Recenzija: Wonka

»Idealen decembrski film«

Wonka je najnovejši film studia Warner Bros. in izvirna zgodba legendarnega izdelovalca čokolade Willyja Wonke. Fantazijska glasbena komedija vam bo na usta narisala širok nasmeh in je namenjena vsem, tako starim kot mladim. Tudi če imate pred ogledom visoka pričakovanja, vam lahko zagotovimo, da vas film ne bo razočaral. Sijajno sovpada z decembrskim vzdušjem in s Timothéejem Chalametom v glavni vlogi doseže višine o katerih smo lahko le sanjali.

Izvirno zgodbo Willyja Wonke se razni ustvarjalci trudijo povedati že vse od leta 2005. Mnogi so predstavili svoje ideje in nekajkrat smo že bili zelo blizu tega, da dobimo naslednika Johnnyja Deppa, a do danes se to ni zgodilo. Če kaj sovražimo, so to filmi, ki nastanejo samo zaradi požrešnosti studiev in ostalih deležnikov. V tem primeru so se še kako pravilno odločili, ko so počakali in našli prave ljudi za ta projekt. Timothée Chalamet v glavni vlogi je fenomenalen, Paul King pa se je po simpatičnih Paddington filmih še dodatno dokazal kot izvrsten filmar, ki vedno znova zaigra na prave note.

Tudi če niste med rednimi bralci knjig, ste lik Wonke že spoznali v filmih Willy Wonka in tovarna čokolade (1971) ter Čarli in tovarna čokolade (2005). V prvem je Wonko izvrstno odigral Gene Wilder, v drugem pa je ekscentrično vizijo Tima Burtona in njegovega Wonke perfektno upodobil Johnny Depp. Tokrat so ustvarjalci, na čelu z režiserjem in scenaristom Paulom Kingom, šli v družini prijazen film z veliko komedije in številnimi glasbenimi vložki. Če ne bi vedeli, bi dejali, da je to tipičen Disney film. Glede na »slabo formo« slednjih si lahko Disney v tem trenutku le želi takšnih filmov.

Timothée Chalamet je ključen za uspeh tega filma. Po eni strani se zdi to popolnoma logično, saj gledamo zgodbo njegovega lika, vendar ni enostavno stopiti v tako velike čevlje. Chalamet je tudi s to vlogo pokazal, da je eden prvih obrazov novega igralskega vala, ki bo Hollywoodu vladal še desetletja. Njegov šarm ne pozna meja in v vlogi Wonke vas bo navdušil. Imenitno pooseblja naivno ambicioznega sanjača, ki ga nič ne ustavi pri dosegu svojih sanj. Tudi v čustvenih trenutkih dostavi vse potrebno, da boste potočili kakšno solzo. Smo že omenili, da vse pesmi (in ni jih malo) poje sam? Aja, tudi plesati zna. Paul King verjetno ni mogel verjeti kako srečo ima, saj v trenutku ko se Chalamet preobrazi v Wonko film deluje.

Wonka Chalamet

Zelo pomembno vlogo v filmu imajo tudi ostali igralci. Nekateri zelo znani, drugi malo manj. Izstopajo Keegan-Michael Key v vlogi podkupljivega šefa policije, Paterson Joseph, eden od treh glavnih direktorjev lastnega čokoladnega imperija ter Olivia Colman v vlogi zlobne lastnice pralnice. Še najbolj pa bi pohvalili mlado Calah Lane, ki se bo s tem filmom nedvomno izstrelila med zvezde. Njen lik je desna roka Willyja in skupaj imata nekaj izredno lepih in čustvenih trenutkov. In ja, tudi ona sama poje vse svoje pesmi.

Ne, nismo pozabili na Hugha Granta. Skriti biser tega filma, t.i. Jodlar oz. Oompa Loompa vas bo nasmejal do solz s svojimi vložki. Zagotovo si boste po izhodu iz kinodvorane brundali njegovo pesem in po možnosti še migali v stilu njegove koreografije. Z veseljem bi si ogledali kako miniserijo s predzgodbo njegovih ljudi.

Ko govorimo o fantazijski glasbeni komediji, je jasno, da pričakujemo vrhunsko glasbo. To je ena od osnov takega filma in v tem primeru tudi eden od vrhuncev. Je pozitivna, vedra, optimistična in simpatična. Besedila so odlična in Chalamet ter druščina svoje delo odlično opravijo. Številne pesmi bodo zagotovo v igri za mnoge nagrade.

Zgodbe vam pretirano ne bomo pokvarili. Lahko rečemo le, da je navdihujoča, optimistična in opozarja na številne nepoštenosti modernega sveta ter nehvaležen položaj malega človeka, tudi če ta premore edinstven talent. Pomembno sporočilo filma je nedvomno to, da nikoli ne smemo obupati nad svojimi sanjami, še toliko bolj, če imamo neverjeten talent. Svet je krut, velikokrat tudi nepošten in zloben, a vsak dan je nova priložnost za nova dobra dejanja in korak v pravo smer.

Wonka 2023

Kaj bi v filmu pokritizirali? Verjetno bo mnoge zmotilo pretiravanje pri igri za komičen učinek. To občasno spominja na kakšno gledališko igro, a je tako z namenom. To ne pomeni, da občasno ni malo pretirano. Film je tudi nekoliko predvidljiv, kar je seveda normalno, glede na to, da vemo kam pelje zgodba.

Kljub vsemu omenjenemu, je Wonka zelo dober film in eno lepših presenečenj za konec filmskega leta 2023. Skoraj ne obstaja boljši čas za njegov ogled kot december, zato pohvale studiu Warner Bros., ki je še enkrat več izbral imeniten čas za izid enega svojih glavnih filmov.

Wonka se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih in svetovnih kinematografih. Priporočali bi ga prav vsem, saj vam bo narisal širok nasmeh na obraz ter pričaral čarobno decembrsko vzdušje. Obiščite najbližji kino in si ga oglejte.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlični Timothée Chalamet
  • Vrhunski glasbeni vložki
  • Simpatični stranski liki
  • Ganljiva in optimistična zgodba
  • Pomembno sporočilo filma

MINUSI

  • Pretiravanje v igralskih vložkih nekaterih likov
  • Predvidljiv razplet

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih