Slovenija v boj za mednarodnega oskarja pošilja Jezdeca

V boj za mednarodnega oskarja tudi Slovenija vsako leto pošlje svojega kandidata. Letos je to film Jezdeca, režiserja Dominika Menceja. Komisija je bila mnenja, da je film že prejel veliko mednarodne pozornosti, zato je edino pravilno, da svoje pogumno potovanje okoli sveta nadaljuje. Nazadnje je v kategoriji mednarodnega filma slavil nemški predstavnik All Quiet on The Western Front.

Letošnjo strokovno komisijo so sestavljali oblikovalec zvoka Miha Jaramaz, filmski animator, režiser in producent Damir Grbanović, direktor fotografije Boj Nuvak, producentka Ida Weiss, producent Andrej Štritof, režiserka Sonja Prosenc, igralka Rina Pleteršek in oblikovalka maske Alenka Nahtigal, so sporočili z Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Svojo odločitev so utemeljili z naslednjimi besedami:

“Film ceste, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel. Režiserju je uspelo ustvariti prepričljivo vizualizacijo preproste, a ganljive pripovedi, v kateri zablestijo trije mladi igralci, Timon Šturbej, Anja Novak in Petja Labovič, ki s svojo igralsko energijo in prezenco zaokrožijo filmsko izkušnjo.

Film se osredotoča na popotovanje, na katerem se za vsakim ovinkom zaprašene ceste skrivajo nove težave, celotna ekipa pa je z njim dokazala, da je uspešno premagala tudi vse ustvarjalne ovire in gledalcem ponudila celovito filmsko izkušnjo.

Jezdeca

Tudi sami smo bili nad filmom navdušeni. Našo recenzijo filma Jezdeca najdete tukaj.

V skladu s pravili Akademije za filmsko umetnost in znanost so pozvali strokovna društva s področja filma, naj predlagajo svojega predstavnika za strokovno komisijo ter objavili poziv za prijavo filmov.

Seznam petnajstih držav finalistk v letošnjem širšem izboru bo objavljen 21. decembra, končnih pet nominirancev pa 23. januarja. 96. podelitev oskarjev bo 10. marca 2024.

Viri slik: BSF, IMDB

Poiščite nas na družbenih omrežjih