njena nominacija kupljena oz. zgoljufana, nekateri zblazneli socialni pravičneži pa so tudi želeli sprožiti preiskavo zoper igralko. 

Na srečo do nje ni prišlo, saj si je Riseboroughova več kot prislužila nominacijo za svojo ganljivo vlogo zapite, depresivne in bankrotirane ženske, ki je pred leti zmagala na loteriji, vendar je zaradi mnogih napačnih odločitev in ekscesnega življenja, polnega drog in alkohola, ves denar zmetala skozi okno in pristala na dnu. To Leslie je realističen, duhovit in srčen prikaz življenja ljudi, odrinjenih na rob družbe. 

Family Dinner

Nemški morbidni šoker Family Dinner predstavi zgodbo sramežljive najstnice, ki tik pred začetkom velikonočnih praznikov prispe na osamljeno kmetijo njene ekscentrične tete Claudie, sicer slavne avtorice kulinaričnih knjig na temo zdravega življenja. Film, ki se skoraj v celoto odvije na mali kmetiji sredi temačnega podeželja, subtilno obravnava problematike asketskega odrekanja osnovnim fiziološkim potrebam (stradanje), podpihovanja dietnega fanatizma in negativnega videnja lastnega telesa. 

Family Dinner se žanrsko uvršča med grozljivke, vendar pa njena zgodba, liki in preobrati ostajajo zasidrani v resničnosti. Po domače povedano; pričujoči film ima zgodbo, ki je dokaj verjetna, kar jo dela še bolj strašljivo in napeto, k močnejši pristnosti pa prispevajo še odlične igralske predstave ter vztrajanjem pri krepitvi minimalističnega pripovednega toka. Končni rezultat je vzdušna, napeta, strašljiva in šokantna žanrska poslastica, ki vam bo pokvarila velikonočne praznike.

How To Blow Up A Pipeline

Zdi se nenavadno, da je eden najbolj radikalnih filmov letošnjega leta hkrati ostal tudi krivično spregledan. How To Blow Up a Pipeline je namreč oster ekološki triler z jasnim sporočilom o tem, da je čas za diplomatsko reševanje okoljske krize planeta potekel in da je treba ukrepati – za vsako ceno. Film sledi skupini radikalnih okoljskih aktivistov, ki se se odpravijo v Teksas, da bi razstrelili naftovod, vsak od udeležencev pa ima svoje razloge za sodelovanje pri akciji, kar je razkrito preko bežnih flashbackov.

Film dokaj objektivno sledi glavnim junakom pri pripravah na napad, hkrati pa na subtilen način ponuja različne vidike na njihovo dejanja, še posebej, ko potegne črto med iskrenim okoljskim aktivizmom in odrešeniškim egotripom, kjer so radikalne akcije za nekatere zgolj priložnost, da zbudijo pozornost javnosti in si nakopljejo zastonj publiciteto. Nekateri gledalci bodo filmu očitali okoljevarstveno propagando, vendar je njegovo sporočilo bistveno bolj kompleksno in nenazadnje pomembno za prihodnje generacije. 

Cherry

Naslovna junakinja pričujoče komične drame je 25 – letna izgubljenka (odlična Alex Trewhitt), ki jo nekega sobotnega popoldneva preseneti neprijetna novica; je v desetem tednu nosečnosti in ima na voljo zgolj 24 ur, da se odloči, če bo obdržala otroka. Cherry je preprost film o preprostih ljudeh, ki se znajdejo v ne ravno preprosti situaciji, ob kateri so se prisiljeni zazreti vase in opraviti nekakšno avtorefleksijo lastnih življenj in kdaj je potrebno, da človek pusti za seboj neobremenjeno mladost ter stopi v svet odraslosti.

Film se sicer delno dotika problematike splava oz. ženske odločitve o tem, kaj bo storila s svojim telesom, toda njegov fokus je na kratkem, vendar pomembnem čustvenem popotovanju glavne junakinje, ki preko vprašanja o tem, če bi obdržala otroka v resnici razgalja stisko marsikaterega mladega človeka, ki se zatakne na poti v odraslo življenje.

Palm Trees and Power Lines

Drama Palm Trees and Power Lines je eden najbolj neprijetnih filmov letošnjega leta, saj spregovori o občutljivi problematiki spolnega izkoriščanja mladoletne osebe s strani odraslega. V filmu spremljamo 17 – letno Leo, ki se med poletnimi počitnicami na smrt zaljubi v mnogo starejšega možakarja Toma, s katerim se spusti v strastno razmerje, četudi kmalu postane jasno, da Tom ni tisto, za kar se predstavlja. 

Celovečerni prvenec režiserke Jamie Dack je navkljub težki tematiki vreden ogleda že zaradi tega, ker je film ustvarjen kot močan opomnik glede tega, kako daleč lahko pripelje seksualna eksploatacija mladih deklet in da gre za žal vse pogostejši pojav, s katerim se še vedno ne znamo ustrezno spopasti. 

Alice, Darling

Z vzponom gibanja MeToo je tudi čezlužniška sedma umetnost postala vse bolj dovzetna za realistične obravnave problematik, kot so toleranca do mizoginije in seksizma, hkrati pa je gibanje odprlo tudi boleče poglede na razsežnosti zlorab, ki jih toksični moški pustijo na svojih partnerkah.

Dramski triler Alice, Darling se osredotoča na toksično razmerje med moškim in žensko, vendar pri tem ne izpostavlja toliko fizičnega nasilja, ampak predvsem čustvene manipulacije in verbalne žaljivke; naslovna junakinja, ki jo presunljivo odigra Anna Kendrick, je namreč ujeta v destruktivno razmerje z narcisoidnim umetnikom Simonom. Alice, ki je že zdavnaj podlegla njegovim igram in Simona celo dojema kot ljubečega moškega, začne sčasoma ugotavljati, da se ji lomijo tla pod nogami. To še posebej pride do izraza, ko se odpravi na krajši oddih s svojima najboljšima prijateljicama, kjer jima postopoma razkrije, kako naporen in toksičen je njen partner.

Alice, Darling navkljub nekaterim manjšim napakam predstavlja emocionalno brutalno, sporočilno močno in srhljivo prepričljivo dramo, ob kateri se gledalec pošteno zamisli.

Clock

Če primerjamo moške in ženske, je mnogo več indikatorjev, da so ženske pod bistveno hujšim pritiskom kot moški, še posebej glede nenapisanih pričakovanj in družbenih predsodkov. To se zgodi tudi glavni junakinji telesne grozljivke Clock; Ella ima uspešno kariero in ljubečega moža, toda njena odsotnost želje, da bi imela otroke, jo prepriča, da ima “uničeno” biološko uro, zato sprejme povabilo za sodelovanje pri medicinskem eksperimentu, ki bi jo “popravil” in ji zbudil materinske nagone.

Clock je brezkompromisno krut in oster portret ženske, ki se pod prisilo znajde v krizi srednjih let ter postane obsedena s popravljanjem mehanizma njene biološke ure, kar je žalostna resničnost marsikatere ženske že od pamtiveka. Pekel, ki ga prestaja glavna junakinja, je toliko bolj zlovešč, saj je odet v prijetne in sproščujoče barve ter navidez iskrene nasmehe, za katerimi pa se skriva tako telesna kot tudi nadnaravna groza. Po domače povedano; Clock je grozljivka, ki je strašljiva ravno zato, ker je navkljub nekaterim abstraktnim zasukom zlovešče blizu kruti resničnosti.

Of an Age

Of an Age je tenkočutna in iskrena romantična drama o 17 – letnem srbskem priseljencu Koli, ki s svojo družino živi v Avstraliji in želi slediti karieri umetniškega plesalca. Toda tik pred pomembno avdicijo njegova plesna partnerka izgine neznano kam, zato jo poskuša najti s pomočjo njenega brata Adama, tekom dneva pa med fantoma preskoči iskrica zaljubljenosti. 

Of an Age spretno prepleta elemente drame o težavnem odraščanju neprilagojenega najstnika ter romance o seksualni prebujenosti in iskanju identitete v strogo konzervativnem okolju. Film z zanosom in odgovornostjo nagovori problematike LGBTQ+ skupnosti, hkrati pa zavoljo odličnih igralskih predstav in dobrega tempa pripelje gledalca do zadovoljive katarze. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih