Slovenija prvič dobila glasova na zlatih globusih

Ena največjih podelitev nagrad globalno in v svetu Hollywooda je končno dobila slovenske predstavnike, saj bosta na naslednji podelitvi zlatih globusov prvič v zgodovini svoje glasove podelila Večerov filmski kritik Matic Majcen in programski direktor festivala Liffe Simon Popek.

Zlate globuse sestavljajo filmski novinarji in kritiki iz celotnega sveta. Glasovalno telo ima zgolj 300 članov. Za oskarje glasuje veliko večje število glasovalk in glasovalcev iz različnih filmskih poklicev. Letošnja 81. podelitev zlatih globusov se je odvila 7. januarja v hotelu The Beverly Hilton v Los Angelesu. Naslednja bo v začetku leta 2025.

Prvi predstavnik iz Slovenije, ki je dobil možnost glasovanja na prestižni podelitvi nagrad, je filmski kritik, novinar in teoretik Matic Majcen, ki že od leta 2014 piše za mariborski časnik Večer. Dobro ga poznamo kot festivalskega korespondenta, saj redno pokriva filmske festivale iz Berlina, Cannesa in Benetk.

Drugi predstavnik je Simon Popek, ki je tesno vpet v svet filma že od začetka 90-ih. Na tematiko filma je začel pisati leta 1992, najprej za Radio Študent, kasneje za Delo, Kinotečnik in Ekran. Od 1996 – 2006 je deloval kot odgovorni urednik Revije Ekran. Že vrsto let se ukvarja z organizacijo in programsko direktivo festivala Liffe, ki je eden najbolj uspešnih v Sloveniji.

Zelo smo ponosni, da bo tudi Slovenija prvič v zgodovini imela možnost glasovanja na tako pomembni podelitvi in iskreno čestitamo obema za izreden dosežek.

Poiščite nas na družbenih omrežjih