17. Grossmannov festival filma in vina se bo odvijal julija!

Eden najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta je zagotovo Dune. Prvovrstni ustvarjalci, vrhunski izbor igralcev, osupljiva predstavitev in obetavna zgodba so obljube, ki smo jih slišali že večkrat v preteklosti. Zato so pričakovanja nadpovprečno visoka, ki enostavno ne smejo razočarati. Da bi pa ustvarjalci še dodatno dvignili samozavest, so že izdali informacije o nadaljevanju.

Dune je knjižna uspešnica, ki jo je leta 1965 Frank Herbert predstavil širši javnosti. Zaradi zanimive futuristične zgodbe je požel vrhunske kritike, videli pa smo lahko tudi številna nadaljevanja in adaptacije v obliki videoiger in filmske izvedbe. Ker je univerza zgodbe zelo dodelana, je bil ta napreden naslov zelo zanimiv mnogim ustvarjalcem in številnim navdušencem nad znanstveno fantastiko. Zgodba je tako postavljena pozno v prihodnost, ko je človeštvo razširilo svoje obstoj tudi na druge planete. Kreirale so se številne nove religije in sekte, človeštvo pa je odkrilo tudi nekatere nove izven zemeljske rase, ter tehnologije za doseganje nepredstavljivega. Ustvarile so se nove kolonije in začela se je popolnoma nova doba za človeštvo. Za tiste, ki si predvsem ne znate najbolj predstavljati kako vse skupaj izpade, si lahko za zgled vzamete serijo Raised by Wolves. Gre namreč za zelo podoben koncept in je Dune zagotovo služil kot velika inspiracija.

Kot smo rekli, je naslov doživel tudi izvedbo v videoigri v štirih naslovih, ki so izhajali od zgodnjih devetdesetih pa vse do leta 2001. Večina jih je malce slabših, ampak Dune 2000 pa je v zgodovino videoiger zabeležena z zlatimi črkami. Gre namreč za zelo dobro strateško igro, ki vrhunsko predstavi svet.

Za filmsko izvedenko pa je leta 1984 poskrbel David Lynch. Čeprav je bil film zaradi grafičnih animacij izredno napreden pa je danes težko gledljiv. Računalniški efekti so za današnje standarde porazni, dogajanje pa je predstavljeno na zelo gledališki način. Sicer gre za zelo dober film, ki pa je bil žal preveč ambiciozen. Kompleksna zgodba je težko razumljiva, dogajanje pa težko sledljivo, zato se film, bolj kot prikazati zgodbo, trudi gledalcu razložiti vse možne povezave in like, ki nastopajo v filmu.

Ambicioznost, ki jo je vizionarski Lynch videl leta 1984 pa letos na velika platna pošilja Denis Villeneuve (režiser vrhunskih filmov kot sta Blade Runner 2049 in Arrival). Zanimivo je, da je vso to ambicioznost še nadgradil in po napovedniku rekoč tudi uspel. Žal filma še trenutno nismo videli, premiero pa bo doživel na filmskem festivalu v Benetkah. Zato komaj čakamo, da si film pogledamo in da lahko napišemo novo recenzijo.

Ustvarjalci se medtem že hvalijo z nadaljevanjem. O njem sicer še ni znanega nič drugega, kot to da se bo začel snemati leta 2022. Pri takšnih novicah pa si samo želimo, da bosta filma tako dovršena, da bosta lahko postala franšiza. Z Disneyim zmaličenjem Star Warsa smo namreč izgubili še edino dobro znanstveno fantastiko. Upajmo, da bo Dune uspel preseči pričakovanja, zadovoljiti kritike in ustvariti kvaliteto in ne samo dobičkonosnosti.

Viri slik: Grossmann

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih