Recenzija: Žaga X

»Popoln konec za Johna Kramerja«

Žaga X je prava poslastica za vse originalne oboževalce serije, saj se vrnemo v obdobje med prvo in drugo Žago. Po nekaj neuspelih različicah Žage in njenih kopij lahko končno zadihamo, saj smo dobili odličen film v franšizi, ki najbrž tudi pomeni končno točko pred ponovnim svežim začetkom.

John Kramer (Tobin Bell) se odpravi v Mehiko, kjer je del tveganega eksperimentalnega medicinskega postopka za ozdravitev njegovega raka. Sam začetek nas takoj vrne v najboljše čase franšize, nato pa nam pripravi temelje za bolj podrobno zgodbo. Tokrat smo dobili še več pogleda v ozadje lika Johna Kramera, ki je še dodatno povzdignil zgodbo grozljivke v kateri smo navajeni in osredotočeni na različne naprave Kramera. V prejšnjih filmih nismo dobili toliko podrobnosti iz perspektive zgodbe, ampak bolj iz vidika iger. V tem primeru so uspeli združiti oboje.

Zanimiv pristop ustvarjalcev je poskrbel, da so se odločili Johna Kramera, ki je glavni zlikovec franšize, postaviti v vlogo protagonista in »junaka«. Vedno več imamo filmov v katerih se pojavljajo anti-junaki v glavnih vlogah in enostavno delujejo, nazadnje nas je resnično navdušil Joker, a tudi Žaga X je s tem pristopom zadela v polno.

Predvsem je zanimivo iz psihološkega vidika, kako so filmarji uspeli zmanipulirati določene emocije občinstva, da začnemo navijati za brutalnega morilca in enostavno pozabimo na njegova prejšnja dejanja, ker ima za nova tehten razlog. Antagonisti v filmu in glavni zlikovec proti katerim se John Kramer bori v filmu zagrešijo nekaj groznega, zato se hitro postavimo na njegovo stran in navijamo zanj.

Dialog stranskih likov je ponovno velikokrat preveč enostaven in to je občutno predvsem pri glavni zlikovki, ki svoje vloge ni najbolje odigrala. Dodatno, ni imela precej izvrstnega dialoga, da bi lahko z njim manevrirala. Njena dejanja so bila tudi proti koncu nekoliko vprašljiva in zaradi tega je ne moremo videti, v vlogi prepričljive zlikovke filma.

Vsekakor so glavni razlog, zakaj si gremo ogledat Žago, vse unikatne naprave in različni načini iger, za katere poskrbi John Kramer. To je tudi pričakovano najboljši del filma, ko se časovno postavimo v čisto sredino in spremljamo igro za igro in za češnjo na vrhu dobimo še izjemno finalno igro. Iskreno ne moremo izpostaviti zgolj ene, saj so vse bile zelo učinkovite in izredno napete ter so uspešno ohranile svojo brutalnost.

Pohvaliti je potrebno številne zaplete v filmu, saj se v trenutkih, kjer mislimo, da so ti nesmiselni ali celo preveč posrečeni za zlikovce na koncu obrnejo v smer, kjer je logika na pravi strani in s tem lahko preseneti tudi gledalca.

Velikokrat v filmu se za trenutek vrnemo nazaj, da lahko povežemo dogodke ali besede določenega lika, ki opozarjajo na zaplet ali razplet. Slednje dodatno dramatiziranje je odveč, saj je vsem jasno koga spremljamo na ekranu in bi si morali relativno zapomniti enostaven dialog ter na koncu vse skupaj povezati. To film dodatno brez potrebe podaljša, čeprav zgolj za nekaj minut, a vsaka minuta šteje.

Za zdaj ne izgleda, da bo Žaga imela kakršno dodatno nadaljevanje, a ustvarjalci Žage X so napovedali, da bi radi franšizo oživeli, če bo ta film uspešen. Žaga X je uspešen, film je odličen in obisk kina toplo priporočamo. S tem uspehom pa upamo, da bo franšizi uspelo ustvariti nekaj novega in hkrati obdržati zlate elemente starejših filmov.

Žaga X je trenutno na voljo v vseh večjih kinematografih po svetu.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • John Kramer kot glavni protagonist
  • Vrnitev v zlato obdobje Žage
  • Unikatne naprave in igre
  • Popoln zaključek zgodbe Johna Kramerja

MINUSI

  • Neprepričljiva glavna zlikovka
  • Dodatno dramatiziranje s »flashbacki«

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih