Serija The Last of Us osvojila srca gledalcev

Joel in Ellie sta prispela na konec svoje poti v prvi sezoni serije The Last of Us. Devet epizod je minilo hitreje, kot bi si želeli priznati in ponovno je med gledalci prisotna želja, da bi želeli videti več epizod priljubljene serije. Čeprav se je serija vestno držala priporočila manj je več, ji ne bi zamerili, če bi nam pokazala še več. A ker je šlo za predelavo videoigre, kjer filmska industrija v preteklosti ni bila uspešna, je produkcijski hiši HBO nemogoče zameriti, da ni dovolila kakšne epizode več.

Kakšni so torej vtisi po koncu prve sezone najbolj priljubljene serije v letu 2023?

Predelave videoiger nam v preteklosti niso prizanašale

Že prva epizoda je na male ekrane prikovala na milijone ljudi, ki so serijo hitro postavili na prvo mesto priljubljenosti. Hitro je bilo jasno, da je HBO poskrbel za nov hit. Nekoliko pesimistično bi lahko dejali, da je temelj, ki ga je ustvarila videoigra že težko sesuti, a bi se hitro spomnili na ničkoliko primerov iz preteklosti. Tu so Resident Evil, Monster Hunter, Street Fighter, Max Payne, Warcraft, Lara Croft: Tomb Raider, Doom, Hitman, Mortal Kombat, Assassin’s Creed, Prince of Persia in celo Need for Speed. Ko o kvaliteti igričarskih predelav pričata le Ježek Sonic (Sonic the Hedgehog) in Detektiv Pikaču (Detective Pikachu), imamo manjšo težavo.

Čeprav so vsi našteti naslovi filmske predelave, je bilo tudi nekaj serij. Najprej nam na misel padeta grozovita Netflixova predelava igre Resident Evil in knjižna predelava Veščec (The Witcher), ki ima to srečo, da je tudi čudovita igra, a to nesrečo, da njeni ustvarjalci niso s srcem pri stvari. Tega smo vajeni že zaradi dokaj svežih serij, ki temeljijo na knjižnih predlogah – predvsem Prstani moči (The Rings of Power) in Kolo časa (Wheel of Time). Da si obe lasti Amazon ni naključje, prav tako je vredno omeniti Netflixovo prisotnost pri prej omenjenima serijama, a Netflix nekaj ima, kar drugi nimajo. To je Arcane, animirana serija posneta po videoigri League of Legends. Vrhunsko izpeljana serija, ki mora predstaviti bogat svet videoigre in pri tem uspe je skupaj s Castlevanio vrhunec igričarskih predelav v animirani svet. Ampak kakovostne oz. vrhunske igrane serija (ali filma), ki bi temeljil na videoigri, še nismo dobili. Do sedaj.

Videoigra The Last of Us je spremenila način pripovedovanje zgodbe

Videoigra The Last of Us je pokazala, da lahko že igre same v določenih segmentih pripovedovanja zgodbe dosežejo raven filmov. Oboževalci so prišli zaradi zombijev, ostali pa so zaradi Joela in Ellie. Njihov bes ob drugi igri je bil tako še kako upravičen, čeprav bi lahko slednji z nekaj malimi popravki (zamenjava poteka dogodkov na prvem mestu) spisal novo vrhunsko zgodbo v svetu The Last of Us. Ko isti ustvarjalci poskrbijo za nekaj vrhunskega in nato ne ravno vrhunskega v pripovedovanju zgodbe, so dvomi utemeljeni – primer Osmi potnik in Prometej je na mestu. Ampak talent za in pred kamero je ta dvom zmanjševal, dokler ni napočila prva epizoda. In ta je pri veliki večini dvom popolnoma izničila.

Serija The Last of Us se tesno drži videoigre

Zvestoba temeljnemu delu. To je tisto, kar krasi serijo in ji dovoljuje, da doseže zvezde. Bi lahko rekli, da gre za fenomen? Morda, a je tu odvisno koga vprašamo. Srčni oboževalci igre bodo našli nekaj kosti za glodanje, saj tu in tam serija nekaj doda ali pa izpusti. Veliko akcije je puščeno na tleh montažne sobe, zombiji pa hitro izgubijo svoje mesto v seriji. Obenem dobijo liki, ki so v igri v ozadju ali ne obstajajo, več pozornosti, kar razširi apokaliptični svet serije. Pri tem bi seveda imeli težavo, če bi serija temeljila zgolj na akciji in bi zaradi te pozornosti drugim likom trpel naš glavni duo Joel in Ellie. Predvsem zaradi njune instantne kemije se to ne zgodi.

Prav zaradi vsesplošne kakovosti serije so tudi največji oboževalci igre pripravljeni pogledati skozi prste v trenutkih, ko manjkajo ključni trenutki in dogodki iz iger. Če to storijo s popolnim veseljem, bodo povedali prav oni.

Manjša težavica, ki jo ima serija, je število epizod, kar pa je nekaj, kar pade na ramena njene kakovosti. Ker je serija odlična, si povsem naravno želimo več – tako oboževalci igre kot tisti, ki je niso igrali. Če bi bila serija slaba, bi si želeli, da se sploh ne bi zgodila. A se tudi pri tem pojavi dvom, ki pod vprašanje postavi tezo o manjšem številu epizod. Devet epizod ima skupaj 522 minut, kar je skoraj ena ura na epizodo. Je to še vedno malo? Da, a zgolj zaradi dejstva, da sta zadnji epizodi najkrajša in tretja najkrajša epizoda.

Ker je pred tem serija »predala« najdaljšo epizodo likom, ki niso glavni duo in dve epizodi ponudila dogodkom, ki z izjemo zadnjih petih minut sestavljajo najslabši del serije, je jasna želja po raztegovanju zaključka serije. Izvrstna, a lahko bi bila zgodovinska, če bi imela nekoliko več časa. Spomnimo, da je prav HBO pljunil v lastno skledo, ko je zadnji sezoni Igre prestolov skrčil na sedem oziroma šest delov. Le kaj bi bilo?

TLOU

The Last of Us: Pedro in Bella sta zakon

Ampak to ni Igra prestolov, to je The Last of Us. Je čustveno potovanje, posipano z moralnimi odločitvami, ki jih sprejemajo liki in gledalci. Prav etika vseh trenutkov v sami seriji je tisto, kar gledalca nagradi po koncu vsake epizode. Kako bi ravnal v tem trenutku? Bi storil isto? Ali bi se odločil za drugačno pot in besede? Ne glede na to da gre za post-apokaliptično serijo, je le ta postavljena v ozadje. Ko pa je post-apokaliptični segment postavljen v ospredje je v veliki večini to odlična akcijska serija vredna videoigre, ki jo je proslavila. Kot serija in videoigra pa sta Joel in Ellie tisto, kar serije povzdigne na višji, morda najvišji nivo.

Pedro Pascal in Bella Ramsay sta Joel in Ellie. Za ljubitelje igre je to največja pohvala, ki jo lahko dobita. Za vse ostale pa Pascal in Ramsay ponudita prepričljive igralske predstave, glede katerih se bo internet prižgal vsakič, ko bo debata padla na najboljše vloge v serijah. Ob njunem boku se pojavijo tudi izvrstne stranske vloge (Nick Offerman, Murray Bartlett, Anna Torv, Gabriel Luna, Lamar Johnson, Melanie Lynskey,Scott Shepherd, John Hannah, Storm Reid,..). Tu je še kako pomembno omeniti četverec, ki ga sestavljajo Troy Baker (v igri Joel), Ashley Johnson (v igri Ellie), Merle Dandridge (v igri in seriji Marlene) in Jeffrey Pierce (v igri Tommy). Vsak od njih ima svojo vlogo v seriji, kar je za ljubitelje igre še dodaten easter-egg.

Prepričljiva serija, ki je osvojila srca mnogih

Craig Mazin in Neil Druckmann (soustvarjalec igre) sta ustvarila vizualno in čustveno popotovanje, ki se ga nebi sramoval nihče od velikih. Skupaj z ekipo režiserjev, med katerimi sta tudi Jasmila Žbanić (Quo Vadis, Aida?) in Ali Abbasi (Border in Holy Spider), jim je uspelo pokazati, da imajo predelave videoiger svoje mesto tudi v serijah. Kar je načel Veščec v prvi sezoni in v animiranem svetu še kako potrdil Arcane, je zdaj nadaljeval The Last of Us. Rekordi in nagrade se že valijo v smer ekipe, ki je zaslužna za ta uspeh, oboževalci serije pa se lahko že veselijo dejstva, da bo serija nadaljevala zgodbo v drugi sezoni in dlje. Ko je železo vroče, ga pač kuješ in pri tem upaš, da ga nisi koval predolgo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih